У Придніпровському парку вже четвертий день винищують тополі-гіганти. Вони підуть на опалення комунальних підприємств (дополнено)

24.07.2018, 17:25 Переглядів: 6 017


 

До парку нагнали купу техніки. Гуркіт стоїть страшенний.

У Придніпровському парку вже майже тиждень триває винищення останніх величезних тополь, що прикрашали кременчуцьку набережну. Валити дерева почали минулого четверга, 19-го липня. Працювали ще й 20-го. На вихідні зробили перерву, і поновили роботи у понеділок, 23-го. А 24-го до парку пригнали чимало техніки, вирубка йде повним ходом. Те, що відбувається, вже більше схоже не на вирубку дерев, а на заготівлю дров чи сировини для них.


Так тополі виглядали перед знищенням:

 


Так вони виглядають зараз.

Великі дерева опираються, і помирають повільно

 


Вирубку здійснює комунальне підприємство “Благоустрій Кременчука”. “ТелеграфЪ» ще 19-го отримав коментар заступника директора КП “Благоустрій Кременчука” Юрія Мокієнка. Той повідомив, що вирубка дерев відбувається на підставі акту на видалення насаджень, підписаному ще у 2016-му році. За словами Юрія Мокієнка, вирубати тополі зажадала фірма, на балансі якої перебуває кременчуцька набережна – начебто через те, що коріння тополь пошкоджує підпорну стіну набережної. Але роботи оплачуватиме не ця фірма, а міський бюджет Кременчука.


 

До парку нагнали купу техніки.


 


 

Спершу комунальники завантажували величезні гілки на машини. та 24-го пригнали шредер, аби на місці подрібнювати деревину и завантажувати її більш компактно та скоротити кількість перевезень.


 


Заступник директора КП “Благоустрій Кременчука” не зміг пояснити, чому нищити тополі почали влітку, а не восени чи навесні, коли зазвичай здійснюють рубки та кронування.


«ТелеграфЪ» запитав, куди комунальники подінуть таку купу деревини? Юрій Мокієнко відповів:

– Древесина пойдет на предприятие КАТП-1628, для распиловки и получения твердого топлива для котлов в КАТП и других коммунальных предприятий
.
 

Відповідно, «ТелеграфЪ» вирішив, що комунальники, знищуючи посеред літа величезні тополі, забезпечують себе таким чином безкоштовним матеріалом для опалення на осінньо-зимовий період. Тобто роблять те саме, що й мешканці навколишніх сіл, які вирубають лісосмуги вздовж доріг на дрова – бо топити треба зараз, а що буде потім, те буде потім.


 
Доповнено,19.00:


Після появи матеріалу на сайті "Телеграфа", до редакції майже одночасно надійшло два звернення від посадовців – від віце-мера Руслана Проценка та від начальника УЖКГ Івана Москалика. Обидва переслали однакове фото та попросили його додати до матеріалу.

Віце-мер Проценко написав: "Тополі зсередини. Гадаю, заради справедливості треба показати ці фото". Начальник УЖКГ Москалик телефоном сказав: "Я переслал вам фотографии как выглядят эти тополя всередине, если это возможно, хотелось бы, чтобы их добавили к материалу".

Ось надіслані фото:

  

Обидва посадовця казали про тополі у множині. Натомість фотографії вони надіслали однакові, і це фото одного дерева, тож є підстави казати, що одна тополя виявилася саме такою.


 Крім того, посадовці відповіли на кілька додаткових запитань "Телеграфа". Начальник УЖКГ Москалик повідомив, що замовником вирубки тополь виступає не фірма, на балансі якої перебуває опорна стіна набережної, а кременчуцьке Управління капітального будівництва. Замовлення на вирубку тополь пов’язане з тим, що в цій частині набережної замість асфальту кластимуть плитку. Також начальник УЖКГ підтвердив, що деревину передадуть на КТП-1628 для отримання твердого палива для котелень комунальних підприємств.

– Особисто я вважаю деревину тополь сміттям, вона швидко горить, але щоб не везти 18 кілометрів її до Деївського звалища, ми передаємо її на КТП,
– сказав Іван Москалик.


 Натомість він не пояснив, чому дерева почали валити влітку.

– А хто вам сказав, що їх не можна рубати влітку, хіба хтось встановлював терміни вирубки? Терміни існують на кронування дерев, це має відбуватися до початку вегетації, а коли дерево зрубають, йому начхати, – зазначив начальник УЖКГ.


Він також сказав, що не готовий відповісти, яка організація заплатить "Благоустрою Кременчука" за вирубку та транспортування дерев, та назвати кошторисну вартість цих операцій – вона вираховується за фактом виконаних робіт.


 Зі свого боку віце-мер Проценко зазначив, що вирубка тополь відбувається не у Придніпровському парку, а у сквері "Фантазія", який перебуває на балансі КП "Благоустрій Кременчука".

Фото: Александр Попенко
Автор: Лариса Артеменко Фото: Александр Попенко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх