На Полтавщині винесли вирок шахраю, який «продав» комбайн за майже 100 тисяч гривень

17.10.2019, 09:01 Переглядів: 2 214 Коментарів: 1

Обвинувачений взяв гроші за комбайн та техніку для виробництва і перевезення паливних гранул з тирси, проте покупці так і не побачили товару

 

8 жовтня колегія суддів Октябрського районного суду Полтави винесла вирок раніше судимому чоловіку за порушення частин 2 та 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство).


У тексті вироку описують два шахрайські епізоди.


Епізод №1

Обвинувачений, маючи не погашену судимість (за шахрайство - автор), на початку червня 2015 року запропонував потерпілому придбати у нього техніку для виробництва і перевезення паливних гранул з тирси. Обвинувачений назвався представником ТОВ «Поділля інструмент». Потерпілий на пропозицію погодився та перерахував засудженому платежами на різну суму, починаючи з 8 червня 2015 року по 23 травня 2016 року, 1 329 898 гривень. 11 500 грн потерпілий передав безпосередньо шахраю під час особистої зустрічі 23 лютого 2016 року поблизу центрального автовокзалу Полтави по вулиці Великотирнівській.


Після отримання коштів обвинувачений використав їх на власні потреби, а поставки обіцяних товарів не здійснив.


Покази обвинуваченого

Обвинувачений підтвердив, що оплату за поставку товару отримував. При цьому складав відповідні розписки, згідно яких зобов`язувався поставити товар та повернути кошти. Однак це йому не вдалося, бо не мав великого доходу.


У 2015 році проживав у Хмельницькому та займався реставрацією старого обладнання. Часту зміну номерів мобільного телефону пояснив конфліктами з колишньою дружиною. Зазначив, що потерпілому не повідомляв, що є працівником ПП «Поділля інструмент».

Протягом 2014-2015 років офіційного доходу не мав, а неофіційно заробляв до 50 000 грн на місяць. Їздив відпочивати. Отримані від потерпілого кошти передавав для придбання товару, однак, кому точно та при яких обставинах не вказує, документально це підтвердити не може.


Покази потерпілого

Потерпілий повідомив суду, що приблизно в травні 2015 року для придбання обладнання для виробництва паливних гранул (пелет) з тирси він в інтернеті на різних ресурсах розмістив оголошення, що бажає придбати вживау техніку для виготовлення паливних пелет. В оголошеннях вказав свій контактний мобільний телефон.


На початку червня 2015 року йому зателефонував обвинувачений та повідомив, що вже кілька років займається реалізацією б/в обладнання для виробництва паливних пелет та брикетів, яке завозить з-за кордону. За потреби ремонтує, здійснює монтаж та налаштування обладнання, навчає робітників.


Під час розмови обвинувачений запропонував придбати у нього це обладнання. Висловлювався кваліфіковано та зрозуміло, тому викликав довіру. При цьому потерпілий висловив зацікавленість у вказаній техніці, після чого через ММС-повідомлення засуджений надсилав йому фото ліній для виробництва паливних пелетів з сушкою та іншого обладнання на загальну вартість 955 000 гривень.


Пізніше шахрай став наполегливо телефонувати йому та повідомляв, що відповідна техніка знаходиться на виставці у Львові та за кілька днів буде повернута до Польщі. Тому просив перерахувати певну грошову суму в якості завдатку - приблизно 110 000 грн, щоб техніку після завершення виставки не відвозили, а залишили у Львові.


Обвинувачений телефонував дуже часто та вмовляв перерахувати кошти. Після чого скинув номер карткового рахунку, на який потрібно було перерахувати гроші. При цьому називався представником ТОВ «Поділля інструмент».


Потерпілий підтвердив, що перерахував обвинуваченому 1 329 898 грн. Частину грошей в сумі 11500 грн потерпілий передав шахраю під час особистої зустрічі.


Щоразу засуджений пояснював різні причини непоставки техніки, зокрема смертю дружини, тяжкою хворобою дитини, іншими сімейними обставини. Періодично вимикав телефон. До цього часу обвинувачений обіцяного товару не поставив та кошти не повернув.


Епізод №2

1 березня 2016 року в обід, перебуваючи поблизу готелю «Явір» у Полтаві, по вулиці Матросова, під приводом поставки сільськогосподарського комбайну «Клаас» отримав від потерпілого 2000 доларів та 1500 євро (98 772 гривень). Зобов'язання щодо поставки комбайну не виконав, а отриманими грошовими коштами розпорядився на власний розсуд.


Покази обвинуваченого

По відповідному епізоду обвинувачний зазначив, що не памятає потерпілих, з якими спілкувався. Також не памятає, що брав гроші.

Не заперечує, що 1 березня 2016 року був у Полтаві та переказував гроші на власний рахунок. Але вказує, що це були гроші, які цього дня дав йому потерпілий, який хотів придбати техніку для виробництва і перевезення паливних гранул. Про те, що його малолітня дитина та дружина хворіли, брехав, при цьому не заперечував, що брехав людям заради грошей.

Покази потерпілого (сина)

Потерпілий розповів, що познайомився з обвинуваченим на початку 2016 року, коли працював у службі таксі та возив останнього по Полтаві. При цьому чоловіки обмінялись номерами мобільних телефонів.


Засуджений розповідав, що є директором фірми, яка займається деревообробними станками. Потім шахрай замовив поїздку до Хмельницького, потерпілий туди його возив.


Дорогою обвинувачений розповідав, що має автомобіль Mitsubishi Lancer і за 2000 доларів може йому продати. 29 лютого 2016 року потерпілий разом з батьком взяли 2000 доларів і поїхали в місто Хмельницький, де підібрали обвинуваченого і далі, за його вказівками, поїхали у Вінницю.


Там засуджений на якомусь складі взяв автомобіль Mitsubishi Lancer. У цьому автомобілі батько потерпілого, який також є постраждалим у справі, поїхав з обвинуваченим до Полтави. Син їхав за ними на власному автомобілі ВАЗ-21099.


Батько дорогою розмовляв та сказав, що бажає придбати комбайн зерновий «Клаас». Шахрай повідомив, що в нього є такий комбайн та коштує недорого, приблизно 3500 доларів (наприклад, ціна за б/в комбайн такої марки 1998 року випуску стартує від 59 тисячі євро - автор). Батько згодився придбати комбайн.


Наступного дня, 1 березня 2016 року, приїхав батько та передав обвинуваченому 2000 доларів і 1500 євро за поставку вказаного комбайну. Останній взяв гроші біля Центрального відділення «ПриватБанку» Полтави, де перерахував на свою картку, однак в подальшому обіцяного комбайна не продав.


Гроші на комбайн батько позичив у свого кума. Після цього вони не спілкуються.


Батько підтвердив покази сина та зазначив, що комбайн йому був конче необхідний, бо має 27 га землі та необхідність швидкого збору врожаю.


Вирок суду

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочинів, передбачених частинами 2, 4 ст. 190 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання:

  • за ч. 2 ст. 190 КК України у виді позбавлення волі на строк 2 роки;
  • за ч. 4 ст. 190 КК України у виді позбавлення волі на строк 7 років з конфіскацією частини майна, що є власністю обвинуваченого.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточний вирок - 7 років тюрми з конфіскацією частини майна.


Строк покарання обвинуваченому рахувати з 8 жовтня 2019 року.


На підставі ч. 5 ст. 72 КК України (по так званому «закону Савченко») зарахувати обвинуваченому у строк покарання період його попереднього ув`язнення з 12 травня 2018 року по дату вступу вироку в законну силу, з розрахунку, що один день тримання під вартою відповідає двом дням позбавлення волі.


Також обвинувачений має відшкодувати матеріальної шкоди у сумі 1 329 898 гривень (за техніку для виготовлення паливних пелет) та 10 тисяч гривень моральної шкоди.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
17 жовтня 2019 10:45

Теперь еще один мудак будет с зоны звонить и говорить "Мама, мама, я в полиции, сбил человека, переведи денег, помоги"

 

 


7 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх