Прецедент: суд постановив скасувати створення ОСББ у Кременчуці

16.08.2019, 12:30 Переглядів: 9 808 Коментарів: 3

 

За рішенням суду державна реєстрація ОСББ «Велика Набережна Б.1» має бути скасована, проте голова правління ОСББ ще має час на апеляцію

7 серпня Господарський суд Полтавської області виніс рішення про скасування державної реєстрації ОСББ «Велика Набережна Б.1», що на Першому Занасипі. Про це «Телеграфу» стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.


Позов подала співвласниця багатоквартирного будинку.  Так, вона зазначила, що її як власницю квартири не повідомили належним чином про проведення установчих зборів щодо створення ОСББ. Також позивачка як докази доклала підписи більшості співвласників будинку, які виступили проти створення ОСББ та кандидатури голови правління (у матеріалах судової справи зазначено, що він не є співвласником).


Відповідачами виступали голова правління ОСББ  та виконком Кременчуцької міськради, який здійснив реєстрацію ОСББ «Велика Набережна Б.1».


Позивач також вказала, що протокол зборів про створення ОСББ не був оформлений належним чином: неповна інформація про співвласників, не зазначені частки у праві власності, що не дозволяє здійснити підрахунок процентів голосів. А відповідно – визначити, чи достатньо голосів для створення ОСББ. Крім того, позивач стверджувала, що в установчих документах була невірно вказана площа всіх квартир. (Відповідно до закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» голоси на зборах рахуються пропорційно до площі квартир).



На думку позивача, виконком був зобов`язаний перевірити протокол установчих зборів та статут на відповідність законодавству та відмовити у проведенні реєстрації, зваживши на недоліки в оформленні протоколу. 


Відповідач (голова правління ОСББ) заперечував проти позову, вказавши, що за  створення ОСББ проголосувало 53,8 % від загальної  кількості співвласників.


Суд зважив на доводи позивача і дійшов висновку, що збори були скликані з порушенням норм чинного законодавства (зокрема, порядку інформування власників квартир про установчі збори).


«Сам протокол установчих зборів також складено з недоліками. Зокрема, не були вказані частки власності, що дає підстави сумніватися в наявності кворуму», - зазначено в рішенні суду.


Тож позовні вимоги позивача суд задовольнив: визнав недійсним рішення установчих зборів співвласників про створення ОСББ та постановив скасувати його державну реєстрацію, здійснену реєстраційним відділом виконкому.

Відповідачі ще мають на апеляцію 20 днів з моменту проголошення рішення.


Рішення про скасування державної реєстрації ОСББ є прецедентом для Кременчука. У Єдиному державному реєстру судових рішень ми не знайшли подібних справ і по інших містах.


Головою правління ОСББ «Велика Набережна Б.1», відповідно до даних ЄДР, є Анатолій Плескач. Він юрист, одна із уповноважених осіб Асоціації «ОСББ Кременчука». Свого часу у суді захищав інтереси ОСББ на Тараса Бульби, 15, створенню якого опиралася керуюча компанія.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Карты Гугл
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

0
16 серпня 2019 13:30

У меня в подъезде есть тоже одна такая соседка, которая всегда против всего, что не спроси. Так и сидим и платим по 4300грн/62кв.м с открытыми форточками зимой. МДЛу плачу 300грн/мес - в прошлом году вводные вентили в подвале поменял, в этом году работ на наш дом у них не запланировано. 


11 7
0
16 серпня 2019 15:14

Цитата: Pak
У меня в подъезде есть тоже одна такая соседка, которая всегда против всего
Тут как никогда лучше подходит, что "В семье не без урода":)


4 8
104
17 серпня 2019 07:59

Создали. И что изменилось в сознании совладельцев? Сввет, в подъезде на площадках, горит целый день.Спрашиваю почему не выключаете. Отвечают, что там экономки и мало набегает. А нас учили  что копейка -рубль бережёт. На прролётах открыты форточки зимой - курят и т.д. и т.п. Но на собраниях кричат мол мы будем хозяевами и всё будет ОК. Но на деле , всем на всё нап...... Инициативные что то хотят изменить,а остальные только подмахивают резолюции и ждут что за них кто то что то сделает. 


5 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх