1 вересня до кількох кременчуцьких шкіл не прийдуть 10-класники

16.08.2018, 11:04 Переглядів: 6 558

Реформування старшої школи завершиться у 2027 році

1 вересня до кількох кременчуцьких шкіл не прийдуть 10-класники. Про це повідомляє прес-служба мерії з посиланням на директора департаменту освіти міста Геннадія Москалика. Таким чином цього навчального року впроваджується пілотний проект щодо переходу навчальних установ на старшу профільну школу.


10-ті класи набрані в школах: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 31.


Без 10-класників лишились школи: 9, 18, 27, 29. Ті учні з цих шкіл, які хотіли продовжувати навчання у 10-11 класах, були перегруповані до  решти навчальних установ.


- Звичайно, усі 10-класники знають, в яких школах навчатимуться у цьому році, - прокоментував ситуацію головний освітянин міста. - Це лише початок реформи, яка завершиться у 2027 році.


Що буде зі старшою школою


До 2027 року, за словами Геннадія Москалика, у всіх мікрорайонах міста створять ліцеї, в яких і навчатимуться учні 10-х, 11-х та, згодом, 12-х класів.



Кількість класів у ліцеї на паралелі залежатиме від того, скільки дітей забажає у ньому навчатися, адже класи будуть профільними. За повідомленням прес-служби, в одній паралелі може бути від трьох до восьми 10-11-х класів. Кожен із них матиме свій профіль (історичний, біологічний, математичний тощо).


Решта шкіл отримають статус гімназій із навчальними класами до 9-го включно.  


Коли з'являться ліцеї


Директор департаменту освіти підтвердив, що питання відкриття ліцеїв буде вирішено після прийняття відповідного рішення сесією міської ради.


- Я не вповноважений відповідати на це питання. Його має вирішити міськрада.


До чого все йде


Такі зміни пов'язані з реформою освіти, яка передбачає поділ школи на 3 рівні освіти, кожен з яких, ділитиметься на 2 цикли. Відповідний закон Верховна рада України ухвалили 5 вересня минулого року.


Згідно з ним, середню освіту українці здобуватимуть 12 років:

  • 4 роки початкової освіти;
  • 5 років середньої освіти у гімназіях;
  • 3 роки профільної середньої освіти у ліцеї або коледжі.

З 2018 року кардинальні зміни торкнуться початкової школи. Цьогорічні першачки навчатимуться 12 років. Зміни для середньої школи заплановані на 2022 рік, а для старшої - на 2027.


До цього часу старшу школу відокремлять - після 9 класу школярі обратимуть, як продовжити навчання: академічно, з поглибленим вивченням окремих предметів, щоб згодом вступити до університету, чи професійно, коли разом зі здобуттям повною загальною середньою освітою, випускник отримуватиме і професійні навички.


Загальноосвітній напрямок передбачає поглиблене вивчення деяких предметів з урахуванням потреб і здібностей учня. Для його здобуття і створять спеціальну мережу академічних ліцеїв, на зразок нинішніх ПТУ та коледжів. Перший рік навчання в них буде перехідним, упродовж нього учень ще зможе змінити профіль навчання. Ліцеїсти зможуть обирати не лише предмети, а й рівні їхньої складності.


Освіту за професійним спрямуванням здобуватимуть у професійних ліцеях та профільних коледжах. Вона передбачає орієнтованість учня на потреби ринку праці з урахуванням особистих здібностей. Після здачі ЗНО їхні випускники також зможуть вступати до вищих навчальних закладів.


Раніше Геннадій Москалик заявляв, що уже з цього навчального року будуть вводитися нові навчальні плани профільної школи.


Як визначатимуть профіль


Профільність старшої школи передбачає, що 9-класники та їх батьки матимуть визначитися які профільні предмети їм потрібні, сертифікати ЗНО за якими їм потім здавати для вступу до вищих навчальних закладів через два роки. Профільні предмети займатимуть вагому частину в навчальному плані, від 14-16 години на тиждень. Викладання предметів в цих класах має здійснюватися висококваліфікованими працівниками.


На початку минулого навчального року директор департаменту освіти пояснював, що у Кременчуці з 9-класниками та їх батькам проведуть роботи по вибору подальшого місця навчання і подальшої професії. Кожного учня протестують, для вибору профілю, майбутньої професії.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх