«Дівчата... мов Мавки з води... Син Кременя - Чук! Звучить чавуново!»: письменники зі Львова та Бухареста присвятили вірш Кременчуку

6.08.2018, 17:01 Переглядів: 5 364

До нашого міста завітали письменники – Михайло Трайста (Бухарест, Румунія) та Ігор Гургула (Львів)

До Кременчука завітали письменники Михайло Трайста з Бухаресту (Румунія) й Ігор Гургула зі Львова. Зустріч відбулася в затишному приміщенні бібліотеки по вулиці Соборній. Попри робочий час поспілкуватися з письменниками зібралося багато охочих. Присутні дізналися що таке українська література в Румунії та про життя в Румунії.


  

 

Михайло Трайст - письменник, журналіст, секретар редакції журналу українських письменників Румунії «Наш Голос». Михайло Трайст не лише пише румунською та українською мовою, а й займається перекладом. Він перекладає українських письменників для румунського читача.

 

Письменник з Румунії зізнався, що не вважає себе українською діаспорою.

 

- Після Другої світової війни, коли звільнили території, товариш Сталін вирішив подарувати 10 українських сіл Румунії, як братньому народові. Таким чином вони й стали частиною Румунії, – пояснив Ігор Гургула.

 

Українців в Румунії, за словами Михайла Трайста, близько 200 тисяч, але за останнім переписом – лише 50. Він пояснює це тим, що українці в графі національність пишуть – гуцули, мадяри, румуни, й навіть марсіани (таких «прибульців» було аж 8).

 

В Румунії підтримують українську культуру, як культуру національних меншин, для її розвитку виділяються кошти, й опубліковані книги Михайла Трайста також надруковані за рахунок бюджету.

 

За п’єсами Михайла Трайста вже поставили 4 театральні вистави на сцені. Він також пише тексти для різних румунських гуртів і звичайно прозу.

 

– Є історія про те, як на презентації своєї книги поет закохується в чарівну жінку у фіолетовій сукні. Він просить свого друга фотографа, щоб дав йому світлину цієї дівчини. Закоханий поет гине через цю дівчину у фіолетовому. А коли приходить фотограф з фото виявляється, що цієї дівчини не було, – розповів про сюжет однієї з книг письменник Михайла Трайста, який, до речі, добре говорить українською – майже без акценту.

 

 

Ігор Гургула - журналіст, редактор мистецького часопису «Нова Неділя» та фронтової газети «Честь Вітчизни». Поет зі Львова зачитав кілька своїх творів, жартуючи про свої книги розповів, що вони не лише для морального задоволення, а й знадобляться у побуті: «Книгою Мапуче можна не лише прикрити молоко, а й зустрічати чоловіка, який затримався з роботи».


 


Один знайомий сказав Ігорю Гургулі, що він майже скрізь побував з презентацією книг та у звязку з волонтерською діяльністю, а от є таке цікаве місто Кременчук, де він ще не був. От і вирішив письменник зі своїм товаришем Михайлом Трайстою завітати до нашого міста. Знайшли номер телефону кременчуцької бібліотеки й зателефонували.


– Ваша 2-3 поверховість, стиль промислово-ділового міста. Своєю забудовою схожий на Стрий. Я помітив, що у вашому місті присутня оця не крикливість, яка говорить, що у Кременчуці працюють люди, які вміють заробляти гроші, але не показують це на всю оглядність, – зазначив Ігор Гургула.



Їх настільки вразив Кременчук та кременчужани, що Ігор Гургула навіть присвятив вірш нашому місту.


МІСТОВІ КРЕМЕНЧУК

Кремен...
Син кременю -
Чук
Кремневі думки
Наче рейки
Залізні
І "Кразів" -
Мов велетнів
Гук
І ранки в сонливості
Різні
Дороги сюди
Як на ставку
Орди
Нелегкі
Побиті
Пилюжні
А тут он ясир -
Дівчата...
Мов Мавки з води...
І хмари від випарів
Лужні
Місто робоче
І стрій діловий
Якщо ти мерзотник -
Стривай і постій!
Ти, друже, потрапив
Злегка не туди
Постарайся забратись
Не лишивши
Сліди...
Син Кременя -
Чук!
Звучить чавуново!
Важчезна бабешка
Стальні віражі
Я сповнений ласки
О, місто!
Чудово!
У Плавнях Горішніх
Дай натхнення
Мені...

Фото: Олександр Попенко
Автор: Альона Душенко Фото: Олександр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх