1635 року Кременчук отримав Маґдебурзьке право

5.09.2021, 08:07 Переглядів: 4 810 Коментарів: 1

 Донедавна історики вважали, що Кременчук ніколи не отримував Маґдебурзького права

В актах галицького гродського суду за 1647 рік виявили локаційний привілей Кременчука, виданий 1635 року. Про це у своїй науковій праці написав львівський дослідник, кандидат історичних наук Богдан Смерека. Він вивчив та опублікував ще один документ від 1633 р. про надання у пожиттєве володіння «ґрунту» Кременчук майбутньому локатору міста, ротмістру коронного війська Стефанові Руцькому.

- Привілей було укладено у Варшаві 8 січня 1635 року. У ньому король Владислав IV «схвалює» закладення Кременчука ротмістром С. Руцьким і дозволяє «використання мешканцями маґдебурзького права», - йдеться в уривку статті.

Локаційний привілей описує механізм призначення та компетенцію міських урядників. Бурмистр і 7 райців мали призначатися державцем міста після представлення «обраних» міською громадою. Призначався державцем і війт. Магістрат Кременчука отримував право судити мешканців міста у справах «як цивільних, так і кримінальних або смертельних», відповідно до норм маґдебурзького права (у переліку правопорушень згадані в тому числі перелюб, отруєння і чаклунство). Також у його компетенції перебувало встановлення часу торгів у базарні дні. Кременчук отримав право на щотижневі торги (щоп’ятниці) й щорічні ярмарки (двічі на рік – у день Івана Хрестителя та на Стрітення). Також на 20 років жителі Кременчука звільнялися від сплати усіх мит. Оскільки наше місто на той час було прикордонне, то у привілеях згадували про необхідність «до замку збиратися» і захищати його зі зброєю в руках у разі ворожих нападів.

Хоч Кременчук отримав магдебурзьке право, але, швидше за все, воно не було реалізоване. У 1637 році розпочалася боротьба тогочасних магнатів  (Конєцпольських та Вишневецьких) за Кременчук, а Руцький відмовився від своїх прав на місто. Згодом Кременчук перейшов під владу козаків, а з 1667 року, за Андрусівським договором, відійшов до Російської імперії. 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

194
6 вересня 2021 09:47

То-то я думаю что нас так в Польшу тянет. А она оказывается ненька ридна...


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх