БлогЪ: «Пірсинг соска може привести до інфекційного процесу або раку не тільки у дівчат, а й у хлопців»

2.07.2019, 12:35 Переглядів: 5 190

 

Лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку Альона Покладова про біль у молочній залозі у дівчат-підлітків

Альона Покладова, лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня», про здоров'я дівчат-підлітків. Чи нормально коли відчуваєш біль у молочній залозі у дівчат-підлітків.


Захворювання молочних залоз у дівчат-підлітків дуже розповсюджені, але не так часто діагностуються. Річ у тому, що багато дівчат соромляться розповісти мамі або лікарю про свої скарги. Мама, у свою чергу, не бачить необхідності профілактично приводити дівчат до гінеколога, який повинен оглядати молочні залози.


Дуже часто дівчата та жінки відчувають біль в молочних залозах – мастопатію. Більше ніж у половини дівчат-підлітків з болем у молочних залозах виявляється мастопатія при обстеженні.


Важливо! Кожна дівчина та кожна мати повинні знати, що біль у молочній залозі є приводом дообстеження підлітка. Не треба відноситись до цього симптому з легкістю «нічого страшного немає, у всіх болить».


Серед всіх пухлин, які виявляють у дітей та підлітків, фіброаденома займає друге місце. В 10-15% випадків – це множинні фіброаденоми. У 3-25% дівчат підлітків знаходять кісти молочних залоз. Є різні теорії їх виникнення, в тому числі вплив порушень гормонального фону.


Сама по собі фіброзно-кістозна мастопатія не є передраковим станом, але у пацієнток з цим діагнозом, рак молочної залози зустрічається в 3-5 разів частіше, ніж у здорових дівчат та жінок.


Мастит у підлітків – буває! Мастит – це запальний процес в молочній залозі. Раніше зустрічався тільки у жінок, які годують грудьми своїх малюків. В теперішній час зустрічається і в дівчат-підлітків.


Пірсинг соска може привести не тільки до інфекційного процесу, але й дати старт захворюванню Педжета молочної залози. Таку назву має агресивний рак, який вражає соскову ділянку (буває і у хлопчиків).



Ризики раку молочної залози у підлітків (ризик вищий, чим більше факторів зустрічається в однієї дівчини):

  • паління та вживання алкогольних напоїв;
  • постійні стреси;
  • порушення менструального циклу;
  • ранній початок менструації;
  • хвороби щитоподібної залози, цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • низьке фізичне навантаження;
  • запальні захворювання молочних залоз;
  • аборти


Необхідно дуже ретельно ставитись до стану молочних залоз ще з підліткового віку (рак або саркома молочної залози зустрічається у 1% молодих дівчат, у 3-10% це обумовлено наявністю мутації в генах).


Кожна дівчина повинна вміти проводити самообстеження молочних залоз, а при появі симптомів болю в молочній залозі, або при виявленні новоутворення терміново звернутися до педіатра або дитячого гінеколога.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх