Кременчук літературний: під бібліотекою познайомились імениті та молоді кременчуцькі писменники

17.09.2018, 16:32 Переглядів: 7 687

 

Бібліотекарі створили літературну карту міста

13 вересня быбліотекарі познайомили містян з літературним Кременчуком. Вулична акція «Літературною картою Кременчука», присвячена Дню міста та Всеукраїнському дню бібліотек, відбулася біля відділу абонементу Центральної міської бібліотеки (вул. Соборна, 11).


На прилеглій до бібліотеки території була оформлена книжкова виставка, присвячена літераторам, чиї імена пов'язані з Кременчуком: письменникам минулого і сучасним авторам. Центром виставки стала карта Кременчука з літературними позначками: музеї, вулиці імені письменників, місця проживання.


 

   

Таким чином бібліотекарі спробували познайомити кременчужан з літературними іменами міста, відомими письменниками, поетами минулого і сучасності, які народилися, жили, творили в Кременчуці, і своїми іменами прикрашають сьогодення нашого міста.


До уваги перехожих була представлена книжкова виставка-інсталяція наших авторів.


 


Центром експозиції стала Літературна карта Кременчука з позначками місць, пов'язаних з іменами письменників, вулиць, названих в їх честь. Також була можливість переглянути відеопрезентацію про кременчуцьких письменників членів Спілки письменників України.


 


В нашому місті бували Шевченко і Пушкін, народився такий відомий поет, як Борис Чичибабін та письменник Емануїл Казакевич, жив і працював Антон Макаренко. Про них та інших не менш відомих особистостей розповіла старший науковий співробітник краєзнавчого музею — Людмила Король.

  • у 18 ст. Кременчук відвідав грузинський поет Давид Ґурамішвілі, який певний час мешкав у Миргороді. До нас він приїжджав у резиденцію Потьомкіна.
  • 1817 р. - Кременчук відвідав ліцейний друг Олександа Пушкіна російський поет Антон Дельвіг. Тут служив його батько.
  • 1819-1820 рр. у Кременчуці служив російський поет Денис Давидов. У місті він був разом з дружиною Сонею.
  • 1820 р. під час свого південного заслання у місті побував і сам Олександр Пушкін. Враження від відвідин Кременчука і Полтавщини він записав у поемі «Полтава».
  • На кременчуцьких ярмарках гуляв сам Микола Гоголь.
  • 1843-1845 рр. побував у Кременчуці і Кобзар.Шевченко не раз мандрував шляхами Полтавщини, відобразив її у своїх творах. Як стверджує краєзнавець Віктор Михайлович Юшко у своїй розвідці «Шляхами Полтавськими (Три подорожі Т.Г. Шевченка)» - побував він і в Кременчуці, а саме — а початку вересня 1843 року, мандруючи найкоротшим  шляхом — трактом через Пирятим — Лубни — Хорол — Кременчук — Верхьодніпровськ — Катеринослав. Ймовірно — переночував і поїхав далі. Більш за все, що повертався теж через Кременчук. В один із цих приїздів записав тут народну пісню «Пливе щука з Кременчука».
    Пливе щука з Кременчука.
    А як гляне — серце в'яне.

    Слід сказати, що в зібранні Шевченка є ще одна пісня з такою назвою, але записана для Шевченка Чуйкевичем у Кам'янець-Подільському.

  • 1908—1914 рр. у Кременчуцькому реальному училищі навчався українськи поет, Лауреат Шевченківської премії Андрій Головко.
  • 1913 року у Кременчуці народився український письменник Еммануїл Козакевич. Дитинство Ема провів у нашому місті.
  • 1901-1911 рр у Кременчуці навчався педагог та письменник Антон Макаренко. У Крюкові, в будинку де мешкав Антон з сім'єю нині відкритий музей.

І це далеко не всі літератори, які жили чи відвідували Кременчук: Олексій Кацай, Борис Чичибабін, Давид Вишневський, Михайло Найдич, Галина Мілявська, Григорій Терещенко та інші.


 


 

Літературне життя міста вирує й зараз. Одне з найяскравіших творчих об'єднань у Кременчуці, до якого входять лише кременчужани  - це Арт-група «Творчий Кременчук», яка цього року відзначає свій 10-літній ювілей. Одними з співорганізаторів, координаторів арт-групи є Олеся Міфтахова та Павло Жидков. Паша Жидков — неодноразовий переможець літературних слем-турнірів, співорганізатор «Літературної школи ТК», співавтор онлайн-проекту «Бути поетом».


 

Минулого року підсумком літнього проекту «LibSpace» став вихід у світ збірки LitSpace, у яку увійшли  твори учасників проекту. У цій книзі є вірші і досвідчених авторів, і тих, хто тільки починає римувати перші рядки. Від наймолодшої — це Валерія Капліна, якій на той час було всього 11 років до більш дорослих авторів.Валерія почала писати ще в 8 років. Вже мала персональну виставку творчих робіт «Я у світі», яка проходила в дитячій міській бібліотеці ім. Торубари.

 

До книжки LitSpace увійшло оповідання Альони Маліченко «Він». Альона — одна з трьох переможців конкурсу сценаріїв, організованого «Семінаром Творчої Молоді» видавництва «Смолоскип» (2016). В цьому році вона стала призером Всеукраїнського літературного фестивалю «Шодуарівська альтанка» у Житомирі і посіла 2-ге місце в номінації короткий метр в конкурсі сценарної майстерності «Кіноскрипт». Альона друкувалась в газетах, онлайн — виданнях. Працює кореспондентом на телеканалі «Візит».


 

 

Гортаючи книжку LitSpace, ви обов'язково звернете увагу на сторінку Аліси Гаврильченко. Тут є і проза і вірші. Оповідання та есе Аліси увійшли до декількох збірок: «Різдвяний детектив», збірок короткої детективної прози, «Україна між Сходом та Заходом: Апокаліпсис чи модель майбутнього?». Публікувалася у різних періодичних видання. Член Спілки літераторів Славутич.

Лауреатка літ. конкурсу «Собори душ своїх бережіть - 2013». В 2014р. отримала заохочувальну премію від видавництва «Смолоскип».

Є упорядником та редактором ряду збірок, зокрема «Дотик зачаєного жаху» (2017), «Кременчук літературний» (2016), «Вілаґ почуттів» (2012). 1 місце в літературному конкурсі інтерактивного фентезійного фестивалю Аль Мор 2018 за оповідання «Оракул». Працює адміністратором літературного сайту «СТОС».

 

В нашому місті є письменники, які стали Лауреатами Міжнародного літературного конкурсу романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова». Цей конкурс відкрив багато нових імен, а видані на його основі книги популярні серед читачів.

 

Любов Васильєва - лауреат Міжнародного конкурсу «Коронація слова», про її унікальну Книгу-календар десятиріч був сюжет по Всеукраїнському телеканалу.


Поспілкуватись на заході можна було і з дипломантом «Коронації слова», авторкою популярних книг «Катерина», «Проклята краса», «Мазуревичі» - Дариною Гнатко. Друкуватися вона почала зовсім недавно і успішно, і саме завдяки «Коронації слова».



 

 

Тривалий час в нашому місті проживала ще одна письменниця, лауреат численних конкурсів і, зокрема, «Коронації слова» - Наталя Лапіна. Зараз вона виїхала до Черкас, але підтримує зв'язки з нами, з нашим містом. З її книгами можна було ознайомитися на виставці: «Надія. Сплутані пазли», «Роман з містом» інші.


 

  


А Таїсія Цибульська стала дипломантом започаткованого цьогоріч «Коронацією слова» першого Міжнародного мультимистецького проекту «Молода КороНація». Кременчуцьку авторку відзначили у номінації «Кращий анімаційний твір дорослі для дітей». Перемогу Таї приніс твір «Пригоди на воді та під водою». Цибульська є однією з найяскравіших представників спілки «Славутич». Вона не лише пише гарні вірші, а і є Лауреатом премії ім. Ю.Яновського, упорядником декількох книг поезій «Осінь у камуфляжі» (2014), «Він, вона і війна» (2016), в які ввійшли вірші поетів зі всієї України та проекту, присвяченому пам'яті Тараса Шевченка «Огні горять» (2017р.). Публікувалася в різноманітних альманахах, збірниках та дитячих журналах. У співпраці з композиторами та музикантами, створено ряд пісень.





  


Виступила перед присутніми і Людмила Обревко. Вона член Національної спілки журналістів України. Має багато публікацій. Але, мабуть, найяскравіша її робота — проект «Кременчужанка». Назва говорить сама за себе. На даному етапі є вже 6 книжок про наших землячок. Це грандіозна робота, великий труд. Людмила Обревко нагороджена Почесною грамотою Секретаріату Національної спілки журналістів України за журналістські творчі досягнення написання книг про кращих жінок Кременчука, внесок у розвиток журналістики.


 



Завітала на захід і Світлана Головко — дружина відомого в місті поета, члена Національної спілки письменників України -  Олега Федотовича Головка, якого на жаль вже нема серед нас. Світлана Андріївна принесла для виставки книги Олега Головка.

 

В нашому місті є декілька літературних об'єднаннянь, наприклад, літературний клуб поезії «Цвіт калини» та «Журавушка». А найстарішою літературною спілкою міста є спілка «Славутич». Можна вважати, що її літературні традиції були започатковані у 1912 році відомим згодом українським письменником, автором багатьох оповідань, повістей та романів, Андрієм Головком та його однодумцями, які створили в Кременчуці літературне товариство «Юнацька спілка». Випускався рукописний журнал «Рідна мова». Після обшуку, що відбувся восени 1914 року вдома у молодого поета Андрія Головка, усі випуски журналу були вилучені. Перше літературне об'єднання проіснувало лише два роки, але саме воно започаткувало традиції, що згодом відродилися. Міська спілка літераторів «Славутич» діє з 1997 року.


До спілки «Славутич» за час її існування багато талановитих визнаних письменників і поетів. Славутяни є переможцями численних  конкурсів - міських, обласних, Всеукраїнських. 


 


Визначною членкинею спілки є Валентина Філоненко, яка теж сказала напутні слова молодому поколінню літераторів. Валентина Олексіївна - член національної спілки журналістів України, переможець загальнонаціонального конкурсу «Українська мова - мова єднання».

 

Альманах «Кременчук літературний» випускається літературною спілкою «Славутич» вже близько двадцяти років. Слід зазначити, що у післявоєнний час літературний альманах теж виходив, але як неперіодичне видання. Світ побачили лише два числа альманаху – у 1948 та 1957 роках. Тепер ці видання – бібліографічна рідкість. І лише через тридцять п’ять років ця традиція була відновлена. Перше число альманаху «Кременчук літературний» вийшло в світ 1992 року. До редакційної колегії входили: О. Ф. Головко, В. І. Заліський, В. О. Найдьонов, Г. Б. Мілявська, П. М. Пасічник. Розпочинається альманах статтею Івана Пономаренка «Зустріч через 35 років».

 

Приємно, що останнім часом вихід альманаху «Кременчук літературний» активувався . Є випуски 2005, 2007, 2013, 2015, 2016 років.


 

 

Сьогодні Кременчуцьку спілку літераторів «Славутич» очолює Федір Чужа. До речі, у серпні його книга «На вітрилах слова» 2017 р. видання стала переможцем  19-го щорічного загальнонаціонального літературного конкурсу «Українська мова - мова єднання». Федір Олексійович — літератор, журналіст, автор численних публікацій, серед яких твори художньої літератури, літературно-критичні видання; публіцист. А ще – активний популяризатор творчості кременчуцького письменства. Книгу «На вітрилах слова» він присвятив колегам по перу – письменникам Кременчука. До збірки увійшли 32 літературних портрети сучасних кременчуцьких письменників. Це єдине видання, котре розкриває розмаїття новітнього літературного процесу міста.



Звісно, це не всі визначні постаті літературного Кременчука, але вже те, що усіх їх вдалося зібрати в одному місці багато чого варте. Надіємося, що відділ абонементу продовжить такі зустрічі іменитих письменників з підростаючим поколінням і ми зможемо познайомитись у усіма кременчужанами, які змінюють наше місто словом.


 


Закінчуючи захід, Таміла Шпак згадала слова українського письменника-фантаста Радія Радутного: «Полтавщина завжди була літературною столицею України, а Кременчук завжди був найактивнішою, найенергійнішою її часткою». Будемо такою часткою і надалі.


Фото: Александр Попенко
Автор: Руслана Горгола Фото: Александр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх