Держава може перестати фінансувати школи, у яких є класи з малою кількістю учнів: у зоні ризику дві кременчуцькі школи

21.09.2019, 13:04 Переглядів: 10 146 Коментарів: 1

 

У випадку відмови держави утримання таких навчальних закладів «ляже на плечі» міського бюджету

Держава може перестати фінансувати школи, у класах яких навчається мала кількість учнів. Таких шкіл у Кременчуці на сьогодні дві. Якщо це станеться, фінансування цих закладів освіти «ляже на плечі» міського бюджету, якщо місцева влада піде на це.


20 вересня у мерії Кременчука проходило засідання міськвиконкому. Під час засідання стало відомо, що у місті є два заклади загальної середньої освіти, у яких не сформована мінімальна кількість учнів у класі.


До речі, як зазначили у мерії, мінімальна кількість школярів у класі має складати 25 дітей (для сільських шкіл — 20), а максимальна — 35-36. Хоча, згідно Закону України «Про загальну середню освіту», наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не має перевищувати 30 учнiв.


Тож у Кременчуцькому навчально-виховному комплексі №2 (розташований на вулиці Богдана Хмельницького, 66) є чотири класи, де навчається менше 15 школярів: 1, 5, 9 та 10. А також аналогічна ситуація у гімназії №29 (знаходиться за адресою вулиця Республіканська, 76), де менше 15 дітей ходить у 5 клас.


Аби дізнатися, чим така ситуація загрожує закладам освіти, «Кременчуцький ТелеграфЪ» звернувся за коментарем до директора департаменту освіти Кременчука Геннадія Москалика. Він пояснив, що Міністерство фінансів зараз розглядає проєкт рішення, згідно якого з 1 січня держава може припинити фінансувати ті школи, у яких є недобір учнів (якщо у класі менше 21 дитини). Про це Мінфін повідомив офіційним листом.


Поки що дана ініціатива не є остаточною. Проте якщо її узгодять, то КНВК №2 та гімназія №29 можуть залишитися без державної субвенції (завдяки цій субвенції отримують зарплати педпрацівники, які працюють у школах). У такому випадку залишиться лише один шлях: кошти на утримання закладів загальної середньої освіти має виділяти місто. Хоча за законом воно не мусить цього робити. Усе залежатиме від рішення міської влади.


Під час засідання виконкому підняли питання щодо доцільності фінансування цих шкіл. На це мер Віталій Малецький відповів наступне:


- Ці школи виконують соціальну функцію для міста, вони забезпечують доступність середньої освіти для дітей, тому місто буде дофінансовувати їх для того, щоб мати ці школи. Школи розташовані в мікрорайонах проживання етнічних груп, а також в мікрорайонах приватного сектору забудови.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: rus.delfi.lv
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
26 вересня 2019 12:16

  Ст. 14 Закону України "Про загальну середню освіту", частина 1.     "Наповнюваність класів закладів загальної середньої освіти не може перевищувати 30 учнів." Але: "як зазначили у мерії, мінімальна кількість школярів у класі має складати 25 дітей (для сільських шкіл — 20), а максимальна — 35-36." У нас що, мерія вже закони "корегує"?


2 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх