Встановлюйте лічильники: завищені норми газу по 9,8 куб м на особу повернули через суд

16.06.2020, 09:03 Переглядів: 7 783 Коментарів: 6

 

Суд визнав нечинними діючі норми, чим фактично повернув завищені норми споживання газу, затверджені ще в 1996 році. «Кременчукгаз» поки що не застосовує нові норми: чекають на дії Кабміну

Кабмін в апеляційній інстанції програв суд одному з операторів ринку - «Миколаївгазу», який вимагав скасувати пункти урядової постанови №143 від 27.02.19 р. про норми споживання газу за відсутності газових лічильників. Шостий апеляційний суд (у справі № 640/13591/19) відмовив КМУ у задоволенні скарги, залишивши в силі рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 13.02.20 року, яким чинні газові норми були скасовані.


А це означає повернення населенню старих норм, затверджених ще в 1996 році. На рішення суду негативно відреагував НАК «Нафтогаз України».


«Облгаз через суд домігся збільшення норм споживання газу. Українці, які не мають лічильників, платитимуть в 2-3 рази більше

Як заробляти на газі, коли ціна і споживання блакитного палива знижується? Треба повернути «доісторичні» норми споживання і змусити украі?нців платити за додаткові непотрібні куби. Мабуть, саме такою логікою керувався певнии? облгаз», - говориться у повідомленні «Нафтогазу» на сторінці у Фейсбуку.


Відповідно до Постанови КМУ №143 діяли такі норми споживання газу в місяць на одну особу:

  • плита газова за наявності централізованого постачання гарячої води - 3,28 куб м;
  • плита газова у разі відсутності централізованого постачання гарячої води та газового водонагрівача (зокрема, застосовується при відключенні централізованого гарячого водопостачання) - 5,39 куб м;
  • плита газова та газовий водонагрівач - 10,49 куб м.

Поновлені ж судом норми зразка 1996 року вищі в 2-3 рази:

  • плита газова за наявності централізованого постачання гарячої води - 9,8 куб м;
  • плита газова у разі відсутності централізованого постачання гарячої води та газового водонагрівача - 18,3 куб м;
  • плита газова та газовий водонагрівач - 23,6 куб м.
«Спалити на одніи? плиті маи?же 10 кубів газу за місяць маи?же не реально. Тож, фактично, людеи? змушують платити за неспожите», - констатує пресслужба НАК «Нафтогаз України» (оптового продавця газу облгазам).


ПрАТ «Кременчукгаз» на своєму офіційному сайті поки що вказує норми, відповідно до Постанови №143.



Чому скасували норми 2019 року

Аргумент «Миколаївгазу» - відповідач (Кабмін) порушив процедуру прийняття регуляторного акту, що полягає у недотриманні основних принципів регуляторної політики, погодження такого акту з іншими міністерствами та відомствами. Суди погодилися з тим, що процедура ухвалення рішення була порушена, тому й скасували норми.


Зазначимо, що «старі» норми споживання газу оператори повертають не вперше, і причина завжди одна й та сама: процедурні порушення КМУ при оприлюдненні регуляторного акту про норми.



Так, у 2019 році суд призупинив знижені норми за позовом «Кременчукгазу» (тоді вже діяли завищені норми, які повертаються знов). Проте уряд майже одразу ухвалив Постанову №143, яку знову успішно оскаржив один з операторів – «Миколаївгаз».




«Кременчукгаз» ще чекає на реакцію Кабміну

«ТелеграфЪ» запитав голову правління ПрАТ «Кременчукгаз» Богдана Оксененка: чи збирається підприємство застосовувати повернені норми для кременчужан? І з якого часу?


За словами пана Оксененка, поки що ПрАТ «Кременчукгаз» не виставлятиме рахунки за поверненими нормами: на підприємстві очікують реакції Кабміну на рішення суду. А саме: встановлення нових, обгрунтованих норм споживання газу.


- «Кременчукгаз» звертався з пропозицією встановити обгрунтовані норми, із залученням наукових установ, - каже Богдан Оксененко. - Ми давали фактичне споживання людей за будинковими лічильниками. Кабмін повинен прийняти виважене неполітичне рішення, яке ґрунтується на розрахунках. І проєкт цього рішення вже є. Якщо КМУ не прийме таке рішення, страждати будуть споживачі.


Богдан Оксененко уточнив: за розрахунками (які були в проєкті рішення про норми споживання газу) норма на одну людину при користуванні газовою плитою має складати 5,7 куб м на одну людину. Але якщо КМУ не ухвалить нові рішення про норми, врешті «Кременчукгаз» виставить рахунки споживачам за старими нормами зразка 1996 року, які повернув суд.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

0
16 червня 2020 10:34

В прошлом году при консервации вышел только один месяц 11 куб., а так 8-9 куб. в месяц это при 4-х реальножующих горячую, подогоретую,приготовленную.... еду,а да електрочайника нет.


12 1
767
16 червня 2020 11:05

Странная у нас власть... Есть постановление, но это постановление вертели на трубе местные газы. Как впрочем и другие постановления этой недовласти.

15 0
104
16 червня 2020 11:13

А цены 96 года, не хо вернуть?


30 0
4 365
1
16 червня 2020 11:50

Слава зеленобобикам и их шестеркам


17 15
0
16 червня 2020 13:41

Может быть есть смысл отменить через суд нормы 96 годаsmile И вся проблема будет решена


10 0
0
16 червня 2020 14:43

цена газа снизилась объемы увеличили, цена подымется , объемы снизят - при обдиралове главное стабильность


15 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх