У мерії Кременчука відмовилися економити гроші, хоча бюджет міста не виконується

7.08.2018, 13:04 Переглядів: 2 987

Виконком не ухвалив рішення про економне використання бюджетних коштів, яке підготувало міське фінансове управління

6 серпня виконком Кременчуцької міськради не проголосував за проект рішення «Про заходи щодо економного та раціонального використання коштів міського бюджету м. Кременчука на 2018 рік». Проект підготувало міське фінансове управління. Як доповіла заступник начальника – начальник бюджетного відділу фінуправління Тетяна Тетьоркіна, заходи пропонуються з урахуванням того, що міський бюджет-2018 не виконується – є стійка тенденція недоотримання коштів протягом двох місяців.


Тому фінуправління запропонувало обмежити всі видатки, крім захищених: заробітна плата, медикаменти, харчування, оплата енергоносіїв. Тобто заходи мали обмежити капітальне будівництво, ухвалення нових бюджетних міських програм, які потребують фінансування тощо (повний перелік обмежень, на які не побажав йти виконком – нижче).


Мер Віталій Малецький визнає, що бюджет міста не виконується, він назвав суму недовиконання – 14 мільйонів гривень (навіть уже близько 15). З урахуванням того, що ТЕЦ вагонзаводу перерахували  22 мільйони гривень, знявши з інших видатків, дефіцит в бюджеті сягає 36 млн грн, поінформував мер.


Разом із тим, він каже, що відставання від планових показників (без урахування 22 млн для «Теплоенерго») складає менше 1,4%. І цей дефіцит, як вважає Віталій Малецький, не є критичним – його можна буде надолужити протягом 2-го та 4-го бюджетних кварталів. Тож мер висловився проти жорсткої економії, і зокрема – проти того, щоб призупиняти  внесення корективів не ухвалювати нові міські  програми. На думку мера, цим виконком обмежує депутатів.


– Це повноваження ради. Виконком у даному випадку перебирає на себе функцію встановлювати раді певні обмеження. Якщо депутати міської ради визначають, що вони хочуть прийняти дану програму, вони її приймають. Чи матиме вона фінансування, чи не матиме – то вже інші питання, – висловився мер, заявивши, що питання потребує додаткового вивчення та запропонував відправити проект рішення на доопрацювання.


Члени виконкому підтримали мера.


Разом із тим, заява Віталія Малецького є дещо маніпулятивною. Адже виконком уже намагається «перетягнути» на себе повноваження ради – зокрема, щодо перерозподілу коштів «Громадського бюджету». Як повідомляв раніше «ТелеграфЪ», із цього приводу виник конфлікт на бюджетній депутатській комісії.


Член виконкому Анатолій Шабала поцікавився, чому не виконується міський бюджет. Тетяна Тетьоркіна пояснила, що основне джерело надходжень – ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), тобто бюджет залежить від того, як працюють підприємства і яку зарплату сплачують працівникам. Натомість Анатолій Шабала зауважив, що великі підприємства (крім КрАЗу і колісного заводів) нарощують обсяги виробництва. Він також зауважив, що практично всі підприємства підвищують зарплату.


- Якщо чесно, для мене це не зовсім зрозуміло, – висловився Анатолій Шабала про невиконання бюджету.


Мер Віталій Малецький пояснив, що при плануванні бюджету враховувалося більше зростання зарплат (і надходження ПДФО), ніж за фактом зараз. На його думку, недовиконання цих показників може бути пов’язане з дефіцитом робочої сили у Кременчуці.


– У заводу «Кредмаш» є постійний пошук фахівців для роботи – оголошення на всіх зупинках. Те саме ми говоримо зараз про мережі магазинів, які не можуть відкритися вчасно, бо немає людей, – обгрунтовує свою думку Віталій Малецький.


Які заходи економії пропонувало фінуправління, та не затвердив виконком

1. Тимчасово припинити придбання автотранспортних засобів (крім спецтехніки комунальних підприємств), побутової техніки, ноутбуків та комп’ютерів (крім закладів освіти), мобільних телефонів, меблів (крім меблів для облаштування навчальних, медичних закладів та Центру надання адміністративних послуг у м. Кременчуці).


2. Не проводити роботи з капітального ремонту в установах, організаціях, в яких він ще не розпочався.


3. Забезпечити мінімізацію витрат на службові відрядження, оплату участі у семінарах, симпозіумах, конференціях.


4. Припинити надання фінансової підтримки небюджетним,  громадським організаціям, комунальним підприємствам (крім витрат, пов’язаних з виплатою заробітної плати, оплатою комунальних послуг та енергоносіїв та витрат, які забезпечують життєдіяльність міста).


5. Призупинити прийняття нових  міських програм або внесення змін до затверджених міських програм, що потребують додаткового фінансування з міського бюджету.


6. Не допускати прийняття пропозицій та прийняття власних рішень щодо збільшення чисельності працівників підпорядкованих установ та організацій.


7. Розробити та затвердити плани заходів з енергозбереження із забезпеченням зменшення витрат на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.


8. Заборонити головним розпорядникам бюджетних коштів перерозподіляти бюджетні асигнування з захищених статей видатків на незахищені статті.


9. При формуванні міського бюджету на 2019 рік головним розпорядникам бюджетних коштів розробити план заходів з погашення кредиторської заборгованості за рахунок коштів загального та спеціального фондів міського бюджету, а  також зменшення обсягу дебіторської заборгованості.

(З проекту рішення) 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх