Вчитися і заробляти: коледж, технікум чи училище?

14.05.2021, 17:00 Переглядів: 6 417

 

Почалася ця історія банально: син моєї знайомої категорично відмовився йти у 10 клас. І це не було капризом чи примхою. Хлопець навів батькам «залізні» агрументи, з якими не посперечаєшся!

  • Коледжі і технікуми дають змогу швидко опанувати професію, актуальну на ринку праці.
  • Не кожен мріє стати перекладачем, філологом або економістом. Навчальні заклади І та ІІ рівня акредитації пропонують широкий спектр професій, більшість із яких потребує цілком практичних навичок і талантів.
  • Професії, які можна опанувати, досить затребувані. Після здобуття освіти можна бути впевненим, що з пошуком місця роботи проблем не виникне.

Але, як і багато інших молодих людей, юнак зіткнувся з проблемою нестачі інформації. На тлі великого розмаїття реклами вступу до інститутів та університетів країни досить складно знайти інформацію про коледжі та технікуми нашого міста.


 

«ТелеграфЪ» вирішив поспілкуватися з учнями та представниками адміністрації навчальних закладів Кременчука, аби з’ясувати подробиці вступу та умови навчання з перших рук.


Тих, хто мріє працювати з дітьми, водночас розвиваючи власний творчий потенціал, запрошує на навчання Кременчуцький педагогічний коледж ім. А.С. Макаренка.


  

Тут випускникам 9 та 11 класів пропонують кілька спеціальностей.


Дошкільна освіта, вступні іспити – диктант з української мови та математика(письмово) з додатковими спеціалізаціями:

  • Вихователь логопедичних груп
  • Асистент вихователя ЗДО 
  • Інструктор з фізичного виховання ЗДО
  • Організатор музичної діяльності в ЗДО
  • Сімейний вихователь (гувернер)

 

Початкова освіта, вступні іспити – диктант з української мови та математика (письмово) з додатковими спеціалізаціями:

  • Учитель інформатики в початкових класах
  • Учитель англійської мови в початкових класах
  • Соціальний педагог
  • Керівник хореографічного колективу
  • Керівник гуртка образотворчого мистецтва

 

Середня освіта (фізична культура), вступні іспити – диктант з української мови та творчий конкурс із фізичної культури, з додатковою спеціалізацією:

  • Керівник гуртка інформатики

 


Після 3 років навчання випускники 9 класів отримують ступінь фахового молодшого бакалавра.


Протягом 4 років навчання випускники 11 класів здобувають освітній ступінь бакалавра.


У коледжі більшість студентів навчаються за регіональним замовленням. Є можливість навчатися за кошти фізичних та юридичних осіб.


Що ж кажуть про навчання у коледжі студенти?


 
Інна Горбань:

(студентка 4 курсу, переможниця регіональної олімпіади)


- Після 9 класу я остаточно вирішила вступати до ВНЗ, і одразу розпочала пошуки найкращого навчального закладу. Знайомі порадили Кременчуцький педагогічний коледж, до того ж тут колись навчалися мої батьки.

У коледжі мені подобається абсолютно все: від дружнього та кваліфікованого колективу педагогів до сучасно обладнаних кабінетів. Тут безліч творчих колективів та гуртків, кожен обере щось до душі.

З перших же днів навчання у мене склалося позитивне враження про коледж, і з часом змінювалося воно лише в кращий бік.

А ще з другого курсу викладачі називають нас «колегами», і це додає впевненості, що ти на вірному шляху!


Окрім здобуття основної спеціальності студенти мають можливості розвивати свої творчі здібності. На базі коледжу працює народний дівочий духовий оркестр, народний хореографічний колектив, творча та вокальна студія, медіастудія. Також студенти можуть тренуватися у спортивних секціях з волейболу, футболу, баскетболу, тенісу.


 

Є тут і гуртожиток з комфортними кімнатами для 3-4 осіб та повністю обладнаним комп’ютерним класом із вільним доступом до мережі Internet та Wi-Fi.


У затишній їдальні коледжу студенти можуть придбати повноцінний обід або смачний перекус. Є тут і окрема кав’ярня.


45% студентів отримують стипендію, що призначається за результатами семестрового контролю.


Щодо практики, то коледж забезпечує здобуття практичних навичок у кращих школах та закладах дошкільної освіти Кременчука.


Детальну інформацію можна дізнатися за телефоном: (0536) 75-84-70 або на сайті: https://kpk.edu.ua/


 


«ЦЕНТР ПОЛЬСЬКОЇ ОСВІТИ ТА ІНТЕГРАЦІЇ» пропонує для учнів 8-11 класів, які бажають отримати європейську освіту, послуги, які з легкістю допоможуть навчатися та працювати в Польщі.


 

Компанія активно працює та розвивається з 2015 року, за цей період на навчання до Польщі було відправлено понад 500 студентів, які успішно навчаються в польських університетах, більшість отримала дипломи ЄС та залишилася працювати в Європі за спеціальністю.


Центр надає такі освітні послуги:

  • організація навчання студентів у польському університеті Wy?sza Szko?a Gospodarki w Bydgoszczy на території України (напрямки Логістика та Міжнародний туризм та управління в готельно-ресторанному бізнесі);
  • консультація, підбір університетів та коледжів у Польщі;
  • візовий супровід;
  • організація та проведення курсів польської мови (дистанційно та стаціонарно), включно з сертифікацією знань мови;
  • проведення підготовчих курсів для вступників до вищих навчальних закладів Польщі та України (дисципліни: економіка, польська мова, англійська мова, включно з програмою підготовки до ЗНО)
  • математика - курс підготовки до ЗНО.

   

«ЦЕНТР ПОЛЬСЬКОЇ ОСВІТИ ТА ІНТЕГРАЦІЇ» співпрацює з більшістю навчальних закладів Польщі.


Переваги навчання в Польщі:

  • територіальна близькість до України і можливість частіше їздити додому;
  • вартість ненабагато більша, ніж в українських університетах;
  • польські дипломи котируються в усіх країнах, які входять в Євросоюзу. В Україні, роботодавці теж воліють наймати на роботу працівників і європейською освітою;
  • менталітет польського народу близький до нашого, тому період адаптації пройде швидко і безболісно;
  • у польських університетах тісні відносини з ВУЗами Великобританії, Німеччини, багато студентів їздять за програмою обміну в університети країн ЄС;
  • польський уряд активно заохочує прийом на роботу студентів, даючи тим самим їм можливість оплачувати своє навчання;
  • для вступу до ВНЗ Польщі не треба здавати зовнішнє незалежне тестування, яке є обов'язковим для вступу в український вищий навчальний заклад. Тут зарахування проходить за балами в атестаті і за підсумком співбесіди.


 

Відгуки студентів, які виїхали на навчання за допомогою нашої компанії:


Зданекіна Тетяна:


У 2016 році я виявила бажання отримати польський диплом, знайома мені порадила звернутись за консультацією до Центру польської освіти та інтеграції. Не втрачаючи часу, я приїхала на співбесіду, де з легкістю отримала всі необхідні послуги на шляху до мети, і вже в цьому році закінчую навчання за спеціальністю «Логістика на підприємстві» в University of Economy in Bydgoszcz та отримую європейський диплом. Своє навчання я розпочала в Кременчуці, після другого року переїхала до Бидгоща разом зі своєю родиною. Надзвичайно вдячна Центру за самовіддачу, щире ставлення до дітей та моє успішне майбутнє. Навчання в польському університеті дозволило мені значно розширити свої можливості з працевлаштування та здобути цікавий життєвий досвід.

       

Неліпа Олександр:


- Знайшовши оголошення в інтернеті від Центру польської освіти та інтеграції стосовно надання послуг із профорієнтації в польські ВНЗ, вирішив зателефонувати. Уже після розмови по телефону, де отримав усі відповіді на мої запитання, я без сумнівів вирішив, що вступати буду до Польщі, адже це не так проблемно, як мені здавалось раніше. Центр польської освіти та інтеграції активно і швидко мені все організував, за що я щиро вдячний. Моєю мрією було працювати за творчою спеціальністю, тому для себе я обрав дизайн і вже другий рік опановую його, навчаючись у Польщі. За цей час я дізнався багато нового, отримав практичні навички, пройшов практику на фірмі з комп’ютерної графіки та завів безліч знайомств.


Детальну інформацію можна дізнатися за телефонами: (067) 781-05-52 (067) 522-88-25, або на сайті: https://rekrutacja.org.ua/ http://wsg.org.ua

 


Біля Горішніх Плавнів успішно працює кілька гірничо-збагачувальних комбінатів, тож професія, пов’язана з гірничою справою, точно стане в нагоді. Допоможе опанувати її Політехнічний коледж Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського.


 

Тут можна опанувати такі спеціальності:

  • Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка;
  • Гірництво;
  • Автомобільний транспорт;
  • Галузеве машинобудування;
  • Будівництво та цивільна інженерія;
  • Економіка.

Навчання на всіх спеціальностях окрім Економіки безкоштовне, а для майбутніх економістів ціна освіти становить близько 10 000 гривень.


Для вступу після 9 класу потрібно здати два іспити – диктант з української мови та математику усно.


Зараз у коледжі навчається 530 студентів, із них 409 - на денній формі навчання, а ті, хто показує кращі результати, отримують стипендії.


 

Послухаємо, що кажуть про коледж студенти.


 

Юрій Сопрун, I курс:


- Я вступив до Політехнічного коледжу КрНУ свідомо. Обрав професію «Автомобільний транспорт». Мені подобаються сучасні аудиторії та кваліфіковані педагоги, які залюбки діляться з нами досвідом. Особливо вразив індивідуальний підхід до кожного студента: якщо виникають якісь складнощі, викладач завжди пояснить незрозумілі моменти.

До того ж сам я з Горішніх Плавнів, і дуже зручно навчатися саме в рідному місті. Думаю, що після коледжу продовжу освіту в Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського.


Протягом навчання коледж забезпечує студентів робітничою практикою на базі підприємств групи компанії FERREXPO та інших провідних підприємств регіону.


Є у Політехнічного коледжу КрНУ й свій 5-поверховий гуртожиток на 450 місць. Гуртожиток секційного типу (по 6 кімнат у секції), із сучасним ремонтом, повністю обладнаний для комфортного проживання та навчання. Тут є кімнати для навчання, відпочинку, і навіть окрема гостьова кімната.


 

Багато уваги приділяють викладачі роботі з талановитими студентами, і як результат, часто посідають призові місця на всеукраїнських та міжнародних конкурсах і олімпіадах, на науково-технічних виставках. Студенти є активними учасниками спеціалізованих науково-технічних виставок виробників і дистриб’юторів промислового обладнання на базі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Всесвітнього фестивалю FIRST Championship у Х’юстоні (США), категорія «Основні цінності» - «Inspirational Award».


Викладачі коледжу постійно підвищують свій професійний рівень, для чого проходять науково-виробничу практику на підприємствах регіону.


Із 2015 року коледж очолює Наталія Дзина, яка постійно бере участь у міжнародних конференціях та семінарах, аби впроваджувати у навчальному закладі найсучасніші методики роботи з молоддю. У 2017 році за сумлінну працю в освітянській галузі очільниця Політехнічного коледжу КрНУ була нагороджена нагрудним знаком «Відмінник освіти».


 

Детальну інформацію про умови вступу та подальшого навчання можна дізнатися за телефонами: (05348) 6-12-07; (+38095)3105226 або написавши листа на електронну пошту dzyna2010@gmail.com. Офіційний сайт КрНУ: https://komspolytech.ucoz.ua/

 


Для тих, хто бажає здобути робітничу професію і спеціальність фахового молодшого бакалавра, яка точно стане в нагоді, найкращим вибором стане Вище професійне училище №7.


 

Цей заклад поєднує в собі заклади загальної середньої освіти, професійної освіти та фахової передвищої освіти. Тут із перших днів учні проходять виробниче навчання в сучасних майстернях, а вже з другого курсу починають практику на підприємствах міста.


Училище справедливо вважається одним із кращих в Україні, адже його студенти вже п’ятий рік поспіль посідають призові місця у всеукраїнських та міжнародних конкурсах професійної майстерності.


 

 

Після 9 класу можна опанувати такі професії:

  • Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення;
  • Оператор верстатів з програмним керуванням;
  • Верстатник широкого профілю;
  • Оператор комп’ютерного набору, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних;
  • Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування;
  • Зварювальник (міжнародний стандарт);
  • Електрогазозварювальник, електрозварювальник на автоматичних та напівавтоматичних машинах;
  • Монтажник гіпсокартонних конструкцій, столяр будівельний;
  • Штукатур, лицювальник-плиточник, маляр;
  • Муляр, монтажник з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій, електрозварювальник ручного зварювання.

 

 

Робітничі професії на базі повної загальної середньої освіти (для випускників 11-х класів):

  • Верстатник широкого профілю;
  • Електромонтер з ремонту та обслуговуванню електроустаткування;
  • Електрозварювальник на автоматичних та напівавтоматичних машинах;
  • Муляр (будівництво будівель і споруд із різними видами цегляної та бутової кладки);
  • Столяр будівельний;
  • Штукатур;
  • Контролер верстатних та слюсарних робіт; Контролер зварювальних робіт.

 

 

Прийом учнів здійснюється шляхом конкурсного відбору за результатами середнього балу свідоцтва про здобуття базової загальної середньої освіти. А за деякими спеціальностями слід пройти співбесіду з алгебри, геометрії та фізики.


Щодо фахової передвищої освіти (фаховий молодший бакалавр), то її можна здобути за спеціальностями:

  • Обслуговування верстатів з програмним управлінням і робототехнічних комплексів;
  • Зварювальне виробництво;
  • Технологія обробки металів на верстатах і автоматичних лініях;
  • Монтаж і обслуговування електричних машин і апаратів;
  • Обслуговування програмних систем і комплексів.

Навчання в ВПУ №7 повністю безкоштовне, до того ж усі учні отримують стипендію 490 гривень, а певні категорії – підвищену, відповідно до чинного законодавства.


Послухаємо, що розповідають учні про цей навчальний заклад.


Данило Галицький, студент 3 курсу


 

- Зі вступом у мене вийшла досить цікава історія. Після 10 класу я злякався здавати ЗНО, і потайки від батьків приніс документи сюди. Спочатку батько сердився, але коли побачив мої результати після першого семестру, зрозумів, що вибір був вірний. Якщо в школі я зазвичай отримував 3-5 балів, то тут 9-11.


Я обрав професію верстатника – з цим мені допоміг батько - і нещодавно став переможцем Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності і буду отримувати стипендію Президента України. Звісно, це було б неможливим без наших викладачів та майстрів. Вони приділяють увагу кожному учню, дають слушні поради та завжди готові прийти на допомогу. Ніколи не залишають тебе сам-на-сам із проблемами.

Але, звісно, все залежить від самих учнів. Тут є вся необхідна база для реалізації власного потенціалу – було б тільки бажання!


Хайчіна Марина, студентка 3 курсу:


- Я навчаюсь на оператора з обробки інформації та програмного забезпечення. На базі моєї професії я зможу отримати ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Комп’ютерні науки». Професія ця досить широкого спектру – від ремонту комп’ютерів до розробки програмного забезпечення. Як на мене, це – найкрутіший вибір, який можна зробити після 9 класу. Адже ти здобуваєш популярну професію і не сидиш на шиї у батьків.


Училище стало для мене справжньою школою життя, навчило самостійно приймати рішення та відповідати за них.

Тут навчається або навчалось раніше багато моїх знайомих, і в усіх про училище залишились найтепліші спогади.


У ВПУ №7 працює Центр дозвілля, що пропонує учням широкий спектр безкоштовних гуртків – від участі в шоу-балеті до конструкторського моделювання. Є й спортивні секції з баскетболу, футболу, настільного тенісу та легкої атлетики.


Студенти училища часто займають призові місця в естрадних та вокальних конкурсах обласного та всеукраїнського рівня, беруть активну участь у благодійних акціях. Також при училищі діє військово-історичний музей АТО/ООС, є кімната-музей «Голокосту».


Педагогічний колектив ВПУ №7 приділяє велику увагу формуванню та розвитку в учнів громадської позиції, готує їх до свідомого вибору свого місця в житті.


 

Всі учні мають можливість харчуватися в їдальні училища за власний рахунок, а пільгові категорії забезпечують гарячим обідом або триразовим харчуванням.


Щодо житла для немісцевих, то на балансі навчального закладу гуртожитку немає, проте всіх бажаючих училище обов’язково забезпечить проживанням із дотриманням усіх необхідних побутових умов на час навчання.


Детальну інформацію про навчання можна отримати за телефонами: 098-100-14-77,
(05366) 5-11-21, 77-22-70.

Сайт Вищого професійного училища №7: www.model.poltava.ua

 


Романтика залізничних вокзалів, доладна блакитна форма, мірний стукіт коліс… Усіх, хто обожнює потяги, запрошує на навчання Кременчуцький коледж транспортної інфраструктури.


 

Саме тут пропонують для випускників 9 та 11 класів опанувати спеціальність «Залізничний транспорт» за трьома освітніми програмами:


  • Технічне обслуговування, ремонт та експлуатація тягового рухомого складу;
  • Технічне обслуговування і ремонт вагонів;
  • Обслуговування і ремонт залізничних споруд та об’єктів колійного господарства.

Для вступу після 9 класу слід скласти два екзамени: математику (усно) та українську мову (диктант).


Коледж навчає студентів за регіональним замовленням (бюджет) і за власні кошти. Вартість навчання орієнтовно на денному відділенні – 7200 грн, а на заочному – 5800грн.


 

Випускники коледжу, окрім диплома фахового молодшого бакалавра, здобувають ще й робітничі спеціальності.

Ми запитали у студентів КрКТІ, що ж спонукнуло їх обрати саме цей навчальний заклад і що найбільше подобається в коледжі.


Влад Тесленко:


- Я обрав цей коледж, бо вся моя родина працює на залізниці. Я теж вирішив спробувати – і не пошкодував. Зараз навчаюся на 3 курсі за спеціальністю «Технічне обслуговування і ремонт вагонів», на вагонному відділенні.

У нас досвідчені викладачі, які часто наводять приклади з власної практики – це допомагає детально зрозуміти матеріал. У коледжі є лабораторії, де ми вивчаємо деталі та устаткування, з якими в майбутньому доведеться працювати.

На подвір’ї є два вагони-тренажери та локомотив, частина колії зі стрілочним переводом. Студенти 3 курсу в найменших деталях досліджують їх будову та принцип дії.

Подобаються мені й акції та заходи, що влаштовує коледж. Наразі ми виступили з ініціативою щодо сортування сміття, яку підтримали інші студенти та викладачі. Кошти, отримані від цієї акції, підуть на розвиток коледжу. 


Анастасія Лялюк:


- Я навчаюся на 4 курсі, на відділенні вагонного господарства. Усі чотири роки отримую стипендію.

У коледжі гарна матеріальна база, багато стендів та натурних зразків, завдяки яким навчальний процес стає в рази цікавішим.

Викладачі у нас дуже грамотні та компетентні, завжди йдуть назустріч – головне, щоб було бажання навчатися, усе інше в коледжі є. Обрати професію мені допомогла бабуся, вона все життя працює на залізниці. В майбутньому я мрію поліпшувати умови праці залізничників – адже вони на це заслуговують!


Якщо ви дійсно мрієте стати залізничником, то наш коледж зробить усе, щоб втілити цю мрію в життя.


У коледжі працює їдальня, де готують смачні гарячі обіди та справжню домашню випічку. За бажання можна замовити певну страву. В окремому залі можна з’їсти придбану страву або принесений із дому обід.


 

Для немісцевих студентів у коледжі передбачено зручний гуртожиток у центрі міста. Оплата за проживання – в межах 400 грн.

Наші випускники гідно працюють на підприємствах АТ «Українська залізниця», гірничо-добувної промисловості та на багатьох інших виробництвах, де є залізничні цехи. А протягом останніх років успішно працевлаштовуються за спеціальністю за кордоном.


Детальну інформацію про коледж можна дізнатися за телефонами: (0536) 74-31-10; 76-35-72; 76-35-27; (097) 5756370.

Сайт коледжу: www.krtzt.pl.ua


Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх