Блог Штабу волонтерів Кременчука. Про довіру та благодійність від координаторки Марини Озірковської

17.05.2020, 10:00 Переглядів: 1 640

Благодійність та довіра. Як волонтеру не втратити довіру тих, хто допомагає?

 
Тема довіри досить складна, враховуючи гучні скандали довкола зловживань пожертвами, як волонтерами, так і благодійними фондами. Постійні підозри волонтерів у піарі політичних партій та конкретних медійних осіб. І дізнаємося ми про всі ці випадки користливості вкрай рідко.

 

 

Впевнена, якщо не замовчувати та частіше перевіряти діяльність усіх, хто має відношення до надання допомоги - скандалів буде у сотні разів більше.

 

Що ставить собі за мету Штаб волонтерів Кременчука?

- Змінити систему благодійності "гроші йдуть в нікуди".

- Зробити добродійність та волонтерство більш професійно прозорими.

- Закріпити громадський контроль, як невід'ємну складову волонтерства.

- Підвищити рівень усвідомлення суспільством своєї соціальної відповідальності.

- Об'єднати підприємців, представників активної громади, соціально-орієнтованого бізнесу, благодійних організацій/фондів та влади міста для оперативного вирішення проблем у місті.

- Підтримати ініціативи та соціальні проєкти людей, які прагнуть змін.

- Сприяти реформам та модернізаціям у сфері охорони здоров'я, і в усіх напрямках рівня життя, що стосуються соціально незахищених верст населення.

Особисто для мене, довіра до волонтера або благодійного фонду формується на: меті і терміні збору коштів; звіті про їх використання; реальних відгуках людей, яким допомога надавалася; публічному доступі до будь-якої інформації, що стосується благодійної роботи. Це вже з власного досвіду співпраці з волонтерами, які до благодійності відношення зовсім не мають.


Те, чого багато хто з нас не знає - благодійник має повно право контролювати цільове використання своїх коштів та побачити звіт.

В Україні зареєстровані тисячі благодійних фондів і громадських організацій. Але зрозуміти точну цифру реально працюючих - неможливо. Це вже пропозиція до влади - забезпечте нарешті законодавчу базу для прозорої, підзвітної й ефективної добродійності.

Судячи з щорічних звітів до податкової, які не подаються, у більшої половини - офіційної діяльності немає. Є фонди, які працюють роками, але не вважають за необхідне публічно звітувати перед тими, хто ці гроші дає. Іноді вони надають звіт за запитом. Запит - це коли подтрібно вимагати інформацію, та через невизначений час отримати професійно далекі від істини цифри.

 

 

Так само, як і багато волонтерів, які не прагнуть до публічної звітності з їх особистих рахунків, на які вони збирають кошти з пересічних громадян. Як звикли працювати, так і будемо. Той, хто не вірить, хай не допомагає - вже девіз.

Про "благодійні" скрині, в які ми з Вами кидаємо гроші на вулицях, у магазинах та кафе - окрема тема. Потрібно навчитися хоча б перевіряти інформацію, що зазначена на ній (контакти, мета збору, сума, сроки, де побачити відповідні документи і т.п.) Доки кожен учасник благодійного процесу не відповідатиме за кінцевий результат допомоги, питання довіри залишатиметься на тому ж самому невизначеному місці.

Нагадаю, Закон України сьогодні не дозволяє покарати шахраїв і вчасно припинити маніпулювання довірою громадян. Ні, низка законів про можливість притягувати до адміністративної кримінальної відповідальності шахраїв, існує. Але не діє у реальному житті. Тому, якщо Ви звернетесь до поліції, бажаючи написати заяву про шахрайство з боку волонтера або ГО. Все, що Ви почуєте, це те, що свої гроші Ви віддали добровільно, а значить – немає постраждалої сторони. Складу злочину немає, Вас силоміць не примушували.

Графіки на фото - це дослідження, яке проводилось Українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ» на замовлення Zagoriy Foundation впродовж червня-серпня 2019 р.

Пам'ятайте про те, що Вашою метою, як порядного волонтера, є максимальна публічність та відкритий діалог із громадськістю. Це в Ваших же інтересах.

Як відомо, наші люди схильні довіряти власним переконанням зробити або підтримати добру справу. Тому дайте їм, будь ласка, фактичні підстави довіряти Вам без сумнівів.

Саме довіра вирішує чи отримають допомогу ті, хто насправді її потребують. За нестачею довіри суспільство залише цих людей наодинці зі своїми проблемами.

Буду дуже вдячна усім, хто приєднається до обговорення блогу або запропонує написати про важливі для нього теми.


З повагою до кожного читача, Штаб волонтерів Кременчука
23.04.2020БЛОГ МАРИНИ ОЗІРКОВСЬКОЇ

Автор: прес-служба ГО "Інша Жінка"
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ІНША ЖІНКА»

Інша жінка

Громадська організація Інша Жінка була створена у 2018 році

Актив організації - жінки, які є експертками та досягли результатів, кожна у своїй галузі: бізнесі, суспільній роботі, мистецтві та творчості, та готові приділяти час суспільно-важливим проектам, ділитися досвідом, підтримувати інших. І він постійно зростає

Наша мета - розбудувати спільноту освіченого суспільства, в якому інтелект буде трендом, а гендерна рівність - запорукою економічного зростання в суспільстві

Громадська організація Інша Жінка за 2 роки існування реалізувала багато ініціатив у підтримку гендерної рівності, розвитку жіночого підприємництва та попередження домашнього насильства, в тому числі через фінансову незалежність. На запрошення Іншої Жінки Кременчук відвідали Ніна Левчук, Марія Єфросиніна, Ольга Фреймут, яка запропонувала бути Амбасадором організації. У 2019 році був реалізований пілотний проект школи бізнесу для жінок, переможниця якого отримала 30 000 грн на розвиток власної справи та відкрила соціальний центр з вивчення іноземних мов. Зараз Інша Жінка створює Бізнес-інкубатор з розвитку жіночих ініціатив у Кременчуці, проект є грантовим та допомагає жінкам абсолютно безкоштовно отримати якісну бізнес-освіту та широку медійну підтримку їх майбутніх проектів, партнерів та партнерок, перший офіс, інформаційну підтримку.

Ця рубрика - про нас та нашу діяльність, про можливості для жінок та перспективи розвитку нашого міста. Долучитись до нас можна на нашому сайті

www.divergentwoman.com

А також на офіційній сторінці у ФБ

https://www.facebook.com/divergentwoman/

З повагою,

Голова ГО «Інша Жінка» Юлія Цибульська

Схожі матеріали:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх