Що треба знати про автоцивілку

25.11.2020, 14:30 Переглядів: 3 714

 

Кожного року на дорогах України трапляються сотні тисяч аварій. Держава намагається захистити водіїв і постраждалих від ДТП за допомогою ОСЦПВ або автоцивілки. Таке страхування покриває збитки потерпілих. Страхова компанія сплачує за ремонт пошкодженого авто і за їх лікування. Додатково поліс компенсує витрати винуватця аварії. Відсутність такого страхового договору є адміністративним порушенням і карається штрафом.

Слід також розуміти, що цей вид страховки не покриває фінансові витрати на ремонт авто або лікування самого власника поліса. Не варто розраховувати на компенсацію у разі викрадення застрахованого автомобіля або його пошкодження під час перебування на парковці.


Розмір компенсації


Закон передбачає такий розмір компенсації постраждалим під час ДТП: на ремонт автомобіля – 130 тис. грн, на лікування – 260 тис. кожному постраждалому. Встановлено і обмеження – загальна сума виплат не може перевищувати 650 тис. грн. У деяких страхових компаніях передбачено збільшення сум компенсації. При встановленні розмірів виплат обов’язково буде враховано вік авто, його фактичний знос. Може трапитися так, що отриманих грошей не вистачить на ремонт. Тоді можна подати позив до суду і стягнути кошти, яких недостатньо, з винуватця ДТП. Якщо придбати поліс ОСЦПВ на https://arsenal-ic.ua/product/avtostrahuvannya/avtocivilka, будуть компенсовані усі збитки.


 

Що таке європротокол


Якщо під час аварії люди не постраждали, можна не чекати поліцію, а оформити документи самостійно за допомогою європейського протоколу, що докладається до кожного страхового договору. Цей документ заповнюють, врахувавши такі нюанси:


-автомобілів-учасників ДТП має бути лише два;
-шкода нанесена виключно ТЗ, а не людям;
-учасники аварії самі визначили винуватця, не мають претензій один до одного і є в наявності чинні страхові поліси.


Якщо усе це враховано, можна оформляти європротокол і звертатися до страхової компанії за компенсацією. Слід пам’ятати, що максимальна сума грошової виплати по цьому документу складатиме 50 тис. грн.


Коли учасники ДТП вирішили все ж таки викликати поліцію, слід дотримуватися певних правил поведінки, щоби не отримати відмову у компенсації. Не можна змінювати розташування ТЗ, варто зв’язатися зі своєю СК та повідомити про те, що сталося. Експерту компанії надають повний доступ до пошкодженого авто. Після цього залишається зібрати деякі документи і надати їх до страхової.


Скільки коштує поліс ОСЦПВ


На ціну автоцивілки будуть впливати такі фактори:


-тип транспортного засобу;
-об’єм двигуна;
-загальний водійський стаж власника;
-регіон реєстрації.


Компанії враховують і страховий стаж клієнта в одній організації. Чим довше людина віддає перевагу обраній фірмі, тим на більшу знижку на новий договір можна розраховувати. Але стаж повинен бути безаварійний. Вартість автоцивілки може відрізнятися на 20–30% за рахунок розміру знижок. Після отримання поліса у цифровому вигляді на електронну адресу він завжди буде з власником.

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх