Поліція відкрила кримінальну справу про незаконне використання коштів кременчужан на агітки Шаповалова

22.11.2019, 08:08 Переглядів: 9 047 Коментарів: 16

 

Йдеться про виготовлення та розміщення нібито соціальної реклами «Робимо Кременчук кращим», яка насправді використовувалася з метою агітації за кандидата Шаповалова

20 листопада поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 364 ч.1 КК України (зловживання владою або службовим становищем) про незаконне використання бюджетних коштів Кременчуцької міської ради у медійних та агітаційних інтересах депутата Юрія Шаповалова.

Про це повідомила Лариса Гориславець, координаторка антикорупційних проєктів ГО «Європейський клуб» на своїй сторінці у Фейсбук.


 


«Кримінальну справу відкрито, і тепер справа слідчих – довести або спростувати очевидні для мене факти: комунальна телекомпанія випустила серію відеороликів з агітацією кандидата Шаповалова, а він за те ні копійки в бюджет не заплатив.


Крім того, розпрекрасні фіолетові борди теж у звіті кандидата-депутата не вказані. Але! На відміну від порошенківських думайТЕ! Наш кандидат втулив своє гасло «Робимо Кременчук кращим» на своїй офіційній листівці. Від того гасло перестало бути нейтральним, а стало політичним», - пише Лариса Гориславець.


 


Ось ця листівка, яка спонукає голосувати за Шаповалова - і в ній використане гасло «Робимо Кременчук кращим»


Як збирали докази


Лариса Гориславець розповіла, що матеріали заяви в ГО збирали протягом двох місяців. У якості доказів до заяви додано 19 відео, які були виготовлені на комунальній «Кременчуцькій телерадіокомпанії» (КТРК) і розміщені на офіційному сайті міської ради в період агітації за кандидатів до Верховної Ради. Також у ГО відслідкували 24 випуски новин за період агітації, де були вміщені короткі агітаційні відео про команду Шаповалова, зібрали весь хронометраж відео - усе пораховано до секунди, підкреслює Лариса Гориславець. Вийшло 1535 секунд агітаційного матеріалу про добрі справи «команди Шаповалова». Активісти знайшли розцінки на розміщення агітації і порахували, що Шаповалов не заплатив за неї, як мінімум 100 тисяч гривень. Якщо точніше, то в заяві фігурує сума 116 тисяч гривень.


- Сума не велика, але це злочин. Також ми зібрали фото білбордів «Робимо Кременчук кращим». Фотографій нам надсилали багато, але ми приєднали до справи лише 8 - таких, де можна встановити розташування рекламного засобу. Гасло «Робимо Кременчук кращим», на перший погляд, нейтральне. Але тут політтехнологи припустилися помилки. Це саме гасло розміщене на офіційній листівці Шаповалова, де вказано вихідні дані. У результаті бачимо, що і білборд і листівка мають ідентичне зображення і слова. Совпадєніє? Я не думаю, а поліція нехай розбирається, - коментує Лариса Гориславець.


ГО «Європейський клуб» встановило власників бордів, де було розміщене гасло «Робимо Кременчук кращим» та зробило  запит про соціальну рекламу в КП «Міськоформлення», яке опікується рекламними засобами в місті. Було важливо встановити статус білбордів, що на фото: якщо це соціальна реклама, значить, її оплатило місто, а відтак бюджет поніс втрати. Якщо реклама є комерційною, то це означає, що кандидат Шаповалов порушив закон і не відобразив оплату білбордів у своєму фінансовому звіті. До речі, відповідно до офіційного звіту про надходження та використання виборчого фонду кандидата в народні депутати Юрія Шаповалова, на агітацію він витратив дуже смішну суму – 49 254 грн, це понад ніж удвічі менше, ніж вартість виготовлення агітаційних роликів на КТРК.


Лариса Гориславець зазначає, що достеменно встановити, на яких правах розміщувалося гасло про «кращий Кременчук» (чи як соціальна реклама, чи як комерційна) не вдалося. Та у процесі спілкування з міськрадою та КП «Міськоформлення» випливли цікаві речі. Відповідно до міських Правил розміщення реклами, статус соціальної реклами встановлює Рада з дизайну міського середовища. Розповсюджувач реклами (власник борду чи іншого рекламного засобу) звільняється від сплати у бюджет міста за використання місця розташування рекламного засобу на період розміщення соціальної реклами. КП «Міськоформлення» у відповідь на запит надало перелік рекламних засобів (адрес), по яких проводився перерахунок за соціальну рекламу. Проте низки бордів, де було розміщене гасло «Робимо Кременчук кращим», не було в переліку адрес. І це дає підстави припускати, що реклама була не соціальною, а  комерційною, агітаційною, але вона не відображена у звіті кандидата Юрія Шаповалова. Це також зазначили активісти у заяві до поліції.


Із заяви до поліції:


«Таким чином, борд «Робимо Кременчук кращим» є комерційним, агітаційним, повторює гасло кандидата Ю.Шаповалова, розміщене на офіційній листівці.

 

Також повідомляємо, що наша ГО написала запит в Кременчуцьку міську раду про отримання інформації щодо Щорічного плану Виконавчого комітету Кременчуцької міськради на 2019 р. на розміщення та фінансування виготовлення соціальної реклами. Створення такого плану передбачено Правилами розміщення зовнішньої реклами в Кременчуці. У відповіді Виконкому вказано, що такий документ не створювався. Враховуючи те, що білборди з гаслом «Робимо Кременчук кращим» одночасно розмістили різні власники білбордів, маємо припущення, що це була змова або тиск на бізнес з боку міської влади і кандидата Шаповалова Ю.


Таким чином, обставини незаконного використання бюджетних коштів Кременчуцької міської ради у медійних та агітаційних інтересах кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 146 Шаповалова Юрія Анатолійовича потребують дослідження в рамках проведення досудового розслідування шляхом проведення необхідних слідчих дій».


Хто допомагав


До заяви додані докази: фото бордів, агітаційні ролики, виготовлені та розміщені на КТРК, офіційна листівка Юрія Шаповалова, де використовується гасло «Робимо Кременчук кращим» та інші.


- Хочу сказати, що над збором доказів працювала команда простих кременчужан, які теж були невдоволені ситуацією і були готові щось робити, - коментує Лариса Гориславець. - Вони звернулися до нас після мого посту у Фейсбук Янепандаябанда, це підтвердження того, що є люди, які не лише на словах виступають проти несправедливості. 


Скласти заяву до поліції ГО «Європейський клуб» допомогли юристи всеукраїнської ініціативи #ТИСНИ від @bihus.info. Вони займаються тим, що допомагають журналістам і активістам дотискати викриття до реальних результатів.


Навіщо заява?

 

- Ларисо, від кременчужан (і наших коментаторів) часто можна почути фрази, на кшталт, «все одно нічого не зміниться», «все давно вирішено за нас». І вибори до Верховної Ради вже минули, нардепів обрано. То якій сенс зараз у заяві ГО «Європейський клуб»?


- Знаєш, я хочу сказати навіть не про політику і вибори, а про наші гроші – бюджет, кошти платників податків. У цьому й сенс. Ми усі пам'ятаємо кольоровий буклет із досягненнями «команди Шаповалова». Насправді усі ці досягнення (ремонти шкіл, лікарень, нові дитячі майданчики, закупівля медичного обладнання та багато інших добрих справ)  оплачені нашими податками. У тому числі, моїми власними податками. «Команда Шаповалова», «Робимо Кременчук кращим» - це були гасла в період виборів, які теж оплатили з наших податків. А я категорично проти, щоб за мої коштувати фінансували чиюсь передвиборчу кампанію. Фінансовий звіт кандидата Шаповалова практично пустий, бо його кампанію профінансовано за рахунок кременчужан. Мене не влаштовує ситуація, коли місцева влада розпоряджається нашими податками не за призначенням. Часто чую від людей: «Для чого платити податки, якщо вони все одно підуть в кишені олігархів? Нічого ви не зробите, бо закони в Україні не працюють».  Це несправедливість, з якою я не можу змиритися, тому ми і займаємося розслідуваннями і намагаємося змінити правила - нехай не в усій країні, але хоча б у нашому місті, хоча б спробувати. Мені здається, якщо я не зроблю, то мої діти потім запитають: «А чому ви жили і терпіли?» Ця думка рухає мене і моїх однодумців уперед.




Нагадаємо, раніше Лариса Гориславець подала заяву до поліції про адмінправопорушення. А саме: про порушення виборчого законодавства посадовими особами виконкому Кременчуцької міської ради, які розміщували на сайті міської ради агітаційні ролики кандидата Шаповалова, виготовлені КТРК.



Правоохоронці виявили порушення виборчого законодавства (за трьома статтями КУпАП), у тому числі в діях нардепа. Заяву передали на реагування НАЗК та Національній ради з питань телебачення і радіомовлення, оскільки ці органи мають повноваження щодо складання протоколів за двома зі статей. Третя стаття (212-10 КУпАП) дає повноваження скласти протокол на порушників самій поліції. Проте правоохоронці не знайшли порушників – тих, хто розмістив відео на офіційному сайті. Тому нікого й не притягнули до відповідальності.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 16

0
22 листопада 2019 10:18

Ця думка рухає мене і моїх однодумців уперед.

Это меня двигает мысль, когда видя цинизм ситуации в городе, в ФБ пишу статьи, как это работает , когда нужно, чтобы это действительно работало с пользой для людей. Сравниваю ПОЭ с немецким, пишу про счетчики на батареи и как может общественный транспорт работать хорошо, без конкуренции и конкурсов. И т д
А тут ... как бы фин гранты, в том числе иностранного происхождения, еще никто не отменял. Но сейчас не об этом.
намагаємося змінити правила - нехай не в усій країні, але хоча б у нашому місті, хоча б спробувати.

Интересно, умный, образованный, интеллектуально развитой, с широким кругозором человек действительно в это искренне верит, когда это произносит?
коли місцева влада розпоряджається нашими податками не за призначенням.

Так будет всегда, пока существует эта система. И умный, (читай выше) не может этого не понимать. И неважно, кто эту систему будет возглавлять.
Про достаточность выбрать только честного и всё будет в шоколаде, пожалуста не упоминать. Я в сказки давно не верю, долго живу. Могу даже на примерах показать.
Что грозит Шаповалову в случае доказанности его вины? Не факт, что до этого вообще дойдет, но всё же


11 21
1 653
22 листопада 2019 10:33

Цитата: Zuwanderer aus der Ukraine


Что грозит Шаповалову в случае доказанности его вины? Не факт, что до этого вообще дойдет, но всё же

Да это так чтобы "недалёкие" похлопали в ладоши,покричали респект,а по делу 0 .


11 17
169
22 листопада 2019 10:39

Цитата: Zuwanderer aus der Ukraine

Ця думка рухає мене і моїх однодумців уперед.

Это меня двигает мысль, когда видя цинизм ситуации в городе, в ФБ пишу статьи, как это работает , когда нужно, чтобы это действительно работало с пользой для людей. Сравниваю ПОЭ с немецким, пишу про счетчики на батареи и как может общественный транспорт работать хорошо, без конкуренции и конкурсов. И т д
А тут ... как бы фин гранты, в том числе иностранного происхождения, еще никто не отменял. 

 

Саша, проще всего сбежать в Германию и в менторском духе поучать в Фейсбуке, как надо менять Украину бла-бла-бла. И больше ни пальцем не шевельнуть, просто писать от скуки. Но при этом хейтить работу тех, кто пытается что-то менять в этом городе, который без таких попыток превратился бы в болото. "Как бы фин гранты..." - не по теме, при подготовке этого заявлпения ни один грант не задействован. Исключительно инициатива людей и помощь юристов проекта ТИСНИ


55 3
294
22 листопада 2019 11:03

Цитата: Татьяна Донченко
хейтить работу тех, кто пытается что-то менять в этом городе, который без таких попыток превратился бы в болото

Робота проведена неабияка, не посперечаєшся.

Але....

От находять людину, яка оплатила борди, питають: "навіщо?", у відповідь - "бо мені хотілось саме так використати свої кошти, з Шаповаловим мене нічого не повязує, він мені гроші на це не давав"

Шаповалов скаже - "Робимо Кременчук кращим" мені сподобалась фраза, вона не захищена знаком на товари, маю право її використитати у власній агітації..

 

На цьому всі результати роботи - в архів. Якось так все це виглядає з точки зору кримінального права.

 

Є нещодавній виправдувальний вирок працівнику ДАІ, який підтриманий Верховним судом, де він вказував, що не фальсифікував протокол на автомайданівця, а був впевнений в його правильності. З бюджету стягнуто на його користь 300 тис. грн моральної шкоди за переслідування. Ось якось так: "хотіли як краще, а вийшло, як завжди" neutral_face


11 26
0
22 листопада 2019 11:26

1). Я уехал по 2-м личным мотивам, не было другого выхода.
1 мотив ушел полтора года назад, 2-й на подходе, при определенных обстоятельствах мне придется просить помощи у тебя.
Германия не моя страна и не та страна, где должны воспитываться и расти мои дети. Пишу это открыто.

2). Не поучаю. Живя в Кременчуге, даже не подозревал, как это работает на самом деле. Верил, что конкуренция, тендеры и честный чиновник нас спасет. Святая наивность. Неужели кременчужанам не интересно, как это работает успешно на самом деле? Меньше знаешь - больше управляем?
Конечно не сравнить с датскими садиками, рюкзаками меньше 4 кг и прочих приятных сердцу легендах.

3). Как менять Украину, вернее систему, я не знаю. Пишу это тоже открыто.

4). Критику действующей власти всегда поддерживаю, оппозиция должна быть. Вороватых чиновников нужно выводить на чистную воду. Хотел просто знать КПД работы, поэтому и спросилх за ответственность Шаповалова.спросил.

5). У меня первая половина пятницы часто свободна. В это время пишу статью, сейчас об общественном транспорте. Не буду дописывать, раз не нужно.
С уважением ...


11 9
604
22 листопада 2019 13:08

Ми повинні подякувати ГО "ЄК" і ТИСНИ,а також виконавцям Гориславець і Донченко за те,що хоч щось в нашому місті робиться проти вкрай знахабнілих представників влади.Якщо їх не кошмарити,то тут буде трясовина,з якої ноги не витягнеш.

Звичайно,пан У вже знає,як"відмазати"своїх підопічних.

А в цивілізованій країні за такі "фокуси" депутат би добровільно склав повноваження.А адвокат,який намагався б захищати подібних екземплярів,був би безробітним.


22 4
0
22 листопада 2019 13:25

Цитата: mangust-1
Звичайно,пан У вже знає,як"відмазати"своїх підопічних.

В очередной раз поражаюсь господину Ульянову и тому, что с моральной точки зрения никаких принципов и угрызений совести у него нет. Открыто кременчужанам пишет, что чисто юридически ничего Шаповалову не сделают. А то, что агитация была за деньги кременчужан и какую оценку этому можно дать с морально-этической точки зрения - ни слова.

 

p.s. Один мой знакомый юрист на некоторое короткое время оказался безработным. Я ему говорю: "Так может пойдешь внештатным юристом, например, в полицию или патрульную полицию?". А он мне отвечает: "Ты что?? Мне морально будет очень тяжело отстаивать позицию мусоров зная, как они очень часто незаконно и без доказательств лепят постановления. Я не смогу там работать, это кодло коррупционеров и взяточников".

 

....Правда может поэтому у него нет нескольких квартир, паркомест, офиса, земельного участка, тойоты, citroen, 2-х volkswagen-ов, BMW, nissan, яхты....


23 3
294
22 листопада 2019 13:51

Цитата: mangust-1
пан У вже знає,як"відмазати"своїх підопічних.

Я професійний адвокат і дію виключно в рамках закону і так, я знаю як захистити інтереси тієї людини, яка до мене звертається. Будь-якої людини, навіть тієї, яку ви всі вже призначили винною зі своєї колокольні.

 

Саме тому, що я знаю і вмію, саме тому  в моїх останніх 10 кримінальних справах, де я захищав - 10 виправдувальних вироків. І саме тому, на користь комунальних підприємств міста з монополіста присуджено майже 20 млн гривень, стягнуто більше 15 мільйонів, і ще буде стягнуто близько 1 млн доларів.

 

Я вмію робити свою справу і роблю її завжди на відмінно.

 

І саме тому у мене 

Цитата: pamukkale
нескольких квартир, паркомест, офиса, земельного участка, тойоты, citroen, 2-х volkswagen-ов, BMW, nissan, яхты
.

А дешеве моралізаторство залиште собі, бо, як правило, воно  є утіхою для невдах, які свої життєві негаразди пояснюють своїми "високими моральними принципами", а не відсутністю професіоналізму в тій сфері, в якій вони працюють.


5 26
29
22 листопада 2019 13:55

Ой, господин юрист сейчас как ответит всем нам на своём т.н. юрид. языке. Интересно, самому от себя не противно? Конечно, мы все поверили, что есть люди/предприятия/предприниматели, которые сами захотели напечатать плакаты и оплатить бигборды, и ещё завесить ими весь город в самых популярных местах города! И висели они больше 3 месяцев. Кто это такой миллионер переодетый? И к бабке не ходи, дружественные предприятия нардепа, ну или в чём-то провинившиеся перед ним. Мало того, надпись и рисунок на бордах не интеллектуальная собственность, конечно, взятки гладки.  


21 2
0
22 листопада 2019 13:58

Цитата: ulyanov
на користь комунальних підприємств міста з монополіста присуджено майже 20 млн гривень, стягнуто більше 15 мільйонів, і ще буде стягнуто близько 1 млн доларів.

За это говорили в прошлых новостях, подтверждения нет, от вас только сотрясания воздуха.

 

Цитата: ulyanov
А дешеве моралізаторство залиште собі, бо, як правило, воно є утіхою для невдах, які свої життєві негаразди пояснюють своїми "високими моральними принципами", а не відсутністю професіоналізму в тій сфері, в якій вони працюють.

да, вас понял. Не отрицаете - и то хорошо, ваше истинное лицо проясняется все больше и больше. Думаю всем кременчужанам понятно зачем Малецкий и Шавповалов вас нанимают - чтоб они могли без проблем делать свои дела по выкачке денег из кременчужан.


19 4
294
22 листопада 2019 14:02

Цитата: ElenN
конечно, взятки гладки. 

Саме так. 

Якщо в законі є щілини - люди ними користуються. Всі люди, і ви мабуть теж і не раз.

 

Не правильні закони? Вживаймо заходи до їх зміни і будемо жити при нових законах, більш досконалих.

 

Тому я і написав, що юридичного результату в цьому кейсі навряд чи хто зможе досягнути. А оцінку якостям Шаповалова, як депутата, люди дали на останніх виборах, і цієї оцінки виявилось достатньо для перемоги на виборах.

 

Не бачу, про що зараз ще можна говорити прагматичним людям.

 


3 22
169
22 листопада 2019 14:04

Цитата: Zuwanderer aus der Ukraine



2). Не поучаю. Живя в Кременчуге, даже не подозревал, как это работает на самом деле. Верил, что конкуренция, тендеры и честный чиновник нас спасет. Святая наивность. Неужели кременчужанам не интересно, как это работает успешно на самом деле? 

5). У меня первая половина пятницы часто свободна. В это время пишу статью, сейчас об общественном транспорте. Не буду дописывать, раз не нужно.
С уважением ...

 

Поучаешь (я не в смысле твоих статей, а в смысле, твоей реакции на эту публикацию), если бы не поучал - не было бы моего предыдущего коммента. То, о чем ты упомянул - интересно. Очень интересно. Пиши. И твоя работа, и работа активистов важна. Я лишь повторюсь: одно не исключает другое, не надо хейтить чужую работу. 


14 1
604
22 листопада 2019 17:35

Цитата: ulyanov
оцінку якостям Шаповалова

Вищевказаний пенсонаж проліз знову в нардепи дякуючи:

1.Договірняку між слугами та жопоблоком і аваковим,внаслідок чого було дозволено використати "сітку"на користь ш.

2.Використанню підставних кандидатів від слуг і Голосу,щоб відтягти голоси.

3.Використання "сітки",створеної головачем,на користь ш.

4.Слабкості кандидата від слуг,який дозволив "злити"себе.

Головним є договірняк,тому що і в судах кандидата від слуг заблокували.

Висновок-тільки завдяки фальсифікаціям і договірняку.Оце і є оцінка якостей шаповралова.


11 1
4 360
1
22 листопада 2019 18:18

Цитата: ulyanov
Ось якось так: "хотіли як краще, а вийшло, як завжди" 
не важно что человек делает, важно что он адвокат, за это все минусы....нарид против всего багатого, отнять и поделить-это цель нарида!


2 12
513
22 листопада 2019 20:33

Цитата: ulyanov
саме тому  в моїх останніх 10 кримінальних справах, де я захищав - 10 виправдувальних вироків. І

Да ладно, следователи-расследователи, а также прокуроры, а также судьи - и вдруг ВСЕ они такие неумехи ?

Что доблестный адвокат аж 10/10 дел у них выиграл, в пользу заказчиков.

Коррупцией по развалу дел в суде хвалитесь? Схвачено на 100 % ?

Постеснялись бы.


11 3
0
23 листопада 2019 07:22

Цитата: Zuwanderer aus der Ukraine


5). У меня первая половина пятницы часто свободна. В это время пишу статью, сейчас об общественном транспорте. Не буду дописывать, раз не нужно.
С уважением ...

 

Пилите Шура, пилите. Каждый имеет право на свою точку зрения.


3 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ В РАДУ-2019:

Кандидати

У 2019 році відбудуться вибори до Верховної Ради України. Після отримання повноважень новообраний президент Володимир Зеленський видав Указ про припинення повноважень Верховної Ради та проведення позачергових парламентських виборів 21 липня 2019 року (Указ оскаржується у Конституційному суді). Чергові вибори мали б відбутися у жовтня 2019 року.

Вибори відбудуться за старою «змішаною» схемою: першу половину з 450 депутатів нової Верховної Ради громадяни виберуть голосуючи за партію (партійні списки), а другу половину – обираючи конкретного кандидата на мажоритарному окрузі. Для мешканців Кременчука це вже традиційний 146-й округ, а 13 кременчуцьких дільниць на Молодіжному віднесені до 150-го округу із центром у Горішніх Плавнях.

Прохідний бар’єр у парламент для партій – 5%. На мажоритарному окрузі перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів виборців.

Важливі матеріали:

Схожі матеріали:



Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх