БлогЪ: Мастопатія, хто з кременчужанок в зоні ризику

9.07.2019, 07:05 Переглядів: 3 941

 

Лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку КДЦ КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Ольга Литвиненко

Ольга Литвиненко, лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку «Кременчуцька міська дитяча лікарня» розповіла, хто з кременчужанок у зоні ризику.


Ущільнення в грудях, відчуття розпирання, важкості перед місячними - ознака фіброзно-кістозної мастопатії.


Мастопатія - доброякісна пухлина. Вона викликана тим, що здорова тканина молочної залози заміщується більш твердою сполучною тканиною, кістами. За статистикою, її знаходять у 30-60% жінок. Вона перш за все пов'язана з гормональним дисбалансом в жіночому організмі. Також часто вона буває у «пізніх» матерів, у тих жінок, які менше 5-и місяців годують дітей грудним молоком.


Причин виникнення цих змін величезна кількість. Основними з них є:

  • стресові ситуації, які присутні в житті кожної жінки;
  • фактори сексуального характеру;
  • фактори репродуктивного характеру (кількість вагітностей і пологів);
  • гінекологічні захворювання та в першу чергу, запальні процеси в малому тазі;
  • ендокринні порушення;
  • патологічні процеси в печінці та жовчних шляхах, спадкова (генетична схильність).


Як правило, для виникнення мастопатії необхідна наявність 2-3 факторів.


Фіброзно-кістозна мастопатія не перероджуються в рак молочної залози, однак це не означає, що вам треба з полегшенням видихнути й не думати про проблему. Все одно треба щорічно обстежуватися у гінеколога і мамолога та проходити ультразвукове обстеження молочних залоз або робити мамографію (перше дослідження зазвичай призначають жінкам до 40 років, друга - після 40).


Хочеться відзначити, що мамографія робиться у нас в місті в КНМП «Кременчуцький перинатальний центр II рівня» (міський пологовий будинок) в кабінеті мамографії безкоштовно за направленням сімейного лікаря. Мамографія проводиться жінкам в період з 5 по 12 день менструального циклу. Жінкам в менопаузі, при відсутності місячних, або нерегулярному циклі - в будь-який інший день. Попередня підготовка до мамографії не потрібна.


Особливо важливо бути уважною до таких симптомів, як виділення з молочних залоз, ущільнення, зміну форми грудей, втягнутий сосок, зміна шкіри. Коли приймаєте душ, проводьте самообстеження грудей: зімкнутими вказівним, середнім і безіменним пальцями лівої руки прощупайте круговими рухами праву молочну залозу, і навпаки.


Обстежте також пахви на предмет ущільнень. Адже діагностований на початкових стадіях рак молочної залози виліковується в 90% випадків.


Треба намагатися не допускати застою лімфи в тканинах молочної залози - це буде і профілактикою мастопатії, і раку молочних залоз. Займайтеся плаванням, аквааеробікою, фітнесом, йогою.


Додайте до свого щоденного комплексу гімнастики вправи на розвиток плечового поясу. Не допускайте, щоб бюстгальтер здавлював груди. Вибирайте моделі без кісточок і з натуральної, добре дихаючої тканини. Ніколи не засмагати топлес.


Намагайтеся виключити зі свого раціону жирні й калорійні продукти, копчення і соління. Їжте більше свіжих фруктів і овочів, багатих на вітаміни й клітковину. І стежте за своєю вагою, адже ожиріння призводить до гормонального дисбалансу в організмі жінки.

Теги: здоровье
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх