Газ у Кременчуці має подешевшати майже на 1 грн за куб м

15.06.2019, 16:16 Переглядів: 3 287

 

Ціна на газ для кременчужан у червні має знизитися з 8,2 грн за куб м до 7,28 грн за куб м, оскільки НАК «Нафтогаз України» на червень знизив базову ціну на газ як на товар

НАК «Нафтогаз України» розрахувала нову (тобто базову) ціну природного газу для потреб населення та інших споживачів за ПСО, що діятиме в червні, про це повідомляє прес-служба компанії. Так, базова ціна на газ як товар  (без урахування ПДВ, вартості доставки та націнки постачальника) складе 5553,89 грн за 1 тис куб. м.  (Раніше НАК «Нафтогаз України» розіслав комерційні пропозиції газопостачальним компаніям про базову ціну газу на червень - 6299 грн за 1 тис куб м). Тобто фактично ціна на газ як товар знизиться на 675,11 грн на 1 тис куб м. Якщо порівнювати з ціною на травень, то червнева ціна зменшиться на 7,3%, або на 436,11 грн.


Як зазначено в повідомленні НАК «Нафтогаз України», ціна знижується у  відповідності до Постанови Кабінету міністрів України №485 від 5 червня 2019 року. Нагадаємо, перед ухваленням цієї Постанови прем’єр Гройсман критикував дії НАК «Нафтогаз України» та заявляв, що попередня ціна на газ у червні не відповідає тенденціям ринку.



Постанова Уряду №485 передбачає, що Нафтогаз для визначення ціни газу за ПСО (покладання спеціальних обов’язків на постачальників, регульована ціна) аналізує 4 показники:

  • ціну для комерційних споживачів за минулий місяць;
  • дані МЕРТ щодо середньої митної вартості газу за минулий місяць;
  • середньозважену ціну на Українській енергетичній біржі;
  • ціну за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року - компанія обирає з них найнижчу.

Найменшою виявилася ціна на Українській енергетичній біржі - вона й визначила ціну на червень, зазначають у «Нафтогазі».


«Новий механізм демонструє переваги конкурентного ринку. Ціна змінюється паралельно з ринковим паритетом і, завдяки цьому, споживач отримує чесні умови. Ми сподіваємося, що уряд найближчим часом також погодиться з нашою пропозицією щодо повної відміни цінового регулювання, що на додачу до прозорого ціноутворення дозволить кінцевому споживачеві обирати постачальника газу», – підсумував Андрій Коболєв, керівник НАК «Нафтогаз України».


На сайті ТОВ «Кременчукгаз-постачання», яке продає газ кременчужанам, поки що вказана «стара» ціна на газ на червень – з урахуванням базової ціни від НАК «Нафтогаз України» 6299 грн за 1 тис куб м.


Кінцева ціна газу для споживачів формується із таких складових:


  • базової ціни на газ як товар від НАК «Нафтогаз України»;
  • плати за послуги «Укртрансгаз» (для ТОВ «Кременчукгаз-постачання» - 1157,19 грн без ПДВ);
  • тарифу на розподіл газу, встановленого НКРЕКП для постачальника (для ТОВ «Кременчукгаз-постачання» - 220 грн без ПДВ);
  • торговельної надбавки на рівні 2,5% від ціни закупівлі газу;
  • ПДВ в розмірі 20%.

Наразі (з урахуванням усіх складових та ціни «Нафтогазу» на червень до зниження) на сайті ТОВ «Кременчукгаз-постачання» вказана ціна на газ 8200 грн за 1 тис куб м (8,2 грн за 1 куб м).


Проте, якщо «Нафтогаз» відпускатиме газ за зниженою ціною - 5553,89 грн без ПДВ (6664,66 грн з ПДВ), кінцева ціна для кременчужан у червні має знизитися майже на гривню за 1 куб м - з 8,2 грн до 7,28 грн. Така ціна на червень вказана для «Кременчуккгаз» на сайті 104, де зібрана інформація про всі газопостачальні компанії.


Це навіть нижче, ніж у Кіровоградській області (7,75 грн за куб м), де постачання газу населенню здійснює безпосередньо дочірня компанія НАК «Нафтогаз України».


Постачальники газу зобов’язані інформувати своїх споживачів про кінцеву ціну – чекаємо на нове повідомлення від ТОВ «Кременчукгаз-постачання» щодо зниженої ціни.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: gasolina-online.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх