Інформація щодо введення в дію Електронного реєстру листків непрацездатності

26.03.2020, 11:00 Переглядів: 2 552

Кременчуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області повідомляє

Кременчуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області повідомляє, що Кабінетом Міністрів України (далі – КМУ) було затверджено постанову “Про особливості ведення Електронного реєстру листків непрацездатності (далі – Реєстр) до забезпечення інформаційної взаємодії електронної системи охорони здоров’я з Електронним реєстром листків непрацездатності” від 03.03.2020 № 159 (далі – Постанова № 159). Наразі Постанова № 159 забезпечує застосування Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 328 (далі – Порядок) з урахуванням деяких особливостей.

Порядок поетапно визначає механізм організації ведення Реєстру та надання інформації з нього.

Що ж до особливостей застосування Порядку, то, зокрема, це стосується:

- внесення даних до Реєстру, який є підставою для створення листка непрацездатності;

- повідомлення про реєстрацію тимчасової непрацездатності особи, яка не бере участі у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні, або щодо якої відсутні відомості в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, повідомлення про реєстрацію тимчасової непрацездатності особи, щодо якої наявна інформація про листок непрацездатності, строк дії якого не закінчився;

- осіб, які вносять відомості про тимчасову непрацездатність та інше.

Також у Постанові № 159 зазначено, що в термін до 01.04.2020 Міністерством охорони здоров’я за погодженням із Фондом соціального страхування України (далі – Фонд) має бути розроблено та затверджено порядок видачі, продовження та обліку листків непрацездатності.

У тестовому режимі система має запрацювати вже в квітні цього року.

Електронний реєстр листків непрацездатності дозволить навести лад в системі та посприяє боротьбі з корупційними й шахрайськими схемами, через які лікарняний можна було просто купити. До того ж Реєстр принесе більше прозорості та відкритості в процесі видачі лікарняного, спростить порядок отримання та позбавить від зайвих папірців.

Підробити електронний листок непрацездатності буде практично неможливо. Кожен лікар, який видає листок непрацездатності, повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом. Тобто система зможе контролювати кожен листок непрацездатності та визначити лікаря, який його видав, і на яких підставах це було зроблено. Крім того, така система дозволить автоматизувати процес і дасть можливість відстежити оформлення лікарняного на всіх етапах.

На сьогодні Фондом соціального страхування України та Пенсійним фондом України погоджено порядок та технологію інформаційної взаємодії щодо ведення Реєстру та надання інформації з нього. Відповідний протокол обміну даними між Фондом та Пенсійним фондом підписано обома сторонами.

Цей документ визначає структуру, формат відомостей та вимоги до їх контролю, процедуру взаємодії інформаційних систем Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування в процесі обміну інформацією, в обсязі, необхідному для проведення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам, надання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг.

Через реєстр Пенсійного фонду дані будуть передаватися до Фонду соціального страхування, за рахунок коштів якого здійснюється надання допомоги по тимчасовій втраті непрацездатності.

Загалом введення в дію Реєстру дозволить фахівцям Фонду суттєво збільшити ефективність контролю за використанням коштів Фонду та упередити їх нецільове використання.

Щодо можливостей застрахованих осіб та роботодавців у користуванні Реєстром, то кожна застрахована особа буде мати можливість доступу до листків непрацездатності, виданих на її ім’я, а роботодавцеві в свою чергу буде надано можливість пошуку переліку листків непрацездатності, виданих застрахованим особам, що працюють у страхувальника. Доступ до інформації з боку обох сторін, забезпечить дотримання термінів щодо призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах відповідно до чинного законодавства.

Більш детально, щодо практичного застосування Електронного реєстру листків непрацездатності, Кременчуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області буде інформувати лікувальні заклади, страхувальників міста Кременчук та Кременчуцького району, а також громадян по мірі надходження інформативно-роз’яснювальних матеріалів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.



 

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх