Чи законно Малецький суміщає посади мера Кременчука і керівника партійного осередку «За майбутнє» - НАЗК розбереться

10.09.2020, 07:22 Переглядів: 13 356 Коментарів: 6

 

Один мер на двох кріслах: скільки ж годин триває робочий день у Віталія Малецького, якщо він поєднує дві посади? Де його другий офіс? І чи це законно?

Мер Кременчука Віталій Малецький очолив Кременчуцьку міську організацію політичної партії «За майбутнє». Відповідно, крім обов’язків міського голови, Віталій Малецький займається і партійною роботою. Чи порушує він закон, поєднуючи дві посади?


6 серпня цього року в Кременчуці офіційно зареєстровано міський осередок партії «За майбутнє». Його керівником у реєстрі значиться Малецький Віталій Олексійович.


Дані аналітичної системи YouControl


Осередок партії зареєстровано в квартирі багатоповерхівки кварталу 278, записано контактний мобільний номер, за яким ми намагалися зв’язатися з керівником осередку та взяти коментар щодо ситуації із поєднанням посад. Ми зателефонували за вказаним номером телефону і почули голос, схожий на голос міського голови Віталія Малецького, але продовжити розмову не вдалося. Абонент кинув слухавку.


За вказаним у реєстрі номером ми телефонували двічі. Другий раз абонент, почувши запитання, чи вірно ми телефонуємо керівнику партійного офісу «За майбутнє», поцікавився:


- А хто ви?


Почувши, що це журналіст, наш співрозмовник сказав «дякую» - і знову кинув слухавку. 


Тож нам не вдалося з'ясувати, скільки годин триває робочий день у Віталія Малецького, якщо він поєднує дві посади? Де його другий офіс? Адреса, вказана в реєстрі, - це адреса офісу партії чи квартира мера? І зрештою, за яким номером телефонувати та за якою адресою йти, якщо необхідно взяти офіційний коментар у керівника міського партійного осередку.


Таким чином, щоб розібратися в ситуації, шукаємо інших коментарів, бо ситуація неоднозначна.


З одного боку, законодавство визначає, що мер не може суміщати свою посаду з будь-якою іншою. Стаття 12 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко це вказує: «міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю»... 


Але є одне «але» - неузгодженості в термінології законодавства створюють простір для маніпуляцій. Представниця Громадського руху «Чесно» в Полтавській області Наталія Норіцина вказує, що в даному випадку можна по-різному трактувати термін «посада»: 


- Незрозуміло, чи уповноважена особа партії підпадає під поняття «посада». У Кодексі законів про працю немає визначення посади, є в інших нормативно-правових документах. А в Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» не уточнюється, яке саме значення має термін «посада» в цьому законі. Тому важко передбачити, яким буде рішення суду чи інших органів, якщо хтось захоче оскаржити чи заявити як про злочин про факт перебування міського голови Кременчука Малецького у двох кріслах одночасно.


Інше бачення ситуації в представників ГО «Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб», яка подала скаргу в Національне агентство запобігання корупції щодо факту поєднання двох посад Віталієм Малецьким. В організації вбачають у цьому конфлікт інтересів, що є корупційним правопорушенням.


Цікаво, що подібні випадки перебування мерів у двох кріслах одночасно вже траплялися в інших містах України, і доля мерів вирішувалася по-різному. Наприклад, мер міста Малин Олексій Шостак очолив міський осередок «Батьківщини» у минулому році і досі є його керівником, як вказує держреєстр.


Своя історія в екс-мера Чернігова Олександра Соколова. У 2012 році проти нього було подано позов за суміщення посади міського голови Чернігова та голови громадської організації - Чернігівського обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану. Тоді суд першої інстанції визнав дії мера протиправними. Щоправда, пізніше апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції, один із аргументів - Олександр Шостак надав доказ, що він вже не є головою ветеранської організації, бо на зборах обрали іншу особу.


Ще один приклад — мер Львова Андрій Садовий, який був міським головою Львова та одночасно очолював партію «Об'єднання «Самопоміч». Зараз керівницею є Оксана Сироїд. 


І все ж таки, залишається дискусійним питання: чи може мер одночасно очолювати і партійний осередок? Якщо так, то в який спосіб контролювати режим роботи мера, адже, знаходячись у своєму кабінеті міського голови, він може обмірковувати партійні справи протягом цілого робочого дня?

Автор: Лариса Гориславець
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

642
10 вересня 2020 07:44

А те, що потерпілий їздить по всій країні за бюджетні (наші) кошти зі своїм кодлом  і висуває кандидатів від зеслуги вас не турбує?


41 5
0
10 вересня 2020 11:15

В левой руке «Сникерс», в правой руке «Марс»,

Мой пиар-менеджер — Карл Маркс.

Капитал!


7 5
513
10 вересня 2020 15:55

Цитата: Кавоман

А те, що потерпілий їздить по всій країні за бюджетні (наші) кошти зі своїм кодлом  і висуває кандидатів від зеслуги вас не турбує?

Мой ответ - нэ турбуе

Электорат один и то же. Выберут однозначно.

Те, что выбрали ЗЕ, также проголосуют и за ЗА.


18 7
198
10 вересня 2020 18:01

Наш мер может все!


2 6
141
11 вересня 2020 00:21

Можно каждому позвонить по указанному номеру и узнать, как у него дела :)


13 0
0
21 вересня 2020 10:48

У тебя злое лицо-тебе денег никто не даст)


3 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх