Близько третини кременчуцьких підприємців-спрощенців не платять ЄСВ. Як це вплине на пенсії

16.07.2018, 14:04 Переглядів: 3 390

 

Підприємці ухиляються від сплати ЄСВ, позбавляючи себе страхового стажу, що може негативно вплинути на розмір пенсії

У Кременчуцькому управлінні Пенсійного фонду заявляють, що ФОПи — найбільш несвідомі у сплаті єдиного соціального внеску. Так, на обліку у податковій, яка адмініструє ЄСВ, близько 19 300 приватних підприємців. Із них близько третини не сплачують ЄСВ.


«Як свідчить аналіз даних Реєстру застрахованих осіб, сьогодні найбільш несвідомими у соціально-правовому аспекті виявилися фізичні особи-підприємці. Саме підприємці, свідомо чи несвідомо, усіляко ухиляються від сплати обов’язкових платежів і начебто не розуміють, що першочерговою умовою одержання пенсійної виплати є набуття необхідного страхового стажу. Об’єктивна реальність є такою, що нині ці люди – або порушники фінансової дисципліни, або жертви правової безграмотності. А через кілька десятків років – потенційні клієнти Пенсійного фонду і заручники складних життєвих ситуацій», - йдеться у повідомленні Пенсійного фонду.


У відомстві нагадали, що з 1 січня 2018 року мінімальний страховий стаж для призначення пенсії повинен становити не менше 25 років. При цьому кожні 12 місяців загальний розмір страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, збільшуватиметься на один рік, і в 2028 році досягне 35 років.


Щоб заробити необхідний страховий стаж, фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, мають регулярно сплачувати ЄСВ. Платниками ЄСВ також є особи, які провадять незалежну професійну, релігійну, іншу подібну діяльність та отримують від неї дохід.


Для зарахування до страхового стажу в повному розмірі одного місяця слід сплачувати не менше ніж 819,06 грн (з січня 2018 року). Ця сума становить 22% від мінімальної заробітної плати, розмір якої з 1 січня 2018 року складає 3 723 грн. на місяць.


«Несплата єдиного внеску позбавляє права на зарахування в повному обсязі до страхового стажу періодів підприємницької діяльності, а також залишає людину без страхових виплат за соціальним страхуванням, окрім того, може вплинути на розмір пенсії», - попереджають у Пенсійному фонді.


Додамо, що несплата ЄСВ може негативно вплинути на підприємців уже зараз — це є причиною для відмови у призначенні субсидії на житлово-комунальні послуги.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Національна платформа малого і середнього бізнесу
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх