Цілодобове спостереження: у Кременчуці показали «мозок» системи «Безпечне місто»

11.03.2021, 17:27 Переглядів: 9 632 Коментарів: 10

 

Тепер у місті діє програмно-аналітичний комплекс «Вежа», який відстежує автівки за кольором, номерами, маркою

11 березня пресі та депутатам Кременчуцької міської ради продемонстрували можливості системи «Безпечне місто» та презентували її «мозок» – ситуаційний центр, що знаходиться у мерії нашого міста.


 


Інформаційно-аналітична система «Безпечне місто» складається з кількох компонентів:

  • оператори ситуаційного центру – це співробітники патрульної та Національної поліцій, муніципальної варти – ведуть цілодобове спостереження за безпекою у Кременчуці, моніторять соціальні мережі, працюють спільно зі службою допомоги мера кременчужанам;
  • система відеоспостереження будується по принципу вузлів – у місті встановили не поодинокі камери, а вузли камер, які зведені в один реєстратор, а ті підтягуються у саму систему (на одному перехресті стоїть мінімум 8 камер, щоб мати огляд з різних боків);
  • карти з рухом громадського транспорту та повідомленнями про аварійні ситуації;
  • група «Ситуаційний центр Кременчук», де оператори при виявленні правопорушень або інших проблем надаватимуть інформацію службам, які також включені до цієї групи;
  • діє програмно-аналітичний комплекс Vezha («Вежа») з 10 аналітичних камер, яка дозволяє відстежувати автомобілі за їх кольором, державними номерними знаками (навіть якщо відомі не всі його цифри), за маркою машини.


Скільки коштує «Безпечне місто»


Інформаційно-аналітична система «Безпечне місто» – це результат дворічної роботи, адже наприкінці 2018 року кременчуцькі депутати ухвалили міську програму «Впровадження інформаційно-аналітичної системи «Безпечне місто» у Кременчуці на 2019-2021 роки».


Бюджет програми складав значну суму, тому залучили додаткові кошти з інших джерел, реалізувавши два проєкти:

  • «Безпечна школа» – переміг в обласному конкурсі розвитку територіальних громад (виграли 600 тисяч грн і встановили камери у 8 школах нашого міста);
  • «Впровадження інформаційно-аналітичної системи у Кременчуці» став переможцем у «Всеукраїнському громадському бюджеті», який фінансувався Державним фондом регіонального розвитку (отримали 13 млн грн).

 

Виконуючий обов'язки директора Інституту розвитку Кременчука Павло Бедрацький, який є розробником програми «Безпечне місто», розповів, що загалом витратили:

  • 1,2 млн – співфінансування по 600 тисяч з обласного та міського бюджетів;
  • 16,5 млн грн, з них 12,8 млн – з обласного бюджету.

Так камери з'явилися у всіх школах Кременчука, на 7 перехрестях та 4 в'їздах у місто, біля міського палацу культури, у ландшафтному парку «Кагамлицький» тощо.



Чого вже встигли досягти, а що – у планах


У період пуско-налагоджувальних робіт з початку січня і по сьогодні система «Безпечне місто» допомогла розкрити: 4 майнові злочини, один проти волі людини, одне викрадення автівки, виявили автомобіль-двійник, встановили два автомобіля, які зникли з місця ДТП.


- До речі, біля мосту встановлено кілька камер; порушники не знають, де вони стоять. Завдяки цьому було розкрито один зі злочинів. Ми тестували систему, а я сказав: «А якщо через подвійну суцільну і заправку розвернутися?» Всі сказали, що це неможливо. Через дві години після цього так робить машина, яка в Харківській області вчиняє злочин. Вони знали, що стоїть камера, вони через подвійну суцільну на заправку «Окко» заїжджають. Але там ще одна камера є, якої не видно, коли ти їдеш з мосту. В цій ситуації те, що кілька камер встановлено, допомогло розпізнати цю машину і встановити по гарячих слідах правопорушників, це сприяло розкриттю злочину, – навів мер Віталій Малецький вдалий приклад застосування нової системи відеоспостереження.


Система вестиме статистику щодо руху транспорту містом. Так, 11 березня з 00.00 до 9.00 лідером по транспортному потоку у Кременчуці став Крюківський міст зі сторони Крюкова в «Автозавод» – по ньому проїхало 2498 авто, на другому місті – Київський напрямок у сторону селища Піщаного.


 
На запитання преси, чи законно, що за кременчужанами тепер слідкуватимуть на вулицях, заступник начальника відділу оперативного контролю за станом у місті Дмитро Кисельов відповів:


- Кожну дію ми відслідковуватимемо через журнали подій. І під час перегляду я особисто буду контролювати підстави перегляду тієї чи іншої інформації. Також якщо будуть надходити запити на інформацію, ми будемо дотримуватися Закону України «Про захист персональних даних». Порушення прав громадян не має бути під час використання цієї системи.



Журналістам показали серверну «Безпечного міста». В ній є можливість для розширення за умови, що будуть додаватися нові камери


Планують розвивати проєкт, міську програму «Впровадження інформаційно-аналітичної системи «Безпечне місто» у Кременчуці» продовжуватимуть на наступні роки. Крім того, за можливості залучатимуть підприємців, представників соціально відповідального бізнесу, які допомагатимуть встановлювати додаткові камери, аби охопити усі вулиці Кременчука.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 10

601
11 березня 2021 18:11

"... встановили два автомобіля..." Куди встановили, замість дорожніх знаків?

Шо він молов про ОККО? Перетин сплошної це злочин? Я чомусь думав що це правопорушення....


24 2
8
11 березня 2021 19:39

как они завуалировали название группы "Х.К"laughing

група «Ситуаційний центр Кременчук», де оператори при виявленні правопорушень або інших проблем надаватимуть інформацію службам, які також включені до цієї групи;

9 0
1 658
11 березня 2021 20:13

А сколько там сотрудников,и из какого кармана они будут получать ну так сказать не хилую зарплату?


21 4
0
11 березня 2021 23:32

Лучше бы Первомайскую полатать не забыли асфальтом, то как-то земля повылетала сразу. Но идея - годная


8 0
142
11 березня 2021 23:42

"оператори ситуаційного центру ... моніторять соціальні мережі" - это еще зачем ? Или это легализовали Мариночку30, Максима Бабкина, Натали_нату и других ?


26 0
228
11 березня 2021 23:58

Виталь за всё берётся смело

И превращает всё в г*вно

А если за г*вно берется

То просто тратит меньше сил


19 2
6
12 березня 2021 00:20

Ямы на дорогах они там нормально видят? - Там где надо плохо смотрят....


21 0
0
12 березня 2021 10:57

кто бы и что не говорил,а проект этот нужный. Сколько преступлений с детьми и прочее


2 10
0
12 березня 2021 11:00

Это ведь хорошо, что такой проект реализован в нашем городе.


1 12
0
12 березня 2021 16:32

На центральных улицах не возможно объехать ямы, не наезжая на линию разметки. Хочется только матом написать, про всё это... Вы сперва должны обеспечить безопасность движения, а затем уже контролировать исполнение ПДД. Как можно следить за дорожной обстановкой, когда в напряжении всматриваешься в ямы и виляешь слево-вправо.

 

И объясните мне, на кой там столько народу сидит, в этом центре? Есть же системы автоматизированные, наблюдающие за пересечением стоп-линий (которых не видно нигде), разметки, проезд на красный и прочее. Платить ЗП двум десяткам людей, чтоб 10 штрафов выписать?


9 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх