Інша Жінка б’є на сполох: як попередити підліткові суїциди через «квести» у мережі

26.02.2021, 14:00 Переглядів: 3 051

 

Рівень шкоди, завданої дітьми своєму здоров'ю та самогубства серед підлітків, лякають вже тим, що взагалі існують. Кожна цифра статистики – це дитяче життя. Інтернет - повноцінна частина сьогодення сучасних дітей, а онлайн-грумінг може коштувати життя.

Згідно дослідження, яке проведено Центром кібербезпеки і освіти, маємо наступну статистику:
- 40% дітей зв’язувалися або спілкувалися з незнайомими людьми, з них 53% передали свій номер телефону незнайомцю
- 21% говорили по телефону з незнайомцем
- 15% намагались зустрітися з незнайомцем
- 11% зустрілися з незнайомою людиною у власному будинку, будинку незнайомої людини чи ресторані
- 30% листувалися з телефону з незнайомими людьми
- 6% повідомляли про свою адресу незнайомцю


Грумінг в інтернеті (кібер-грумінг, он-лайн грумінг) - встановлення дорослими дружніх відносин з неповнолітніми особами через інтернет для шкідливого впливу на них.


Громадська організація «Інша Жінка» і професійно, і материнським серцем не може оминути таке небезпечне явище, як грумінг. У липні 2019 року нами була ініційована зустріч-лекторій про дитячі залежності. Захід містив практичні інструменти з виявлення залежностей у дітей, інформацію про «чати смерті» й інші небезпечні групи, та головний меседж, що звучав крізь всю лекцію для батьків «Довіра - основа відносин у сім'ї, подаруйте її дітям, і вони не будуть шукати її повз Вас...»


За даними міжнародного дослідницького проєкту ESPAD, у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Близько 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще майже 50% – 4 та більше годин.


Представниця ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сильвандер зазначає, що в Україні близько 50% підлітків були жертвами кібербулінгу.

Кожна третя дитина прогулювала школу через кібербулінг. 75% підлітків у анонімному опитуванні підтвердили те, що Instagram, TikTok та Snapchat є основними соціальними платформами для цькування.

Протягом останніх двох років стає все більше очевидно, що рівень небезпеки в інтернеті сам по собі нікуди не зникне. Тому ми знову говоримо про це і розпочинаємо працювати не тільки з батьками, а й з дітьми.
Запорукою безпечного онлайн-простору є робота безпосередньо з користувачем. Працювати необхідно над тим, щоб кожна дитина: могла не піддаватися сторонньому впливу, знала методи особистої безпеки, вміла протистояти маніпуляції і усвідомлювала відповідальність за власне життя.


Голова ГО «Інша Жінка» Юлія Цибульська звернулася до депутатського корпусу Полтавської обласної ради підтримати депутатське звернення до керівників закладів освіти, будинків-інтернатів, центрів реабілітації дітей-інвалідів про обов’язкове використання в роботі рекомендовані МОН України посібники для навчання дітей безпечному користуванню інтернетом, вжити заходів інформаційно-роз’яснювальної роботи з батьками, учнями та вихованцями за напрямками безпеки дітей в інтернеті, захисту дітей від впливу шкідливої інформації, запобіганню кіберзагрозам, таким як кібербулінг, секстинг, кібергрумінг, сексторшен, довести до їх відома контакти куди вони можуть анонімно звернутися за допомогою. Також у зверненні йдеться про посилення заходів протидії кіберзлочинам та іншим правопорушенням з використанням мережі Інтернет щодо дітей, в тому числі заходи протидії втягненню дітей у злочинну діяльність, доведенню до самогубства, кібербулінгу чи сексуальному та іншому насиллю щодо дітей у кіберпросторі з боку Головного управління Національної поліції України в Полтавській області та Відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.



Короткі, але дуже важливі поради від Марини Куркач, кураторки Штабу волонтерів Кременчука, ГО «Інша Жінка»


Підліткам:

- Долучайте «в друзі» лише тих людей, яких ви знаєте у реальному житті.

- Не публікуйте у соцмережах: свою адресу, геолокацію, номер телефону, номер школи, логін та пароль від особистої сторінки.

- Не відповідайте у приватних повідомленнях незнайомим людям.

- Якщо якась інформація в інтернеті вас бентежить, розкажіть про неї батькам. Це швидкий і безпечний спосіб отримати пояснення.

- У жодному разі не погоджуйтеся на спілкування телефоном з незнайомими і відмовляйтеся від зустрічей з ними в реальному житті.

- Якщо ви отримали повідомлення з погрозами або з пропозицією (завдати собі шкоди, зробити інтимне фото), обіцянку отримати за щось подарунок, обов'язково зробіть скріншот листування та покажіть його батькам.

- Поряд з вами завжди є дорослі, які можуть і хочуть вам допомогти, підтримавши вас у будь-якій життєвій ситуації, якою б складною вона вам не здавалася.


І пам'ятайте, наражити себе на небезпеку - це зовсім не круто, це ймовірність втратити найцініше, що є у кожного з нас - життя.


Батькам:

- Приділяйте більше часу вашому спілкуванню з дітьми і будьте для них не тільки рідною людиною, а й другом, якому можно довірити будь-який секрет. Відчуття значимості те, що їм потрібно саме від вас.

- Якщо ви дозволяєте дитині користуватися інтернетом, поясніть основні правила кібербезпеки і що саме є для них забороненим. Це надважливо!

- Звертайте увагу в дитячому гаджеті на віковий рейтинг ігор та їх зміст, перегляньте контент на особистій сторінці дитини у соцмережах – це допоможе зрозуміти наявність загрози.

- Якщо дитина говорить з вами про щось, що її лякає чи непокоїть в інтернеті - вислухайте уважно, скажіть свою думку без осуду і тиску.

- Не пропустіть симптоми інтернет-залежності і різких змін у поведінці дитини.

- Установіть обмеження на користування інтернетом за допомогою Family Link (це безкоштовний додаток від Google з функціями батьківського контролю).


І пам'ятайте, що купа роботи, нестача часу, втома будуть завжди, а Ваші діти маленькими будуть тільки один раз.




Автор: прес-служба ГО "ІНША ЖІНКА"
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ІНША ЖІНКА»

Інша жінка

Громадська організація Інша Жінка була створена у 2018 році

Актив організації - жінки, які є експертками та досягли результатів, кожна у своїй галузі: бізнесі, суспільній роботі, мистецтві та творчості, та готові приділяти час суспільно-важливим проектам, ділитися досвідом, підтримувати інших. І він постійно зростає

Наша мета - розбудувати спільноту освіченого суспільства, в якому інтелект буде трендом, а гендерна рівність - запорукою економічного зростання в суспільстві

Громадська організація Інша Жінка за 2 роки існування реалізувала багато ініціатив у підтримку гендерної рівності, розвитку жіночого підприємництва та попередження домашнього насильства, в тому числі через фінансову незалежність. На запрошення Іншої Жінки Кременчук відвідали Ніна Левчук, Марія Єфросиніна, Ольга Фреймут, яка запропонувала бути Амбасадором організації. У 2019 році був реалізований пілотний проект школи бізнесу для жінок, переможниця якого отримала 30 000 грн на розвиток власної справи та відкрила соціальний центр з вивчення іноземних мов. Зараз Інша Жінка створює Бізнес-інкубатор з розвитку жіночих ініціатив у Кременчуці, проект є грантовим та допомагає жінкам абсолютно безкоштовно отримати якісну бізнес-освіту та широку медійну підтримку їх майбутніх проектів, партнерів та партнерок, перший офіс, інформаційну підтримку.

Ця рубрика - про нас та нашу діяльність, про можливості для жінок та перспективи розвитку нашого міста. Долучитись до нас можна на нашому сайті

www.divergentwoman.com

А також на офіційній сторінці у ФБ

https://www.facebook.com/divergentwoman/

З повагою,

Голова ГО «Інша Жінка» Юлія Цибульська

Схожі матеріали:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх