Чому в різних лабораторіях можуть бути різні результати аналізів

8.09.2021, 12:00 Переглядів: 3 031

 

Точний діагноз — одна зі складових ефективного лікування. А правильно встановити діагноз допомагає лабораторна діагностика. Та часом від пацієнтів можна почути нарікання на те, що в різних лабораторіях результати аналізів можуть відрізнятися. Від чого залежить точність дослідження, пояснює керівник клініко-діагностичної лабораторії «Інвітро» Павло Набока.

- Думаю, усі пацієнти розуміють, що на результат аналізу може вплинути порушення вимог підготовчого (преаналітичного) етапу дослідження (зокрема, здавати кров треба натщесерце, у певні години дня — для деяких аналізів це є критично важливим). Але це лише верхівка айсбергу. Точність аналізу залежить від того, на якому обладнанні проводиться дослідження, які тест-системи, реагенти (якісні від провідних брендів чи більш дешеві аналоги) використовуються, чи дотримуються в лабораторії сучасних світових стандартів якості.

 
Розглянемо це детально.
Про що говорять назви брендів?
Хоча символом лабораторної діагностики залишається старий добрий мікроскоп, сучасні лабораторії скоріш нагадують кадри з фантастичних фільмів. Високотехнологічне обладнання, кероване штучним інтелектом, мінімізує вплив людського фактору, і відповідно, помилки в дослідженнях. «От-кутюр» лабораторної діагностики — такі бренди як Abbott Laboratories (США), Beckman Coulter (США), Siemens Medical Solutions Diagnostics (США), Roche Diagnostics (Швейцарія), Sysmex Corporation (Японія), Biomerieux (Франція) та ін. Ще одним маркером якості є модернізація лабораторії. Наприклад, «Інвітро» проводить її кожні 3 роки, деяке обладнання в лабораторії є унікальним для України. Тож своїм пацієнтам «Інвітро» може гарантувати точність результатів аналізів.

 

Що варто знати про стандарти якості?
Перш за все, чи діє в лабораторії система контролю точності результатів аналізів. В «Інвітро» така система є подвійною: щоденний внутрішній контроль та регулярний зовнішній незалежний. Лабораторія — постійний учасник найпрестижніших міжнародних програм з контролю якості лабораторних досліджень: EQAS (США), RIQAS (Великобританія), LabLink xL (США), а також Українського Референс-центру з клінічної лабораторної діагностики та метрології НДСЛ Охматдит.  Внутрішній контроль якості в «Інвітро» також є дворівневим: технологічний (дотримання технології при виконанні досліджень) та медичний (підтвердження результатів лікарями). Для пацієнта такі чіткі стандарти, разом зі штрих-кодуванням і автоматичним сортуванням пробірок (що виключає можливість переплутати біоматеріал), є додатковою гарантією достовірності результатів аналізів.

 

Як може лабораторія підтвердити якість досліджень?
Міжнародні сертифікати є підтвердженням того, що методи, тест-системи та технології, які використовуються в лабораторії, дозволяють отримувати результати, на 100% ідентичні еталонним тестовим зразкам. Наприклад, щодо дуже актуальної сьогодні коронавірусної діагностики, «Інвітро» має сертифікати британської компанії Quality Control for Molecular Diagnostics про відповідність ПЛР-тестування на COVID-19 та вірусні гепатити В і С міжнародним стандартам.

 
Діагностичні послуги, якість яких підтверджена міжнародними сертифікатами, доступні мешканцям Кременчука за адресами:

пр-т. Свободы 15; вул. Вадима Бойко, 7 а; вул. Первомайська, 39; пр. Лесі Українки, 57.

Адже саме тут розташовані медичні офіси Незалежної лабораторії «Інвітро».

 

Показником високого рівню лабораторних послуг також є додаткові сервісні рішення, зокрема, безкоштовні консультації лікарів щодо аналізів та зручні для пацієнта варіанти отримання результатів — у особистому кабінеті на сайті www.invitro.ua, електронною поштою або безпосередньо у медичному офісі, внутрішньовенні і внутрішньом’язові ін’єкції під наглядом лікаря, виїзд додому до пацієнта для взяття аналізів. А також різноманітні акційні пропозиції, про які детально можна дізнатися за тел.:

0-800-302-200 або на сайті https://www.invitro.ua/ua/ak/.

 

Тож, обираючи медичні офіси «Інвітро», мешканці Кременчука отримують сучасні діагностичні послуги найвищої якості, що відповідають світовим медичним стандартам.

 

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх