Людмила Корнієнко: «Соціальний захист жителів Полтавщини – пріоритет для «Довіри»

1.10.2020, 14:30 Переглядів: 1 412

 

За різними опитуваннями, 7 із 10 жителів Полтавщини перебувають майже за межею бідності. Часто люди навіть не мають можливості оплатити комунальні послуги. Особливо це стосується пенсіонерів та інших незахищених верств населення. Хоча десятки років вони тяжко працювали і мали б отримати гідні умови життя. Саме тому для партії «ДОВІРА» розвиток соціальних послуг – серед основних пріоритетів діяльності.

1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН. А в Україні це також і День ветерана. Ці категорії людей потребують особливої уваги з боку держави і органів опіки, тому важливо піднімати їхню проблематику і напрацьовувати рішення.


З цього приводу ми взяли інтерв’ю у директорки Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА, заслуженої працівниці соціальної сфери і представниці команди «ДОВІРИ» Людмили Корнієнко.


За її словами, в області мешкає 420 тисяч осіб пенсійного віку. На Полтавщині діє найбільш розгалужена мережа установ та закладів, під опікою яких знаходиться понад 111 тисяч осіб. Поряд з обслуговуванням 17 тисяч одиноких громадян на дому, завжди особлива увага приділялась розвитку оздоровчих, реабілітаційних, побутових послуг.


«Дійсно, саме галузь соціального захисту заповнила в сільській місцевості своєрідний вакуум, наповнивши його наданням важливих соціальних послуг для наших пенсіонерів, ветеранів. В усіх територіальних центрах соціального обслуговування надаються послуги взуттєвика, швачки, з прання білизни, – розповіла Людмила Василівна. – Особлива увага приділяється реабілітаційним послугам для ветеранів праці, особам з інвалідністю. Це важливо в зв’язку  з тим, що, на жаль,  відсутні державні програми по санаторно-курортному оздоровленню ветеранів праці».


Багато чого робиться і для того, аби пенсіонери мали можливість брати участь у суспільному житті. Протягом трьох років в усіх територіальних центрах впроваджується соціальний проєкт «Університет третього віку». Протягом 2019-2020 навчальних років сформовано навчальні групи, в яких проходили навчання близько 3-х тисяч слухачів за напрямками: літературний, мистецький, комунікаційних та інформаційних технологій, основ медицини та здорового способу життя, іноземних мов, курсу «дім, сад, город», основ правознавства та інше. Ця послуга є дуже популярною серед людей пенсійного віку, тому й надалі будемо її розвивати, щоб сприяти їх активному життю.


«Питання розвитку соціальних послуг – наш пріоритет. Вже працюємо над запровадженням з 2021 року в кожному територіальному  центрі пунктів забезпечення не тільки засобами реабілітації, а і засобами догляду за особами, які потребують сторонньої допомоги», – зазначила очільниця Департаменту соцзахисту населення Полтавської ОДА.


Відповідаючи на питання, чи не вплине процес децентралізації на скорочення соціальних послуг, Людмила Василівна сказала, що ми йдемо до створення центрів надання соціальних послуг на базі всіх територіальних громад. 14 таких центрів уже створені. Важливо, щоб кожен обраний голова міста чи тергромади розумів необхідність запровадження на рівні громади комплексу надання соціальних послуг.


«Вважаю, що необхідно створити в кожній територіальній громаді «Будинок захищеної старості» для постійного проживання і надання комплексу соціальних послуг одиноким громадянам. Поряд з цим необхідно підвищувати роль сім'ї, яка полягає в належному піклуванні про стареньких батьків», – наголосила Людмила Корнієнко.


На її переконання, лише об’єднання зусиль державних, обласних, і місцевих соціальних програм дасть можливість підвищити рівень соціальної захищеності ветеранів, осіб з інвалідністю в області. Підтримка буде ефективною тоді, коли поряд з державними будуть працювати місцеві комплексні соціальні програми. Головне, щоб ця підтримка була відчутна для наших ветеранів.


У зв’язку з завершенням децентралізації важливо зберегти напрацьований в області досвід і забезпечити безперебійність в наданні соціальних послуг, в тому числі адміністративного напрямку. Важливо, щоб працювала ефективна система установ соціального захисту населення.


Саме вказана проблема була піднята на одному з засідань Верховної Ради України народним депутатом від 147 округу Полтавщини Олегом Кулінічем. Звернута увага на необхідності поряд з дієвою системою зберегти її доступність, особливо для сільського населення. Олегом Кулінічем внесена конкретна пропозиція щодо удосконалення самої моделі отримання соціальних послуг, щоб людина «в один дотик», в одному місці, за одне звернення могла вирішити всі питання, пов’язані з соціальною допомогою, підтримкою та захистом.


«Ми розуміємо, що Міжнародний день людини похилого віку це не свято, а можливість привернути увагу до людей, які потребують нашої підтримки, уваги, шанобливого ставлення і нагадати, що вони живуть поряд з нами. Хай осінь життя їх буде теплою і затишною!» – додала Людмила Корнієнко.



Прес-служба політичної партії «Довіра»

Автор: Політична реклама
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх