Кременчуцький Завод комунальної техніки АЛЬФАТЕКС взяв участь у відновленні куполу Успенського храму

28.04.2021, 12:00 Переглядів: 1 949

17 квітня напередодні Великодня, Крюківський Свято-Успенський кафедральний собор зазнав історичних змін — тепер його прикрашає новий купол у візантійському стилі.

Зовнішній вигляд собору змінювався декілька разів за свою історію з часу завершення будівництва у 1887 році.


У 1929 році купол та дзвіниця зовсім були розібрані, а відбудовані знову тільки у 1950-х. З 1988 року храм почав змінювати свій зовнішній вигляд. Тоді відбулася заміна колишнього, вже на той час зношеного головного купола, на новий — кам’яний.


І ось, у наші дні сталася історична подія! Нам пощастило на власні очі побачити, як засяяв золотою красою новенький купол, який відновили за архівними ескізами й тепер він виглядає як до революції 1917 року. 


Цікаво, що навіть рисунок віконець на куполі в точності повторює вигляд першоджерельних!


Взяли участь у відновленні куполу парафіяни, меценати нашого міста, а також депутат Полтавської обласної ради Корецький Микола Борисович та Кременчуцький завод комунальної техніки АЛЬФАТЕКС, які допомогли з фінансуванням виготовлення нового куполу та технікою для його монтажу.


До проведення робіт були залучені дві сучасні автовишки. Автогідропідйомник SOCAGE T318 на шасі IVECO Daily допоміг робітникам безпечно виконати стропальні роботи на висоті.
Техніка спільного виробництва італійської компанії SOCAGE та Кременчуцького заводу комунальної техніки АЛЬФАТЕКС маневрена, зручна у керуванні й дуже функціональна.


У найвідповідальнішому етапі — встановленні хреста на купол була залучена надзвичайно потужна автовишка HIDROKON 60 TPК, яка здатна забезпечити виконання безпечних робіт на висоті до 60 метрів. Автовишка з такими можливостями єдина в Україні!


Завдяки надійній техніці в найбільш зворушливі моменти присутні могли насолоджуватися історичним моментом, не хвилюючись за безпеку.


Злагоджена робота всіх причетних зробила можливим встановлення куполу в найкоротший термін. Отже, до Великодня духовна святиня Кременчука набула первинного вигляду.


На сьогодні роботи продовжуються. Настоятель храму от.Петро звертається до всіх небайдужих нашого міста з проханням допомогти фінансово, адже необхідно повністю розрахуватися з робітниками, які закінчують монтаж купола.


Церква Успіння Божої Матері (Свято-Успенська церква, Успіння Пресвятої Богородиці) є одним із найстаріших храмів нашого краю та входить до переліку пам'яток архітектури та містобудування Кременчука. Пишаємось причетністю!


Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх