Чому на «АвтоКрАЗі» у Кременчуці затримують зарплату і коли дадуть?

7.08.2018, 11:33 Переглядів: 5 455

 

Кразівці скаржаться на затримку зарплати. Керівництво підприємства не заперечує, що затримки є, і обіцяє розрахуватися «в граничний термін» - а за законом це не пізніше 7 числа місяця.

До редакції «Телеграфа» звертаються кразівці і просять їм допомогти «достукатися» до керівництва та з'ясувати, чому затримують зарплату і коли ж її дадуть. Так, 3-го серпня один з наших читачів повідомив, що на підприємстві не дали аванс ще навіть липень. Затримка (навіть за граничним терміном виплат) становить два тижні, пише кразівець.


3-го серпня «Телеграф» звернувся через прес-службу заводу з питаннями про затримку зарплати та її причини до Романа Черняка, генерального директора ПрАТ «АвтоКрАЗ».


Сьогодні, 7-го серпня ми отримали відповідь. І, на жаль, у довгоочікуваній кразівцями відповіді бракує конкретики.


«Заробітна плата за липень у повному обсязі буде виплачена працівникам ПрАТ «АвтоКрАЗ» у кінцевий термін, визначений Законом України «Про оплату праці», - повідомив «Телеграфу» Роман Черняк.


Що ж, звернемося до Закону «Про оплату праці» (ст. 24) та Кодексу законів про працю (КзПП, ст. 115). Даними законами передбачено, що зарплата виплачується у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Тобто, за роз’ясненнями Держпраці, грaничні строки виплати зарплати - нe пізніше 22 числа за першу половину поточного місяця та не пізніше 7 чиcла наступного місяця - за другу половину. Тобто, виходячи з норми закону, кразівці повинні отримати заборговану зарплату за липень сьогодні, 7-го серпня. Інакше «АвтоКрАЗ» порушить норми трудового законодавства.


Просимо працівників повідомити «ТелеграфЪ» (можна у коментарях), чи відбулася довгочікувана виплата.


Причини затримки зарплати гендиректор Роман Черняк пояснив так:

«ПрАТ «АвтоКрАЗ», як і будь яке підприємство України, веде претензійно-позовну роботу, в процесі якої виникають ситуації, коли деякий час бувають непрацюючими рахунки.

Це призводить до затримки виплати заробітної плати. Ми намагаємося такі питання вирішувати у відповідних інстанціях і якнайшвидше врегульовувати виникаючі у автозаводців тимчасові незручності».


Нагадаємо, на даний час «Ощадбанк» у суді домагається банкрутства «АвтоКрАЗу» через невиплату підприємством боргів по кредитах.



Саме з цим і може бути пов’язаний арешт рахунків КрАЗу. Але не лише «Ощадбанк» як кредитор має сьогодні претензії до підприємства. За даними аналітичної системи YouControl, яка агрегує дані з відкритих реєстрів, стосовно «АвтоКрАЗа» на сьогодні відкрито 60 виконавчих проваджень – тобто йдеться про примусове стягнення коштів. Відповідно до Єдиного держреєстру судових справ, стягнення боргу домагається і Міноборони України.


Тож у цих умовах не дивно, що виникають затримки зарплат.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх