COVID-19 обійшовся Кременчуку в 9,5 млн грн – більше половини з них прокатали у маршрутках

28.05.2020, 12:27 Переглядів: 6 282 Коментарів: 16

 

Найбільше місто витратило не на медичні товари, роботи та послуги, а на оплату спецперевезень у маршрутках під час карантину

Боротьба з коронавірусом у березні-травні вже обійшлася Кременчуку в суму 9,5 млн грн. «ТелеграфЪ» продовжує слідкувати за «антикоронавірусними» закупівлями. Минулого разу ми досліджували закупівлі березня, на той час їх було ще не багато – на понад 636 тис грн. За результатом двох з половиною місяців (з часу оголошення епідемії) ця сума зросла в 15 разів.



Нагадаємо, відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі», придбання товарів, робіт та послуг для боротьби з COVID-19 дозволене без тендерів, навіть якщо сума перевищує поріг закупівлі (зараз це 50 тис грн). Це зроблено для того, аби замовники (розпорядники бюджетних коштів) мали можливість оперативно купувати те, що необхідно для боротьби з епідемією та запобігання їй. Перелік товарів, робіт та послуг, які дозволено купувати у спрощений спосіб, чітко визначений Постановою № 225 від 22.03.20 року. Документ містить перелік лікарських засобів, дезінфекційних засобів, антисептиків, медичного обладнання та послуг, які дозволено купувати за прямою угодою, без використання системи електронних закупівель ProZorro. Проте потім замовники мають відзвітувати у системі: розмістити звіт, договір з додатками та звіт про виконання договору (тобто про те, що закупівля відбулася).


Що ж саме купували кременчуцькі замовники і чи дотримувалися при цьому вимог законодавства?


Коротко про результати аналізу

  1. Найбільша сума за звітом COVID-19 – це 5,45 млн грн – витрачена не на хворих та лікарні, а на маршрутки.
  2. Серед медзакладів товарів для боротьби з коронавірусом на найбільшу суму замовила лікарня «Кременчуцька» – на суму 1,78 млн грн.
  3. До «антикоронавірусних» закупівель, всупереч законодавству, потрапили сіль, тушонка, туалетний папір...
  4. Найдорожчі захисні костюми купив комбінат ритуальних послуг.
  5. Із приємного: лікарні почали знаходити більш дешеві маски, вже не по 19,4 грн (як ми зафіксували в березні), а по 5, і навіть по 2.

Тепер про наші спостереження більш докладно.


Карантинні перевезення обійшлися в понад 5 млн грн


 

Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради закупив у низки приватних перевізників «послуги з перевезення медичних працівників та персоналу» за кодом COVID-19 на загальну суму 5 млн 445,6 тис грн.


Ці витрати у Кременчуці лідирують за сумою закупівель з позначкою COVID-19. Тобто на медичні товари, роботи та послуги всі лікарні міста витратили менше, ніж мерія на маршрутки.


Як відомо, виконком Кременчуцької міської ради ще на початку карантину ухвалив рішення про роботу транспорту в режимі спеціальних перевезень. Перепустки, які давали право на безплатний проїзд, мерія видала не лише медикам, а й працівникам так званої критичної інфраструктури: комунальникам, продавцям продуктових магазинів, працівникам аптек, банківським працівникам тощо. При цьому перевізникам заборонили брати плату за проїзд і пускати в салон пасажирів без перепусток. Ми пам’ятаємо, що в денні години оплачені з бюджету маршрутки ходили практично порожніми: перевозили по 1-2 пасажира.


У той же час, як стало відомо згодом, хворим на COVID-19 доводилося купувати ліки за власні кошти. Це ціна, яку люди платили за перекіс бюджетного фінансування в бік приватних перевізників. Можливо, варто було б по-іншому організувати перевезення в період карантину і більше коштів направити на медицину, не ганяючи містом порожні авто?



Кава і тушонка для боротьби з коронавірусом

Територіальні центри Автозаводського та Крюківського районів оприлюднили звіти про закупівлі продуктів харчування і туалетного паперу за процедурою COVID-19. Загальна сума цих закупівель – 175 тисяч гривень. Серед переліку товарів – сіль, цукор, борошно, олія, яловичина тушкована, свинина тушкована, рибні консерви, крупи, кава, чай. 


Жодного з видів цієї продукції немає серед необхідних для боротьби з COVID-19 товарів, робіт та послуг, затвердженому Постановою КМУ № 255.


Отже, територіальні центри Крюківського району порушили Закон «Про публічні закупівлі», на виконання якого видана вищезгадана Постанова. Постачальник – ФОП Сагала Крістіна Віталіївна не брала участі в інших закупівлях і постачає продукти лише цим двом структурам.


Економіст терцентру Крюківського району пояснила, що це продукти, з яких формували набори для малозабезпечених громадян під час карантину. (Нагадаємо, мерія передбачила кошти на проднабори вартістю по 200 грн кожен).


- Є такий протокол, що ми допустили помилку. Переліку товарів ми не бачили, тому опублікувати звіт з позначкою COVID, - пояснила економіст.


Подібні помилки (коли купується не той товар за звітом COVID-19) є й в інших замовників:

(На діаграмі всі помилки позначені як «ліві» закупівлі).


Зазначимо, однак, що всі зазначені закупівлі не перевищують порогу 50 тис грн, тобто могли проводитися без тендеру і як звичайні закупівлі. З іншого боку, якби продукти харчування купувалися не окремо, а одним лотом, замовники уже мали б проводити торги за спрощеною процедурою, а не купувати в обраного ним ФОПа. Тож ми схильні вважати, що в даному випадку терцентри уникали тендеру.


З іншого боку, пологовий будинок забув відзвітувати про закупівлю за процедурою COVID-19 системи для ампліфікації в реальному часі (це частина обладнання для ПЛР-лабораторії, і таке обладнання передбачене Постановою КМУ для спрощених закупівель). Ця система коштує 600 тисяч гривень, і якби не спеціальна процедура, слід було б проводити тендер.


Найбільші витрати на медицину

Найбільшу сума за звітами COVID-19 – 1,78 млн грн – витратила лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька». Це логічно, бо якраз там, у інфекційному відділенні, лікуються хворі на коронавірус. Купували захисний одяг, маски, медикаменти та медичні матеріали, кисень, послуги харчування медиків (обіди на суму 50 гривень).


Разом із тим, сума закупівель профільної лікарні у 3 рази менша, ніж витрати на перевезення.


В цілому найдорожче придбання для міської медицини – це ПЛР-лабораторія, на яку, нагадаємо, збирали кошти благодійників. В цілому, за даними звітів ProZorro, вона обійшлася в 2,1 млн грн. Обладнання разом з витратними матеріалами – 1 млн грн, ще понад мільйон – ремонт приміщення (ця закупівля здійснювалася не за процедурою COVID-19, бо ремонтних робіт немає в переліку КМУ).


Найнадійніший захист - для похоронного комбінату

Аналізуючи закупівлі захисного одягу, ми звернули увагу на неадекватно високу ціну на захисні костюми, за якою їх купило КП «Спеціалізований комбінат ритуальних послуг»: по 400 на по 750 грн. Натомість медичним закладам вистачало костюмів за ціною від 200 до 372 грн. Усього СКРП уклало угод на закупівлю захисних костюмів на 80 тисяч гривень, про що відзвітувало в ProZorro: 50 костюмів по 400 грн та 80 костюмів по 750 грн, тобто усього 130 штук.


 


На жаль, у специфікації СКРП не вказаний виробник товару або більш чіткі його параметри, за якими можна порівняти ціну. Проте на prom.ua ціни на захисні медичні костюми коливаються від 170 грн до 1448,8 грн (китайський варіант). Багаторазові водонепроникні костюми вітчизняного виробника можна купити від 330 грн.


 


Костюм для дезінфекції наразі пропонують по 552 грн; тож можемо стверджувати, що ціна закупівлі СКРП завищена.


 


Почому у Кременчуці купували захисні костюми


Замовник Повне наймен.товару ціна за 1 шт, грн Продавець 
КМНП "Кременчуцька міська дитяча лікарня" Костюм біологічного захисту  200 ФОП Осташко
КМНП "Кременчуцька міська дитяча лікарня" Комбінезон захисний 250 ФОП Довженко
КМПН "Кременчуцька міська лікарня "Правобережна"  Комбінезон захисний одноразовий Спанбонд 50  250 ФОП Довженко
КМНП "Лікарня відновного лікування" Комбінезон захисний одноразовий Спанбонд 50  250 ФОП Довженко
КМНП "Лікарня відновного лікування" Комплект одягу протиепідемічний (для біозахисту) №19  нестерильний 244 ФОП Бунякіна
КНМП "Лікарня інтенсивного лікування " Кременчуцька" Комбінезон захисний одноразовий, спанбонд 50 250 ФОП Довженко
КНМП "Лікарня інтенсивного лікування " Кременчуцька" Комбінезон ПП LB01 360 ТОВ "МРІЯ-МЕДІКАЛ"
КНМП "Лікарня інтенсивного лікування " Кременчуцька" Одноразовий захисний комбінезон з капюшоном DIXION  372 ТОВ "МРІЯ-МЕДІКАЛ"
КНМП "Лікарня інтенсивного лікування " Кременчуцька" Комплект одягу протиепідемічний (для біозахисту) №25 "Славна" 370 ФОП Баранова
НМП "ЦПМСД №3" Комплект одягу протиепідемічний №19 (для біозахисту) 244 ФОП Бунякіна
КНМП  «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР " Комбінезон захисний одноразовий Спанбонд 50  250 ФОП Довженко
КНМП  «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР " Комбінезон захисний одноразовий Спанбонд 50 ламінований 300 ФОП Довженко
НМП "ЦПМСД №2" Комбінезон медичний захисний нетканий / НК 024:2019  180 ПП "ІНТЕКСТ"
КП СКРП Костюм ізоляційний водостійкий клас захисту 1  400 ФОП Антипочкіна
КП СКРП Костюм ізоляційний водостійкий клас захисту 13 750 ФОП Антипочкіна

Маски стали не такими коштовними

Минулого разу, аналізуючи закупівлі, ми звертали увагу, що ціна медичних масок для лікарень доходила до 19,4 грн за штуку. У квітні лікарні купували дешевше, без спекулятивних накруток. Ціни коливалися від 2,2 грн до 10 грн.


Найдешевші закупівлі – лікарні «Кременчуцька», де ціна товару, відповідно до опублікованого звіту, склала 2,2 грн за штуку та ЦПМСД №3 – 5,5 грн за штуку.


Для запобігання спекулятивним цінам (а на прикладі ціни масок у Кременчуці на початку епідемії ми бачимо, що вони були) уряд 22.04.20 р. ухвалив Постанову №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», серед цих товарів – і медичні маски. Договори кременчуцьких медзакладів на більш дешеві маски укладалися вже після ухвалення Постанови. Як бачимо, – подіяло.


P.S. Дані про закупівлі за процедурою COVID-19 можна подивитися у таблиці. Джерело: модуль аналітики bi.prozorro.org.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 16

82
28 травня 2020 12:40

А на оплату детского хоккея выделили 5000000 грн . Я что-то не понимаю ?


14 4
906
28 травня 2020 13:17

Які маршрутки? В основному їздили тролейбуси та нові автобуси 25 маршруту. Звичайні маршруки виїжджали пару-тройку раз вранці так сказати для того, що тіпа були. Дуже гарна стаття в бюджеті для розпилу наших податків...


62 1
513
28 травня 2020 14:30

Как то мало. Я ожидал большего. Ничего карантин пролжается. Квартиры вон раздают. Толи ещё будет. Золотая жила.

"Помогал детям и точка".


24 2
171
28 травня 2020 14:34

Я до сих пор не понимал зачем делать бесплатный проезд на время карантина. Ведь ездили только те, кому нужно было на работу. Т.е. они и зарплату получали, соответственно и за проезд могли заплатить.

Теперь стало понятно, быстро ребята сориентировались как бабло заработать! Аплодирую стоя!


68 0
423
28 травня 2020 14:54

Цитата: Дмитрий
Золотая жила. "Помогал детям и точка".

Цитата: route 66
Теперь стало понятно, быстро ребята сориентировались как бабло заработать! Аплодирую стоя!

 

"Вы знаете кто этот "мощный мер" ?" "Особа приближенная к шаповалову " ,"Сидите и надувайте щеки" (с) ,вибачайте за трохи перероблені цитати ,але факт є факт ,хтось непогано піднявся на "вірусі".Кінців вже не знайти .Ще цитата )) "Развєлі как котят" )).А нам ,то маски носіть ,то рукавичок нема ,то маркети закриють ,сумно панове .


36 2
0
28 травня 2020 15:34

На любой движухе можно отмыть и попилить денег и концы в воду.

А если можно ввести ограничительные меры на передвижение и т.п., то знайте 9.5 млн это то что вам показали, а не то что есть на самом деле.

 

Как только вижу эти лоснящиеся ухмыляющиеся пухлые рожи - сразу понимаю - всё в "надёжных руках".


32 2
513
28 травня 2020 15:35

Цитата: route 66
Аплодирую стоя!

таких мариночек и коваленочек тут много

Добро пожаловать в их бригаду


3 8
0
28 травня 2020 15:35

у нас хотя бы работники могли себе позволить ездить, в других городах сами на такси катали,за свой счёт.


3 37
264
28 травня 2020 16:05

Шкода що не можна зараз сказати тими словами що так і зриваються з язика! Тобто медикаменти, тести засоби захисту медикам не важливі для боротьби з вірусом, нехай їх волонтери і підприємці везуть, а ми собі спокійно будемо дерибанити бюджет через транспорт! І це при тому що тролейбусному майже нічого так в не перепало! Все віддали приватним маршрутникам ну це і зрозуміло з них то відкат отримати швидко, а тут ще й вибори в спину дихають треба назбирати на фіолетову фарбу на мітинги, на ботоферму яка тут співає хвалебні оди Вітальці і на технічних кандидатів, а це все таки чималі затрати! Ох вжарять вас під хвіст всеодно!


19 3
0
28 травня 2020 16:08

В смысле ездили только троллейбусы??? Маршрутки ездили с 6 до 11, а потом с 15 до 20-21!!! Водителям надо было бесплатно работать???


4 38
767
28 травня 2020 16:11

Тю... а чего жалуетесь? Читайте газетку, просвещайтесь... Газета хорошая, мягкая.

И кстати да, маршрутки как таковые не издили. А только ныли что ездить не будут ибо не выгодно. Но если посмотреть кому принадлежать эти маршрутки, то всё становится ясно.


25 1
0
28 травня 2020 16:14

И то у нас не большой город. Мне кажется что в других городах сумы намного выше. 


2 29
67
28 травня 2020 16:50

Карантин - это как военное положение. А во время военного положения мародёров ставили к стенке без суда и следсвия. Если на 5 млн. грн. при цене 20 грн. за литр купить дизтоплива ( 0,45 млн. на другие нужды) то получится 250 000 литров дизтоплива. При среднем расходе 25 л. на 100 км. на это количество топлива надо наездить 1 000 000 км. От этих маршруток должно было рябить в глазах. Или я себя накручиваю...


29 2
171
28 травня 2020 17:37

Цитата: FanFootball

Карантин - это как военное положение. А во время военного положения мародёров ставили к стенке без суда и следсвия. Если на 5 млн. грн. при цене 20 грн. за литр купить дизтоплива ( 0,45 млн. на другие нужды) то получится 250 000 литров дизтоплива. При среднем расходе 25 л. на 100 км. на это количество топлива надо наездить 1 000 000 км. От этих маршруток должно было рябить в глазах. Или я себя накручиваю...


Вы ж, наверное, дома сидели и не видели их)


2 18
735
29 травня 2020 08:39

Цитата: Grinenko

И то у нас не большой город. Мне кажется что в других городах сумы намного выше. 

Креститься надо когда кажется

Цитата: route 66

Вы ж, наверное, дома сидели и не видели их)

Не сидел дома и очень редко видел их. Утром на работу на своем транспорте можно было с закрытыми глазами ехать.

Цитата: sergey.kovalenko

В смысле ездили только троллейбусы??? Маршрутки ездили с 6 до 11, а потом с 15 до 20-21!!! Водителям надо было бесплатно работать???

И за это время они выездили 5 лямов? Или они тоже по 300% получили как борцы с вирусом?


12 0
0
29 травня 2020 09:35

Бесполезный трёп. Денежки ушли "кому надо". Смысл в этих комментариях?


17 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх