Берберська вишиванка: знайомі візерунки, що пройшли крізь сторіччя

5.05.2021, 13:03 Переглядів: 6 973

 

Що спільного в українського народу з корінними народами півночі Африки

Бербери (або амазіги) – один з найдавніших народів, що живуть на півночі Африканського континенту, в країнах Магрибу. Їх пращури, лівійці, згадуються ще у давньоєгипетських написах. Цікаво, що цей народ зберіг свою ідентичність навіть після арабського завоювання, що розпочалося у VII сторіччі, зміг донести свої традиції до наших часів.


 


Деякі дослідники вважають, що амазіги мають європейське походження. На такі думки наводить перш за все їхня зовнішність: зазвичай бербери мають світлу шкіру, блакитні очі та русяве волосся. Але найбільше вражає навіть не це.


 


Кожен українець, побачивши національне жіноче вбрання амазигів, може пережити легкий культурний шок: узори вишивки – та й саме вбрання – настільки подібні до відомих нам з дитинства, що це не може бути простим збігом обставин. На фото нижче можна побачити зовсім не українських дівчат: це хор амазигів з Алжиру, що співає на фестивалі у Кавелії (місцевість на межи Лівії, Алжиру й Тунісу).


 


Зовнішній вигляд берберів, візерунки, символіка, традиційний одяг та пісні майже не відрізняються від українського одягу, символіки та мелодій.


У вишиванках берберів найчастіше використовують червоні кольори, а костюм зазвичай складається з довгої верхньої сорочки з вишитим коміром та подолом і широкого полотна-спідниці, яке обкручується навколо талії.


 


Гармонічно доповнюють вбрання традиційні прикраси – важкі, надзвичайно гарні намиста, зроблені вручну. Цікаво, що виготовлення прикрас є виключно жіночою справою. Виготовляють їх зазвичай зі срібла або його сплавів: золото у берберів використовується лише для прикрашання померлих.


Щодо символіки, одразу впадає в око берберський хрест – teneghelt. Його можна побачити не тільки вишитим на полотні, а й у вигляді традиційного татуювання. Як і в українців, тут він символізує захист від злих духів (а якщо йдеться про татуювання, то знак означає «гарну та плодовиту жінку»).


На першому фото - вишивка амазигів, на другому - українська.



 


Часто зустрічається й свастика, яка символізує гармонію та родинне вогнище в українців і є символом сонця в амазигів.


Ромб символізує у берберів свободу духа, а в українців – засіяне поле, тобто достаток, добробут і благополуччя.


Українські орнаменти можна побачити й на килимах народів Магрибу, на срібних прикрасах. А манера зав'язувати платки взагалі майже та сама.


 


Берберська дівчина на першому фото, українка - на другому.


 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх