Подорож у минуле: як виглядали новорічні листівки у минулому сторіччі

1.01.2018, 11:05 Переглядів: 10 376

Колекцію зібрали у Краєзнавчому музеї Кременчука 

Працівники кременчуцького краєзнавчого музею підготували кременчужанам новорічний подарунок - листівки, які дарували у минулому сторіччі. 


Поки кременчужани не мають можливості відвідати музей і схоже кілька наступних років музейники не зможуть порадувати екскурсіями, працівники музею радують виставками через інтернет. Так на сторінці у facebook виставили листівки ХХ сторіччя, можливо якісь з них ви дарували своїм рідним або знаходили під ялинкою:)  


- Напередодні Нового року захотілося перегорнути разом з вами декілька зразків новорічних поштівок, подарованих Еммою Георгіївною Шушпановою, першим науковим співробітником музею і директором з 1977 до 1990 рр. (світла їй пам'ять!).


Всі листівки – оригінальні авторські малюнки та авторські фото чи фотокомпозиції. Листівки були видані: Міністерствами зв’язку СРСР, України та Республіки Білорусь, видавництвами «Планета», «Изобразительное искусство» («Изогиз»), «Радянська Україна», «Мистецтво», «Аврора», «Образотворче мистецтво», «Правда», «Советский художник», зарубіжними видавництвами.


Найстаріша з листівок випущена в 1963 році. Скромненькі, не надто яскраві листівки з часом ставали все ошатнішими, на них з'являлися "позолота", конгрев тощо.


Колекція не збиралася цілеспрямовано: Емма Георгіївна просто складала надіслані на Новий рік, 8 Березня, 1 та 9 Травня листівки в окремі конверти, а вже потім, коли з’явився вільний час, перебрала та класифікувала їх.


Більшість із майже півтори сотні новорічних листівок марковані. Значна частина пройшла поштову обробку, тобто на них наявні поштові штемпелі, адреси та тексти; є такі, що надсилалися в конверті, у такому разі на них нема поштових штемпелів, не вказані адреси і часто прізвища, а є й такі, що були придбані, але не відправлені, тому на них нема тексту і, відповідно, службових позначок. Переважна більшість листівок надруковані російською мовою, оскільки випускалися вони для всього Радянського Союзу.


В колекції є листівки від колишніх кременчуцьких підпільників (О.Г.Геворкяна, Г.І.Кірікашвілі, А.А.Мовсесяна, Т.П.Міщенко, уродженця Чехословаччини М.Дупака); оборонців та визволителів Кременчука (генерала І.І.Анциферова, полковника М.С.Хилобока, майора Я.А.Дикого); від керівництва і трудових колективів міста, колег з музеїв України, колишніх науковців нашого музею та ін. 


Кожна листівка – це окрема історія, окрема миттєвість часу, згадка про чиюсь долю.


В колекції Е.Г.Шушпанової представлені традиційні персонажі новорічних вітальних листівок: Дід Мороз і Снігуронька – разом або поодинці; Дід Мороз та Снігуронька на санях, запряжених трійкою коней; зимові пейзажі – офорти, малюнки, документальні фото; зображення звірят, птахів, іграшок, дітей; сюжети з годинниками, а також новорічні натюрморти.


Прийміть цю невелику галерею як новорічне привітання з минулого – в очікуванні та з побажаннями прекрасного майбутнього. 


Якщо у Вас десь у шухляді припадають пилом старі (й не дуже давні) поштові листівки, але Ви не є завзятим колекціонером – приносьте їх до музею. Тут вони збережуться на довгі роки, і колись, літ через 50 чи 100, хтось із зацікавленням перегляне ці маленькі послання з минувшини і згадає Вас добрим словом.


З Новим роком, кременчужани! Бережіть себе, своїх близьких і ПАМ'ЯТЬ!


Матеріал підготовлений директором Кременчуцького краєзнавчого музею Аллою Гайшинською

Автор: Альона Душенко Джерело фото: Кременчуцький краєзнавчий музей
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх