Почому «доступне житло» для кременчужан

19.08.2019, 12:02 Переглядів: 13 592 Коментарів: 3

 

Якими державними або місцевими програмами можна скористатися сьогодні, щоб купити собі житло у кредит, і скільки років доведеться віддавати борги

Вічне питання для людей (і особливо для молоді) – це житлове. Сьогодні підросло покоління, яке вже не пам’ятає, що колись давали квартири за рахунок держави. Щоправда, для цього слід було постояти на квартирній черзі, інколи не один десяток років. Нині ж вона майже не рухається, інколи хіба що перепадають поодинокі безплатні квартири пільговикам, і цьогоріч стартувала державна програма забезпечення житлом дітей-сиріт.


Усі інші «звичайні люди» можуть розраховувати суто на власні гроші або кредит. За даними financer.com, який порівнює банківські ставки на іпотечне кредитування, на сьогодні вони коливаються від 14,5 до майже 21% річних. Звісно ж, кредит хочеться здешевити. Якими програмами можна скористатися? Ми проаналізували пропозиції «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» (Держмолодьжитла).


Пільгове молодіжне кредитування

На жаль, на найпопулярнішу (і найвигіднішу) програму пільгового молодіжного кредитування держава не виділяє гроші з 2015 року. Тож вона існує лише за рахунок місцевого фінансування. Відтак, є рейтингова черга претендентів. І сьогодні дочекатися молодіжного кредиту, якщо ти не АТОвець, не багатодітний, не видатний спортсмен (або не маєш якихось особливих заслуг), майже нереально. Але умови такого виду кредитування - дуже привабливі.


- За програмою молодіжного кредитування в поточному році плануємо забезпечити житлом 15 родин у Кременчуці (8 кредитів уже оформлено), у тому числі чотири багатодітні родини. У минулому році 18 кременчуцьких родин отримали кредити - переважно багатодітні родини, АТОвці. Але на черзі на молодіжне будівництво 150 кременчужан. Тобто на рік ми забезпечуємо 10-13%. І якщо в людини немає ніяких пільг, то шансів отримати житло за цією програмою мало. Хіба що наблизиться граничний вік (35 років) – це плюс 9 балів у рейтинговій черзі. Але ми сподіваємося, що у державі будуть зрушення у фінансуванні цієї програми. Тож молоді варто ставати у квартирну чергу. Тим більше, що можна (одночасно) записатися на участь і в інших програмах забезпечення житлом: можливо, коли підійде черга, родина збере суму на програму «Доступне житло», - коментує Олена Алєксєєва, директорка Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла.


 


Фінансуються об’єкти забудовників, акредитованих у Фонді. У Кременчуці зараз є один об'єкт за програмою молодіжного будівництва: новобудова на вулиці О.Кошового, 12.


 


Умови програми 

  • кредитується молода сім‘я або одинокі громадяни віком до 35 років;
  • потрібно перебувати на обліку для поліпшення житлових умов (квартирній черзі);
  • термін кредитування – до 30 років;
  • перший внесок – 6% від вартості житла;
  • відсоткова ставка – 3% річних, при цьому надаються пільги: для сім‘ї з однією дитиною кредит безвідсотковий; якщо у родині двоє дітей, держава сплатить 25% суми кредиту; якщо дітей троє або більше – держава компенсує 50% суми кредиту;
  • платежі для погашення кредиту розраховуються на квартал.


Доступне житло

Державна програма «Доступне житло» діє в поточному році. Це не кредит: людям дається можливість здешевити купівлю житла, за яке одразу слід сплатити всю суму. Стандартні умови передбачають, що громадяни оплачують 70% вартості квартири, а 30% компенсує держава.

Втім, є особливі умови для учасників АТО і для переселенців з окупованих територій (внутрішньо переміщених осіб): таким категоріям держава компенсує 50% вартості квартири.


Квартиру за програмою «Доступне житло» можна вибрати у будь-якій новобудові (на відміну від молодіжного будівництва). Проте варто мати на увазі: є гранична вартість 1 кв м житла, яка компенсується – на сьогодні для Кременчука це 13 170 грн.


- Ця програма користується попитом, - розповідає Олена Алєксєєва. – Важливо, що програма не має вікових обмежень. Черга сформована із заяв, поданих, починаючи з 2017 року. Пропонуються квартири відповідно черговості по всій Полтавській області. Наразі в черзі понад 480 претендентів, при цьому відсотків 80% - це внутрішньо переміщені особи. Для них це актуально, бо можна купити квартиру за півціни.


Умови програми

  • перебування на обліку для поліпшення житлових умов (квартирній черзі);
  • кандидат не має житла у власності протягом 3 років до участі в програмі (крім житла на окупованій території) або має не більше 13,65 кв м на члена родини;
  • середньомісячний грошовий дохід кандидата + дохід членів сім'ї на 1 особу не повинен перевищувати 3-кратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні (за останніми даними за червень 2019 рокеу на Полтавщині – це 10132 грн, отже, не більше 30 396 грн).


Кредит, на який немає черги

Держмолодьжитло надає кредити за рахунок власного статутного капіталу під облікову ставку НБУ, яка на сьогодні складає 17% річних. Фактично такі ж самі відсотки (а подекуди й нижчі) пропонують на сьогодні банки, тож ця пропозиція – для заможної і платоспроможної молоді (висуваються доволі високі умови до рівня доходів). Тож, за інформацією директорки Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла, на сьогодні на цей вид кредиту фактично немає черги – можна подати заяву, оформити всі необхідні документи і через місяць-два вже заселитися у квартиру, куплену в кредит.


Умови програми

  • кредитується молода сім‘я або одинокі громадяни віком до 35 років;
  • потрібно перебувати на обліку для поліпшення житлових умов (квартирній черзі);
  • кандидат не має житла у власності протягом 3 років до участі в програмі; або має не більше 13,65 кв м житлової площі на члена родини (крім житлової площі на окупованій території);
  • після щомісячної сплати кредиту в родини (чи одинака) має залишатися не менше 3-кратного прожиткового мінімуму (базового) на кожного працюючого члена сім’ї; на сьогодні це 5808 грн на працюючого (1936*3);
  • перший внесок – 10% вартості житла;
  • термін кредитування – до 20 років;
  • відсоткова ставка – в розмірі облікової ставки НБУ (на сьогодні це 17%).

Витрати за кредитом під 17% на місяць

Квартира Вартість квартири Внесок громадян Кредит Тіло на місяць 17,00% Сплата за місяць
класика ануїтет
1-кімн. 529 250 52 925 497 283 2 072 7 180 9 252 7294
2-кімн 804 125 80 413 755 555 3 148 10 909 14 057 11 082
3-кімн 1 099 875 109 988 1 033 442 4 306 14 921 19 227 15 159


Розрахунки надані Фондом за різними схемами кредитування: класичною та ануїтетом на квартири, які нині доступні у Кременчуці, у будинку на вулиці О.Кошового, 12.


Розрахунок виконано за найменшою вартістю 1 кв м – 12 500 грн за 1 кв м для квартир:

  • 1-кімнатна — 42,34 кв м;
  • 2-кімнатна — 64,33 кв м;
  • 3-кімнатна — 87,99 кв м.

Варто враховувати, що у класичній схемі показаний перший (найвищий) місячний платіж, надалі по мірі виплати тіла кредиту розмір відсотків зменшуватиметься. При ануїтеті суми платежів стабільні. Можна виплатити кредит раніше – тоді переплата зменшиться.


Олена Алєксєєва підкреслює, що, попри великі відсотки, усе ж кредит від Фонду має переваги перед банківським.


- Чим хороша ця програма, це тим, що для участі в ній не обов'язково стояти на квартирній черзі. До того ж банки під іпотеку беруть більшу суму першого внеску (зазвичай 25%), на 20 років банківський кредит не візьмеш. Крім того, є страхові внески, і під іпотеку банки беруть у заставу іншу квартиру і можуть в односторонньому порядку підвищити відсоткову ставку. Тобто витрати за банківським кредитом на іпотеку усе ж будуть більші, ніж за програмою Держмолодьжитла за рахунок статутного капіталу, - зауважує Олена Алєксєєва.


Програма для АТОвців

Крім згаданих вище програм, АТОвці можуть скористатися спеціальною місцевою програмою, на яку виділяються кошти з обласного бюджету та міського бюджету Кременчука. Вона аналогічна Програмі «Доступне житло», і це не безплатні квартири: учасник програми сплачує 50% вартості, а ще 50% компенсує бюджет (25% область, 25% - місто). Розпорядником фінансування за цією програмою теж є Держмолодьжитло.


- 19 липня на сесії Полтавської обласної ради на цю програму виділили гроші (місто виділило свою частку ще на початку року). І зараз є кошти, щоб фінансувати підтримку всім кременчуцьким АТОвцям, які бажають та мають можливість скористатися цією програмою, - коментує Олена Алєксєєва.


Програма забезпечення житлом лікарів

Кременчуцька міська рада ухвалила міську Програму забезпечення житлом лікарів. Нещодавно молода лікарка сімейної медицини Тетяна Іванчо, що працює в амбулаторії на Ревівці, отримала кредит за цією програмою.


Житло (знову ж таки) не безкоштовне, але великий плюс у тому, що не треба чекати його роками. Програма діє на основі кредитування зі статутного капіталу (див. вище). Але при цьому половина відсотків за кредитом протягом перших 5 років компенсується з бюджету Кременчука. Тобто кредит медику обходиться не під 17%, а під 8,5%.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

0
19 серпня 2019 12:11

Понастроили домов,теперь рассказуют про доступне житло.....У нас оно совсем недоступне и играть в лотарею с последующим кидаловом(финансовым,кредитным,депозитным или еще каким придумают)-думаю совсем нестоит


34 5
92
19 серпня 2019 12:55

все, что построили, выкупается дикими темпами, так что не надо рассказывать сказки


10 5
84
19 серпня 2019 13:01

Програма для АТОвців та афганців частіше на бумазі . Чинуші відчиталися що гроші виділили , а саміх грошей фактично немає . -"Чекаємо з області , коли будуть невідомо" .


11 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх