Штраф за перевезення дітей без автокрісел: що не так із нововведенням

21.11.2019, 13:03 Переглядів: 17 577 Коментарів: 11

Днями почала діяти адмінвідповідальність за перевезення дітей у машині без спеціальних засобів. Та виявилося, що спеціальні засоби – поняття «розмите». У цій статті спробуємо розібратися, що можна вкладати у поняття «спеціальні засоби» та які з них найбезпечніші

 

20 листопада почали діяти зміни до адмінкодексу щодо правил перевезення дітей. Тепер патрульна поліція матиме право штрафувати водіїв за перевезення дітей в транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу. Тлумачать ці зміни так: дітей потрібно перевозити у спеціальних засобах з пасками безпеки, які, у свою чергу, потрібно пристебнути «рідними» ременями безпеки до сидіння.


У пояснювальній записці до закону № 224-ІХ, який і «вмикає» адмінвідповідальність, під спеціальним засобом мається на увазі автокрісло. Але автокрісло буває різних типів. Що можна відносити до терміну «спеціальні засоби»?


Адвокат Віталій Собкович коментує «ТЪ», що наразі поняття спецзасобів у розумінні правил дорожнього руху не визначено.


- Прикро, що із введенням відповідальності, не було визначено в ПДР поняття «спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу». І це зробить неможливим притягнення до відповідальності, або ж дозволить скасовувати постанови про притягнення до адмінвідповідальності винесеними поліцейськими через суд, - роз’яснив адвокат.


За словами адвоката, глузд підказує, що такими спецзасобами є автолюлька, автокрісло та бустер. Але на підставі здорового глузду, без чітко визначеного поняття, притягати до відповідальності водіїв незаконно.


Такої ж думки і адвокат Олег Горецький. Юрист вважає, що доречним було б одночасно з введенням штрафу доповнити загальні положення ПДР терміном, який би чітко встановлював визначення спеціального засобу або заміну його на щось на кшталт «дитяче сидіння або подібний пристрій».


- Так, наприклад, у Великобританії такий засіб називається «пристрій для тримання дитини», а в США - «обмежувач дитини».


Можна зробити висновок, що посадити дитину можна не лише в автокрісло, а й у бустер чи в безкаркасне автокрісло. Але чи перебувають ці автомобільні елементи на одному рівні безпеки?



Що таке бустер, безкаркасне крісло і як вони «поводять» себе у випадку ДТП


Бустер – це дитяче автокрісло без спинки. Його функція – підняти дитину на потрібний рівень, щоб пристебнути пасажира «рідними» ременями безпеки. Бустери радять використовувати для дітей від 15 до 36 кілограмів, від 4 до 12 років. 


Деякі бустери мають натягувач ременя безпеки, який кріпиться на рівні плеча дитина. Такий «ремінь» дозволяє штатним ременям безпеки не зіслизнути на обличчя.


Але постає питання: чи можна назвати бустер спеціальним засобом? Бустер кріпиться до сидіння штатними ременями безпеки, але і дитину пристібають тими ж ременями. І чи можна вважати «натягувач ременя безпеки» власною системою безпеки? Схоже, що питання може вирішити лише суд.


Варто зазначити, що бустер поруч з автомобільним кріслом програє у можливості убезпечити дитину від травм. Такі висновки можна зробити на основі краш-тестів. Бустер не так міцно фіксує дитину, і під час ДТП вона може вислизнути з-під пасків безпеки. У випадку бокового удару автокрісло краще захистить голову дитини від травми.




Безкаркасне крісло – це м’яка накладка зі своєю системою ременів. Кріпиться автомобільними ременями безпеки.


Безкаркасний елемент, як і бустер, програє каркасному автокріслу. Це видно по відео, в яких тестують «безкаркаски». У деяких випадках ремені крісла не витримують навантаження, рвуться і «випускають» пасажира, який летить у лобове скло.


 

Порівнюючи ціни на бустера, «безкаркаску» та каркасне автокрісло, вигідніше купувати щось із двох перших найменувань. Ціна на такі елементи стартує від 500 гривень. Каркасне автокрісло коштує близько 2 тисяч гривень. У ціновому плані вигідніше купувати бустер чи «безкаркаску». Але чи прийнятне поняття «вигідніше», якщо мова йде про безпеку дитини? Питання риторичне.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело відео: youtube.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 11

417
21 листопада 2019 14:04

Я так понимаю, что в роли бустера может служить любая подходящая по высоте подушка?



 


13 1
0
21 листопада 2019 15:08

Цитата: shoni1970

Я так понимаю, что в роли бустера может служить любая подходящая по высоте подушка?

Может, ведь тогда появляется возможность пристегнуть детей "стандартным ремнем". Момент в том шо подушка/бустер или кресло не значатся нигде как спец.средства. Видимо нужно пристегивать детей наручниками прямо к ремням безопасности, а под заднюю часть подкладывать дубинку.


5 1
272
21 листопада 2019 15:27

без чітко визначеного поняття, притягати до відповідальності водіїв незаконно

а яким чином поліція буде визначати, чи автовласник застосовує автокрісло чи ні?!

В нашому випадку в ребусі для поліціянта мається ще один щабель- причина зупинки. А їх всього 11!!! І в подальшому будуть водії оскаржувати постанови із-за цього пункта..


3 1
0
21 листопада 2019 15:36

Цитата: БРАТ

без чітко визначеного поняття, притягати до відповідальності водіїв незаконно

а яким чином поліція буде визначати, чи автовласник застосовує автокрісло чи ні?!

В нашому випадку в ребусі для поліціянта мається ще один щабель- причина зупинки. А їх всього 11!!! І в подальшому будуть водії оскаржувати постанови із-за цього пункта..

Так же как и при отсутствии страховки или водительского удостоверения - пока не выполнит нарушение за которое положена остановка авто. А дальше паровозом выпишут. 


3 1
0
21 листопада 2019 15:54

Вчера в ТСН в сюжете о новшестве упомянули автомобиль ВАЗ(жигуль), так вот, водителя штраф вообще минует, только потому, что в нем типа нет тех самых ремней безопасности??? Тогда они вообще не должны эксплуатироваться. Что за бредятина?


5 1
767
21 листопада 2019 23:05

Блин, почитал. Испугался. Купил себе кресло на всякий случай. А то мало ли что.


1 0
0
21 листопада 2019 23:05

Цитата: Lyolya

Вчера в ТСН в сюжете о новшестве упомянули автомобиль ВАЗ(жигуль), так вот, водителя штраф вообще минует, только потому, что в нем типа нет тех самых ремней безопасности??? Тогда они вообще не должны эксплуатироваться. Что за бредятина?

В жигуле нет ремней на заднем сиденье. А вот на переднем пассажирском есть, а значит при желании можно спереди пристегнуть. Хотя есть авто, в которых нет ремней вообще и на них можно вполне законно ездить по дорогам общего пользования.


0 0
1 178
21 листопада 2019 23:30

Цитата: Solenoid

Блин, почитал. Испугался. Купил себе кресло на всякий случай. А то мало ли что.

 

Я тоже задумался. Ведь у меня рост 143 см. Это конечно выше, чем у Зеленского...Но до 145 см все равно не дотягивает. Помогите подобрать кресло. Мой вес 134 кг.


7 5
767
21 листопада 2019 23:52

>>А вот на переднем пассажирском есть, а значит при желании можно спереди пристегнуть.<<
Спереди на пассажирском нельзя возить малых. Если подушка не отключается. В ВАЗе тем более. Там вроде нету подушки. И надо не просто крепление ремней. А ISO-FIX. В Вазах его вроде тоже нет. А может и есть. Поправьте если ошибаюсь.

>>Хотя есть авто, в которых нет ремней вообще и на них можно вполне законно ездить по дорогам общего пользования.<<
В Волгах и москвичах вроде так. И подголовников там нет. Не предусмотрены конструкцией. И вот коллизия получается. Что ответят доблестные пилицианты?


3 0
1 178
22 листопада 2019 08:26

Если с малышами все понятно...

То как быть с детьми граничного возраста 12 лет или роста 145см? Чем будет руководствоваться піліція остановив авто, где ребенок без кресла? 

Пример1: ребенок 10 лет рост 145 см. 

У піліції есть с собой сертифицированная переносная планка для измерения роста? Либо с собой нужно возить заверенную юристом справку что рост ребенка соответствует разрешенному? Но такого документа нет в перечне для предъявления.

Пример2: ребенок 13 лет рост 130 см.

Піліція будет требовать свидетельство о рождении? На каком основании? Свидетельство о рождении пассажира не является обязательном для предъявления.

Там еще будет куча юридических коллизий. Все через *опу...


8 1
0
22 листопада 2019 23:07

Цитата: Solenoid
Спереди на пассажирском нельзя возить малых.

ПДД. 21.11 Забороняється перевозити:

б)дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, — у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на передньому сидінні легкового автомобіля — без використання зазначених спеціальних засобів; на задньому сидінні мотоцикла та мопеда;

 


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх