Лікар, який відрізняє 250 відтінків сірого, розповів що таке дисплазія

22.08.2019, 14:04 Переглядів: 6 221 Коментарів: 1

 

Лікар ділиться про ультразвукову діагностику

Лікар з ультразвукової діагностики КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Богдан Олексієнко розповів про дисплазію та ультразвукову діагностику.


Дисплазія кульшового суглобу - вроджена патологія опорно-рухового апарату, що включає порушення розвитку всіх елементів, які утворюють тазостегновий суглоб. За статистикою, вроджений вивих стегна зустрічається в 5 випадках на 1000 новонароджених, а дисплазію суглобів виявляють в 17 випадках на 1000 новонароджених.


Дисплазія виникає внутрішньоутробно. Фактори розвитку різноманітні. Найчастіше це спадкова схильність, похилий вік батьків, інфекційні захворювання під час вагітності, токсикоз, ендокринні захворювання матері, багатоплідність, недоношеність.


Для діагностики дисплазії використовують такі методи - дані анамнезу дитини, огляд пацієнта лікарем-педіатром або дитячим травматологом, ультразвукове дослідження кульшових суглобів і рентгенографія суглобів. Рання діагностика, оптимально в період з 1-го місяця до 4-х місяців, дозволяє уникнути артрозу тазостегнових суглобів, інвалідності і забезпечити повноцінне життя.


Метод ультразвукової діагностики дисплазії тазостегнових суглобів найкраще дозволяє уточнити діагноз дітям, у яких є фактори ризику або клінічні ознаки дисплазії кульшового суглобу. Незаперечними перевагами УЗД є неінвазивність, відсутність променевого навантаження, спеціальної підготовки, відсутність протипоказань, здатність оцінити периартикулярні тканини, кістково-хрящову основу суглобу і рівень занурення головки стегнової кістки у вертлюжну западину. При виявленні патології після 1-го року життя може знадобитися оперативне втручання. Дослідження повністю безпечне для вашої дитини, проводиться швидко і не приносить значних незручностей малюкові.


Застосування методики ультразвукового обстеження кульшових суглобів є «золотим стандартом» діагностики, який дозволяє отримати чудові результати. Цілий ряд країн (Німеччина, Австрія, Швейцарія) вважає обов'язковим проведення скринінгу, тобто перевірку всіх немовлят у віці від 1-го місяця. Засновником цього методу є професор R.Graf (Австрія).


При виконанні дослідження дитина перебуває на боці із зігнутою в тазостегновому суглобі на 90° ногою. Лікар встановлює датчик на бічній поверхні стегна і виконує необхідні заміри, оцінює стан головки стегнової кістки, зрілості кісткової тканини і оточуючих суглоб тканин. Також при виявленні патології з допомогою УЗД можна оцінити ефективність проведеного лікування.

Теги: дисплазия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

64
22 серпня 2019 21:30

Цікаво, яка вартість цього дослідження у дитячій лікарні? Які категорії населення можуть обстежити своїх діток бескоштовно?


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх