Скільки заробляє дружина депутата Ульянова на юридичних послугах, які надає КП «Теплоенерго»

19.06.2018, 14:04 Переглядів: 8 598

  

ГО «Кременчуцький антикорупційний центр» оприлюднило договір, акти виконаних робіт та копії платіжних доручень на юридичні послуги для комунального підприємства «Теплоенерго», які були отримані за рішенням суду

На отримання «секретного» договору пішов майже рік

Юрисконсульт Юлія Ульянова, дружина депутата Руслана Ульянова (БПП), який є радником міського голови з юридичних питань, отримує за юридичні послуги, що надає комунальному підприємству «Теплоенерго», щонайменше 216 тисяч гривень на рік.

 

Така сума виходить із простих розрахунків щодо вартості послуг на місяць, зазначених у договорі, який громадська організація «Кременчуцький антикорупційний центр» не без перешкод отримала на свій інформаційний запит. Так, спочатку комунальне підприємство «Теплоенерго» відмовило антикорівцям у наданні інформації, яка за своїм статусом є публічною, і тому довелося звертатися до суду та пройти дві інстанції: Полтавський окружний адміністративний суд та Харківський апеляційний суд. Про судові перипетії повідомлено на сторінці громадської організації у Фейсбук.


Врешті КП «Теплоенерго» надало запитувану інформацію – знадобився майже рік, щоб її отримати, адже запит був спрямований 31.07.17 року. Наразі документи (договір, акти виконаних робіт, копії платіжних доручень) опубліковані у відкритому доступі, з ними може ознайомитися кожен.

 

Договір на надання правових послуг із забезпечення господарської діяльності був укладений між КП «Теплоенерго» та Юлією Ульяновою 1.12.16 року -  тобто якраз у той проміжок часу, коли її чоловік Руслан Ульянов став депутатом міськради та радником міського голови з юридичних питань. Таке от співпадіння. (Щоб роздивитися договір, клікніть для збільшення). 


 

 

Ціна договору

Отже, чому ми говоримо, що сума 216 тисяч не остаточна? Річ у тім, що вона витікає із вартості щомісячних послуг юрисконсульта Юлії Ульянової.

 

Вартість послуг (пункт 11 Договору) – це фіксована плата в розмірі 20 000 грн на місяць (під час дії договору в листопаді-квітні), а в інші місяці року – 16 000 грн на місяць. Цю плату юрисконсульт отримує в розрахунку за 30 годин робочого часу на місяць. Проте, якщо часу витрачено більше, то сума може збільшуватися – це передбачено договором. При цьому навпаки умова не діє: зменшення вартості послуг не передбачено.

 

«В разі, якщо протягом місяця буде надано послуг більше, ніж на 30 годин робочого часу, сторони шляхом складання акту виконаних робіт можуть зафіксувати більшу вартість послуг в певному місяці. Додаткова угода до договору в такому випадку не укладається. В разі, якщо для надання послуг Замовнику було витрачено менше, ніж 30 годин робочого часу, вартість послуг залишається незмінною», - сказано в договорі.

 

Не важко порахувати, що одна година юрисконсульта Юлії Ульянової обходиться комунальному підприємству «Теплоенерго», яке регулярно отримує гроші на свою підтримку з міського бюджету, у такі суми:

 

  • 666 грн 66 коп – з листопада по квітень
  • 533 грн 33 коп – у інші календарні місяці.

Крім того, передбачено, що від стягнутих у примусовому порядку боргів або захищених в судовому порядку сум юрисконсульт отримує ще 3% від суми.

 

Що має робити юрисконсульт за ці гроші

Договір передбачає усні та письмові консультації, представництво інтересів Замовника (КП «Теплоенерго») у судах та інших державних органах, представництво інтересів з правових питань перед фізичними та юридичними особами та координацію штатної служби «Теплоенерго».

 

З цього приводу ГО «Кременчуцький антикорупційний центр» ставить риторичне питання на своїй сторінці у Фейсбук: «Питання – наскільки кваліфіковані штатні юристи КП «Теплоенерго», якщо для їх координації та контролю потрібно залучати приватного юриста?»

 

Втім, це питання варто було б адресувати попередньому керівнику КП «Теплоенерго» Дмитру Питульку, адже саме за його керівництва укладався договір з приватним юрисконсультом.

 

Термін дії договору – безкінечний?

«Кремінь Антикор» звертає увагу і на термін дії договору між КП «Теплоенерго» та юрисконсультом Юлією Ульяновою (це пункт 22), а саме – на те, що конкретний термін дії договору не обумовлений.

 

«Цей договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до його розірвання в установленому цим договором порядку», - цитуємо сам договір.  

 

Ось коментар антикорівців з цього приводу: «Тобто, конкретного строку дії немає. До речі, установленого порядку розірвання договору в цій угоді теж немає. Як кажуть, є лише 3 речі, на які можна дивитися вічно: як тече вода, як горить вогонь і як спливає строк дії договору між КП «Теплоенерго» та СПД ФО Ульяновою Ю.А.»

 

«Секретні інструкції для працівників ЦРУ»

Пункт 16 договору, за визначенням антикорівців, нагадує «секретні інструкції для працівників ЦРУ», цитуємо цей пункт: «Інформація про перелік послуг та витрачений час зберігається у Юрисконсульта протягом місяця в електронній формі, після чого Юрисконсульт має знищити її з метою забезпечення конфіденційності отриманої від Замовника інформації про зміст отриманих від останнього доручень».

 

Тобто громада, яка постійно дотує комунальне підприємство (адже гроші з бюджету – це кошти платників податків) відповідно до цього договору навіть позбавлена можливості дізнатися, які ж конкретно послуги надав юрисконсульт за доволі високу суму оплати, яка за 30 годин роботи на місяць перевищує у 2-2,5 рази середньомісячну зарплату у Кременчуці.

 

Отже, не дивуємося тому, що КП «Теплоенерго» так довго не надавало договір громадській організації, помилково вважаючи всю інформацію конфіденційною.


Проте Закон України «Про доступ до публічної інформації» (ч. 5, ст. 6) чітко передбачив: «…не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».


Комунальне підприємство «Теплоенерго» на 100% створено на базі комунальної власності, в відтак, всі види майна, у тому числі й грошові кошти, належать до комунальної власності. А відповідно, інформація про те, за що саме платять юрисконсульту (чи комусь іншому), не може бути засекречена. Проте, як бачимо, КП «Теплоенерго», маючи недешевого приватного юрисконсульта, витрачало гроші на апеляцію, не визнаючи договір з цим юрисконсультом публічною інформацією. І лише дарма витратило на апеляцію гроші - комунальну власності, тобто власність територіальної громади. То чи можна назвати якісними послуги такого юрисконсульта?


«Я перебуваю з дружиною у трудових відносинах»

 

Проте повернемося до самого договору, відповідно до нього юрисконсульт Юлія Ульянова має здійснювати й представництво інтересів КП «Теплоенерго» у судах. Проте ми пам’ятаємо, що у справі за позовом депутата Оксани Піддубної про скасування тарифів КП «Теплоенерго» інтереси підприємства в суді представляє її чоловік – адвокат і депутат Руслан Ульянов. Тож «ТелеграфЪ» адресував йому питання.


- Доброго дня! «Кремінь Антикор» опублікував договір, за яким ваша дружина надає юридичні послуги КП «Теплоенерго». Питання до вас: якщо дружина надає юрпослуги, то чому ви а не вона представляєте інтереси підприємства у суді? (Я маю на увазі позов Піддубної). Чи ваші послуги як адвоката регулюються окремим договором? Яка його вартість?


- Я перебуваю з дружиною в трудових відносинах. п. 4 договору: Юрисконсульт має право залучати до виконання доручення інших фахівців в галузі права, з якими Юрисконсульт має договірні відносини, крім тих, які є його працівниками, при цьому Юрисконсульт відповідає за дії таких осіб, як за свої власні. Мої послуги охоплюються зазначеним договором. 


- Але питання щодо вартості послуг залишається. Оскільки договір передбачає плату за 30 годин роботи на місяць, а за додатково витрачений час передбачено додаткову оплату. То скільки вартує представництво інтересів «Теплоенерго» у суді?


- Згідно п. 11 договору: «В разі, якщо протягом місяця буде надано послуг більше ніж на 30 годин робочого часу, сторони шляхом складання акту виконаних робіт можуть зафіксувати більшу вартість послуг в певному місяці». Сторони таким правом не користувались.


Пан Ульянов також додав щодо вартості послуг юридичних послуг, які сплачує «Теплоенерго» приватному юристу:

- Для відому скажу, що наш погодинний гонорар для клієнтів становить в середньому 2000 грн/год. З комунальними підприємствами ми працюємо на дуже пільгових для них умовах.


- Є ще питання до вашої дружини: щодо того, чому послуги з листопада по квітень оцінені дорожче. Як мені з нею сконтактувати? Чи ви відповісте?


- Період опалювального сезону. Більше роботи, - відповів Руслан Ульянов.


Скромні доходи адвоката Ульянова

Відповідно до декларації про доходи, котру Руслан Ульянов подавав як депутат, він є власником ТОВ «Юридична фірма «Ульянов і Чернявський», ПП «Адвокатська контора Ульянова». Проте сам він за 2017 рік, судячи з його декларації, заробив аж надто скромну суму, особливо виходячи з озвученої цифри гонорарів за консультацію: 46 356 грн, тобто усього по 3 863 грн на місяць – трохи більше за мінімалку. При цьому 41 084 грн – за основним місцем роботи і ще 5 272 грн – за сумісництвом, за викладацьку діяльність. Доходи від СПД ФО Ульянова – дружини, з якою, за його словами, Руслан Ульянов перебуває у трудових відносинах – не зафіксовані.


Дружина Руслана Ульянова, яка співпрацює з комунальними підприємствами – основний годувальник родини депутата. Крім скромної зарплати - 43 573 грн, Юлія Ульянова задекларувала доходи від підприємницької діяльності у сумі 1 млн 358,988 тис грн.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх