У вишах України хочуть скасувати держзамовлення

11.10.2019, 12:40 Переглядів: 5 491 Коментарів: 7

 

А високу зарплатню платити кращим викладачам закладів вищої освіти

У Міністерстві освіти та науки України хочуть скасувати держзамовлення у закладах вищої освіти. Про це повідомила нова міністерка освіти і науки Ганна Новосад. Натомість Міністерство планує перейти до фінансування вишів на основі низки показників якості.

Ганна Новосад так пояснила це рішення:

– Ми хочемо, щоб кошти йшли в найкращі університети. Державне замовлення – це той рудимент, який нам залишився після радянської планової економіки. Ми маємо розуміти, що ми як держава вже не можемо спланувати скільки через 5 чи 6 років нам необхідно буде економістів, юристів, інших професій.


Тому ми хочемо перейти до іншого фінансування, яке буде засновано на принципі так званих показників якості. Ми хочемо весь той об’єм коштів, які є, спрямувати на кращі університети за певними критеріями. Один з них – працевлаштування випускників.


Ми хочемо зрозуміти, які університети роблять так, щоб їх випускники отримали найкраще місце і хочемо винагороджувати більшою кількістю грошей тих, хто насправді на це спроможний.

 

Також вона додала, що будуть й інші критерії, за якими розподілятиметься фінансування серед вишів. За словами міністерки, МОН та інші освітні й владні установи готують законопроєкти про відповідні зміни до законів про вищу освіту, про державне замовлення, до низки інших законодавчих актів та до бюджетного кодексу. Напрацьовані пропозиції подадуть на затвердження парламенту до грудня цього року.


Крім того, також хочуть переглянути систему оплати праці викладачів вишів.


– Ми хочемо зробити, щоб найкращі викладачі отримували кращу заробітну плату. Зараз ми живемо за принципами зрівнялівки, є тарифна сітка, низка актів, за якими вираховують заробітну плату викладача відносно кількості студентів, що не дає викладачу можливості відраховувати або ставити негативні оцінки неуспішним студентам.


Ми хочемо зробити так, щоб університети, маючи свої кошти, були автономними в тому, як вони винагороджують своїх викладачів, і мали можливість винагороджувати кращих, - сказала Новосад.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: vseosvita.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

4 365
1
11 жовтня 2019 13:14

хорошее дело-дальше веселее! зебобики роблять це разом для своїх дітей!


8 8
118
11 жовтня 2019 13:24

Я учусь в частном вузе (как оказалось ?), на заочном, то цены на обучение на порядок дешевле, чем в государственных, и  мат. обеспечение вуза поярче.

Полностью лишать возможность бесплатно обучаться не считаю правильным, потому что цены все равно в наших условиях неподьемные, особенно на магистратуру, но подкорректировать все же можно, особенно, что связано с работой - мало кто идет работать по специальности. Идеально наверное, если бы предприятия подавали заказы на нужные специальности с подальшим частичным трудоустройством уже на 2-3 курсе (то ли это вуз, то ли это училище), а потом - на полную занятость. Во всяком случае у студента после окончания вуза будет не только диплом на руках, а и опыт работы 


16 0
417
11 жовтня 2019 14:42

Ай молодцы! Польша, Чехия, и уже Германия принимают наших детей на обучение бесплатно. А что там презик говорил, что всех вернет на родину? Пусть вас, зелебобики, теперь лечат подорожником и примочками с мочи.


18 4
513
11 жовтня 2019 14:55

А на раялі бренчать без штанів вища освіта не потрібна. Тільки заважає.


11 4
0
11 жовтня 2019 15:30

Цитата: ksenaksenia
цены неподьемные, особенно на магистратуру ... мало кто идет работать по специальности.

Это потому что высшее образование получают все, кому не лень, это как и школа у нас обязательная программа. А о знаниях я молчу. В моей группе (примерно 30 чел) по специальности собирался работать только я. А примерно человек 8 (включая всех девочек) не знали и не понимали  даже основ специальности, с чем в принципе нужно приходить на 1-й курс. Выпустились все.
Цитата: ksenaksenia
Идеально наверное, если бы предприятия подавали заказы на нужные специальности.

Примеры:
1. В Кремне ВПУ-7 за гос счет готовит хороших сварщиков. Потом они идут на условный вагонный, набираются опыта, набивают руку и потом сваливают за бугор. А ВПУ-7 снова за гос счет учит следующих, под патриотическое бла-бла.
2. В Дюсселе ты решил стать сварщиком. Денег нет или желания их платить нет, за обучение.
Ты находишь фирмы, которым нужны сварщики и подаешь заявку им: "Хочу у вас работать сварщиком, научите меня".
Проходишь собеседование, нравишься им, подписываешь контракт, приходишь в ВПУ-7 и говоришь, что за тебя платят.
Недоучился, после обучения "спрыгнул" - пеняй на себя


7 2
254
12 жовтня 2019 01:07

Цитата: shoni1970

Ай молодцы! Польша, Чехия, и уже Германия принимают наших детей на обучение бесплатно. А что там презик говорил, что всех вернет на родину? Пусть вас, зелебобики, теперь лечат подорожником и примочками с мочи.

Может в цифрах ошибаюсь но на держзамовленні 80% поступают, после дачи взятки

 

[Где вы такую статистику почерпнули? Администрация]


2 6
680
13 жовтня 2019 12:46

как по мне то все правильно, смысл в этом гос заказе нет, я учился в универе и после окончания я устроился на работу по специальности хотя был не самым отличником, но то чему обучают в универах никак не стыкуется с тем что реально на предприятиях, а отличница учебы с моего курса мобилки продает в мобиопте. Как то так...


2 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх