Сертифікати на отримання послуг з позашкільної освіти: що треба знати кременчуцьким батькам

5.09.2019, 10:31 Переглядів: 14 852 Коментарів: 7

 

«ТелеграфЪ» розбирався у нововведеннях, які цього року торкнулися закладів позашкільної освіти міста

З початку навчального року у Кременчуці видають сертифікати для отримання послуг з позашкільної освіти. Їх отримують діти з 3 до 18 років у дитячих садочках та школах. Та як тільки нововведення стартувало у Кременчуці, у батьків виникло безліч запитань з цього приводу.



«ТелеграфЪ» спробував розібратися у ситуації з сертифікатами та питанням позашкільної освіти у місті, тому звернувся до управління у справах сімей та дітей.


 



Сертифікати на отримання послуг з позашкільної освіти: що це і навіщо потрібно


Як ми раніше писали, чотири приватні організації Кременчука з п'ятьма програмами пройшли акредитацію, і тепер можуть надавати послуги з неформальної освіти, за що отримуватимуть відшкодування від міської влади.


Діти приходитимуть з отриманими сертифікатами та зможуть безкоштовно навчатися, щоправда, цей проєкт — пробний, і у цьому навчальному році загалом передбачено лише 60 місць у чотирьох комерційних установах.


Чому саме чотири організації? У конкурсі могли без перешкод прийняти участь усі комерційні заклади позашкільної освіти Кременчука. Проте для участі у конкурсі треба було виконати певні умови: підготувати пакет документів, розробити презентацію свого проєкту, крім того, підприємство має бути офіційно зареєстрованим.


Проблемою також стало те, що для початку приватним організаціям треба було пройти акредитацію у департаменті освіти Кременчука, який мав видати позитивний висновок. Але деякі комерційні установи не бажали цього робити, бо у них авторські програми, які вони не хочуть «світити».


У результаті необхідні умови виконали 4 установи, які й виграли конкурс.


Разом з тим, з виданими сертифікатами юні кременчужани можуть відвідувати комунальні гуртки та секції, які абсолютно всі охоплені даною програмою.


Головна функція сертифікатів для комунальних установ неформальної освіти — виявити, які гуртки користуються популярністю, а які — ні. Як це відбуватиметься? Кожного разу, як дитина приходитиме на заняття, вона має з собою приносити сертифікат, який є іменним і номерним та має QR-код.


Важливо: якщо дитина загубила сертифікат, вона має звернутися до школи чи садочка, куди ходить, аби його відновили.


QR-код скануватиме за допомогою смартфону (чи комп'ютера) працівник закладу позашкільної освіти. Це дасть змогу отримати об'єктивну статистику та виявити реальну кількість дітей, які обирають ту чи іншу секцію.


За даними мерії Кременчука, у нашому місті функціонує 18 закладів позашкільної освіти.


Послуги з позашкільної освіти в комунальних закладах Кременчука (крім мистецьких шкіл) є безкоштовними для дітей. Їх вартість сплачується з міського бюджету. Загальний бюджет позашкілля Кременчука у 2019 році склав 96 мільйонів гривень, - йдеться на сайті Кременчуцької міськради.


Після закінчення навчального року зібрані дані проаналізують. Ті гуртки, які користуються попитом, будуть фінансувати і надалі, а ті, які ні — перепрофілюють, або, можливо, закриють. Так працюватиме система, коли гроші «ходитимуть за дитиною».


Якщо батьки робили неофіційні внески до гуртків та секцій, то нові сертифікати не покриють ці витрати, адже у комунальних закладах їх основна мета — промоніторити популярність того чи іншого гуртка, а також перевірити ефективність роботи педагогів позашкілля.


Також це створить конкуренцію між неформальними освітніми закладами та змусить їх модернізувати методи роботи, аби залучити до себе якомога більше дітей.


Ще однією функцією сертифікатів є те, що вони мають служити інформаційним моментом для батьків (якщо батьки не знали, які саме у місті існують гуртки та секції). В управлінні у справах сімей та дітей вважають, що тепер завдяки новій програмі з позашкільної освіти, батьки почнуть більше цікавитися дозвіллям своєї дитини та віддадуть її до гуртка, якщо вона досі нікуди не ходила.


А це у свою чергу підвищить наповнюваність груп та стане стимулом для юних кременчужан займатися цікавими справами, а не лише сидіти біля монітора гаджетів.


Згідно рішення виконкому від 4 липня 2019 року, аби покрити витрати на відшкодування наданих послуг приватним організаціям, з міського бюджету Кременчука виділять 48 тисяч грн у 2019 році та 60 тисяч грн у 2020. Якщо провести нескладні підрахунки, то на фінансування 60 місць у цих закладах щомісяця впродовж навчального року йтиме по 12 тисяч грн.


Аби мати змогу надавати свої послуги, угоди комерційні заклади позашкільної освіти укладатимуть з Управлінням у справах сімей та дітей, їхнє фінансування також здійснюватиметься через це управління.


Тож «розплатитися» сертифікатом на 200 гривень зможуть ті кременчужани, які у порядку черги потраплять до приватних організацій з позашкільної освіти.



Як відбуватиметься прийом у комерційні установи позашкільної освіти


Аби дізнатися, як саме буде відбуватися прийом до комерційних гуртків, які виграли конкурс у Кременчуці та отримуватимуть відшкодування від міста у сумі 200 грн, ми звернулися до Юлії Цибульської, керівниці освітнього центру «Інша Освіта».


Сертифікати почали видавали усім юним кременчужанам 2 вересня. Проте батьки до освітнього центру «Інша Освіта» почали телефонувати та записуватися заздалегідь. Як повідомила Юлія Цибульська, на момент нашої розмови вже була записана 31 дитина, що вдвічі перевищує ліміт по кількості місць.


Проте аби потрапити у групу, батьки мають принести сертифікат, який відсканують за допомогою спеціальної системи. Лише після цього установа має право укласти з отримувачем послуг договір, який підтвердить, що дитина зарахована на курси. Такий договір укладатиметься строком до закінчення 2019-2020 навчального року, тобто до 31 травня наступного року.


Важливо: якщо дитина ходить на курси у приватну установу, де за неї місто відшкодовує 200 грн, вона також має право відвідувати і комунальні гуртки та секції. Звісно, кожного разу приходячи туди з сертифікатом.


Як попередила Юлія Цибульська, якщо дитина пропускатиме заняття без поважних причин, її можуть позбавити права відвідувати гурток та запросити на це місце іншу дитину у порядку черги. Відповідне рішення ухвалено міською владою. На місцях, які фінансуються з державного бюджету, обов'язково повинна вчитися дитина.


Можливо, у 2020-2021 навчальному році кількість місць у приватних організаціях, які фінансуватиме міський бюджет, збільшиться. Все залежатиме від отриманих результатів роботи нової програми з позашкільної освіти, яку впроваджують у Кременчуці. А поки що у кременчужан є можливість зайняти 60 доступних місць за 200 гривень. Якщо вільних місць не буде, залишається чекати у порядку черги, якщо — можливо — хтось відмовиться або перестане відвідувати гурток.


З переліком приватних та комунальних організацій, які у Кременчуці надають послуги з неформальної освіти, батьки можуть ознайомитися на сайті.


Набір у групи йтиме з 2 до 14 вересня, а з середини вересня почнуться заняття.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: go68.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

0
5 вересня 2019 13:28

Вот кто-то на них заработает....Они же нигде не проходят....Даже художка и музыкальные школы их не принимают.


9 0
26
5 вересня 2019 14:12

Абсолютно бесполезные бумажки.

 

 


20 0
29
5 вересня 2019 14:32

Зачем сертификатов пораздавали такое количество, если воспользуется ими всего лишь 60 человек! Мой ребёнок до 15 сентября никуда её не отдаст. Бесполезная бумаженция с подписью мэра. 


14 0
0
6 вересня 2019 11:33

Главное красиво преподнести  "Сертифікати на отримання послуг з позашкільної освіти", а сами услуги бесплатные, а на платные всего 60 человек, я понимаю, если бы действительно помощь была детям и семьм по образовательным школам. У меня двое детей, посещение музыкальной школы, спасибо мэру, в этом году обойдется 520 грн. в месяц. И бросать не бросишь. Зачем детям эти сертификаты, если они и без них пойдут БЕСПЛАТНО в эти кружки по интересам, и сами организации не получат ни копейки. ЗАЧЕМ СКОЛЬКО НЕНУЖНОЙ БУМАГИ И ГРОМКИХ СЛОВ, ВЫКИНЬ И ЗАБУДЬ


8 0
29
6 вересня 2019 11:43

Так это ж и ежу понятно зачем. По фиолетовой сетке разнесут, что давали сертификаты, что дети ходят в кружки благодаря благодетелю-мэру, и на выборах будет жирный плюс для фиолетового Виталия. Ну или ещё один вариант (для прикола) - в мэрию новый цветной принтер, наверное, купили и они пораспечатывали бумажки и понадавали людям, тренируются)).


8 0
0
6 вересня 2019 11:53

В саду тоже дали. Вопрос: зачем??? Для галочки? Для детей 4-х лет вообще ничего не предлагают! 


6 0
0
6 вересня 2019 13:18

Дивіться наперед, особливо

Після закінчення навчального року зібрані дані проаналізують. Ті гуртки, які користуються попитом, будуть фінансувати і надалі, а ті, які ні — перепрофілюють, або, можливо, закриють.

беремо умовний набір гуртків, скажімо з ліплення/в'язання макраме/танці тощо. В кінці року виявилось, що на танці ходять більше дітей, а макраме майже нікого. Виходить, що макраме можна закрити, вчителя скоротити, приміщення вивільнилося, фонд зарплати зменшився. Приміщення гуртка знаходиться в більшому будинку, мало гуртків - більша вільна площа великого будинку, але ж наполовину вільний великий будинок то не добре, значить забираємо у великий будинок, пересажуємо дітей у менше приміщення.

 

Яскравий приклад — комунальні стоматологічні клінікі.


12 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх