Чи справді у Кременчуці вихователів примусово відправляють у відпустки на новорічні свята

12.12.2019, 07:39 Переглядів: 7 628 Коментарів: 3

До нашої редакції звернулися вихователі кременчуцьких дитячих садочків і розповіли про те, що їх примусово відправляють у відпустки на два тижні на час новорічних свят

До редакції «Кременчуцького Телеграфу» звернулися вихователі з дитячих садочків міста і розповіли про те, що їм роблять «зимові канікули» — відправляють у відпустки без їхньої згоди (добровільно-примусово) на час новорічних свят з 28 грудня 2019 року по 12 січня 2020 року.


До цього такого не було: раніше вихователі завжди ходили у відпустки влітку, коли дітей у садочку менше, а отже, й менше роботи (влітку зазвичай створюють зведені групи). Ніхто їх заздалегідь не попереджав про новорічні відпустки, їм повідомили про це спонтанно, за 2 тижні.


Також нам стало відомо, що на два тижні відпочивати відправляють помічників вихователів та працівників кухні. А у них відпустки близько місяця, і на літній період їм залишиться всього-навсього два тижні.


Аби зібрати більше інформації з цього приводу, ми вибірково подзвонили до завідувачок дитячих садків Кременчука і отримали від них кілька різних версій того, що відбувається:

  • деякі казали, що вперше чують про те, що людей примусово відправляють у відпустки;
  • хтось відповів, що дійсно працівникам запропонували відпочити у період зимових свят, але виключно за їхнім бажанням;
  • дехто говорив, що людей можуть відправляти у відпустки, виходячи з ситуації: якщо дітей у зимові канікули буде мало;
  • одна з відповідей була такою, що частину вихователів відправляють відпочивати у зв'язку з тим, що у наступному році їм мають збільшити відпустки з 42 до 56 днів (у цьому випадку буде важко розподілити таку велику кількість днів тільки на літній період).


«ТелеграфЪ» звернувся до головного освітянина міста — начальника департаменту освіти Кременчука Геннадія Москалика. Він відповів, що це неправда: ніхто вихователів не змушує йти у відпустки, люди йдуть відпочивати виключно за власним бажанням та згідно з графіком відпусток. А хто хоче працювати, той працює.


- У кожному закладі, як правило, у канікулярний час педагоги йдуть у відпустки. Але якщо всі підуть влітку, ви ж будете мені влітку дзвонити і казати: а чого окремі групи закриті? А закриті вони влітку тому, що немає кому працювати, бо всі у відпустках. Тому керівники мають право ділити цю відпустку за погодженням з працівником, — прокоментував Геннадій Москалик. — Керівник розподіляє: хто хоче працювати — працює, хто хоче відпочивати — відпочиває і отримує відпускні за це.


Крім того, начальник департаменту освіти Кременчука додав:

- Ну скажіть, якщо завідуюча проаналізувала, що в неї в садочку буде з 10 груп працювати 2, наприклад, бо дітей не буде. Ви вважаєте, що треба, щоб 20 вихователів чи 40 були на роботі? Якщо для цього потрібно буде 4?


Але тут випливає риторичне питання: невже усі завідувачки дитячими садками в один момент сіли і замислилися про те, що дітей на новорічні свята ходитиме мало і запропонували своїм вихователям взяти відпустки саме з 28 грудня до 12 січня? Тим паче, що раніше таких прецедентів не траплялося. 


І ця ситуація дуже нагадує ту, коли усі дитячі садочки Кременчука одночасно підписали угоду з ВАТ «Вайт приміум» щодо прання білизни у той час, коли нібито могли обрати будь-яке підприємство. Звичайно, вони не отримували розпоряджень «зверху», а просто усі самі так вирішили.


- Я розумію, що порушувалися б права, якщо б людей відправляли у неоплачувані відпустки, а так що ми порушили? Знаєте, не ловіть у чистій воді мутняк, який ви хочете. Ви хочете спіймати якийсь кримінал, так криміналу немає. Хто не хоче, може не йти (у відпустку - ред.). Якщо він хоче працювати, будь ласка, хай працює, - говорить Геннадій Федорович.


Також він пояснив, що в освітян рік починається з 1 вересня і закінчується 31 серпня. А тому відпускні, які вони отримають за два тижні новорічної відпустки, — це вже за наступний, 2019-2020 навчальний рік. Але тут є другий аспект, адже бюджетний рік починається з 1 січня, а закінчується 31 грудня.


Відпускні вихователі мають отримати ще у грудні цього року. Тож постає гарне питання: звідки у міському бюджеті з'явилися кошти на незаплановані відпустки наприкінці бюджетного року?


Додано:

Коли цей матеріал готувався до публікації, від вихователів дитячих садків до нас надійшла інформація, що 11 грудня їм оголосили наступне: з департаменту освіти надійшло розпорядження нікого у відпустки без згоди самих працівників на новорічні свята не відправляти, лише за умови, якщо людина сама виявить бажання щодо цього.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

171
12 грудня 2019 08:30

Ну посидят на праздники дома, что тут плохого? Там и так почти неделя законных выходных. Одним не дают-плохо, другим дают-тоже не так


5 29
129
12 грудня 2019 08:46

Цитата: route 66

Ну посидят на праздники дома, что тут плохого? Там и так почти неделя законных выходных. Одним не дают-плохо, другим дают-тоже не так

 

Вероятно, плохо то, что людям хочется идти в отпуск тогда, когда им хочется идти в отпуск, а не тогда, когда их туда отправляют. Есть у людей такое право и они решили о нём напомнить. Это же не плохо, правда?


34 3
642
12 грудня 2019 09:55

Бреше Москалик, та не червоніє!


18 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх