Що каже мер Кременчука про свята, через які поліція відкрила кримінальне провадження

18.01.2018, 08:04 Переглядів: 4 916

  

Міський голова не вбачає фінансових порушень при організації святкування Дня міста. Що входило в «організацію концертних заходів» - тобто які саме послуги місту надав ФОП Михайлик — мер так і не уточнив.

За рішенням Автозаводського районного суду поліція внесла дані в Єдиний рееєстр досудових розслідувань та відкрила кримінальне провадження у справі про святкування дня міста. Попередня кваліфікація — ст. 191, ч. 5 Кримінального кодексу України (розтрата коштів, майна). Про це повідомила на своїй сторінці в Фейсбук Лариса Гориславець, координатор громадських проектів «Декларатор» і «Відкритий доступ» та виклала фото витягу з ЄРДР.




Ознаки цього злочину активісти виявили під час моніторингу відкритих джерел інформації про фінанси – порталу публічних закупівель ProZorro, державного порталу публічних фінансів e-data, рішень виконкому Кременчуцької міської ради та паспортів бюджетних програм. Моніторинг здійснювався і за даними аналітичної онлайн-платформи YouControl.


Нагадаємо, має місце поділ предмету закупівлі — організації концертних заходів між трьома комунальними закладами культури«Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський», «Парк Миру» та «Парк Крюківський». Кожен з парків отримав трохи менше 200 тисяч гривень — тобто саме такі суми, на які можна не проводити тендери. А всі три замовлення отримав ФОП Михайлик. При цьому кошти були використані всупереч бюджетним призначенням. Акти виконаних робіт і договори підписані задовго до свят. І при цьому послуги не конкретизовані. Ось, наприклад, акт виконаних робіт, який підписав керівник парку Мира від 14.09.17 р. «Послуги з організації концертних заходів» - а що саме туди входило, можна лише здогадуватися. Але гроші перераховані.


 


Як ставиться до цих фактів міський голова? Журналіст «Телеграфа» поставила питання Віталію Малецькому під час брифінгу 15 січня.



«Усе зроблено правильно,» - мер Малецький про концерти


- Ми знаємо, що поліція за скаргою активістів порушила кримінальну справу — внесла дані до ЄРДР (єдиного реєстру досудових розслідувань) стосовно можливих фінансових порушень при святкуванні Дня міста. Це стосується і розбивання предмету закупівлі...


- А який предмет розбивали? (Віталій Малецький перебиває — прим.)


- Послуги з організації концертів (коцертних заходів).

- А що таке концерти?

- Ми б самі дуже хотілося дізнатися, що це були за послуги, бо вони не конкретизовані ні в акті виконаних робіт, ні в договорі...

- Ну, ви ж бачили, що проводилося до Дня міста. Усе можна подивитися на відео: хто виходив, що говорив, о котрій годині починалося, о котрій закінчувалося — усе там записано.

- Ви ж розумієте, що ми бачили виступи наших колективів, міських. Яким чином до цього приватна особа-підприємець?

- Ну, бачили ж виступи і не міських колективів: проаналізуйте, де хто виступав, яка музика була. Проаналізуйте. Мені дуже хочеться, щоб наші антикорупціонери взяли і щось докладно розібрали, як у школі. Хай розбираються.

- А у вас самого не виникає запитання, якщо в акті виконаних робіт йде один рядок - організація концертних заходів...

- Тетяно... (перебиває — ред.) Я сам працював на посаді, на якій зараз Руслан Олександрович (віце-мер Руслан Проценко — ред.), і я знаю, як це відбувається, як важко працювати з тим же Павліком, його агентами — з усіма, щоб зробити оце все. От нехай, приклад один, антикорупціонери візьмуть і все оте по кісточкам розкладуть. І побачать, що все це зроблено правильно. А потім спробують організувати щось подібне. А не просто, як хтось кляузу пише — а щось зробити, а потім побачимо, який буде результат.

- Але чому тоді бюджетні призначення на парки не призначалися на концерти, а були передбачені на інші потреби?

- Згідно рішень органів місцевого самоврядування, парки використовували кошти саме на ті бюджетні потреби, які були визначені і рішенням ради, і рішенням виконкому.

Наостанок: нижче — паспорт бюджетної програми «Інші культурно-освітні заклади та заходи», відповідно до якої перераховуввалися гроші паркам. За Програмою, кошти на концертні заходи не передбачалися.

pasport-byudzh-programi.pdf [1,53 Mb] (cкачиваний: 32)  

Архів документів, які лягли в основу звернення активістів до поліції, можна подивитися за цим посиланням.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх