Винесли вирок пенсіонеру, який під Полтавою застрелив керівника металобази

11.06.2019, 15:05 Переглядів: 4 007 Коментарів: 2

 

Дев'ять років має відсидіти чоловік та виплатити 300 тисяч моральної шкоди

Днями колегія суддів Октябрського районного суду Полтави винесла вирок пенсіонеру, який наприкінці липня 2018 року застрелив 36-річного чоловіка.


Вбивство сталося близько 14.00 30 липня 2018 року. Того ж дня чоловіка затримали у Полтаві о 23.00. За інформацією ГУ Нацполіції, 70-річний чоловік вистрибнув з другого поверху свого помешкання. Але втекти йому не вдалося.



 


Обставини злочину: покази обвинуваченого

У тексті вироку є покази обвинуваченого та свідків. Зокрема 70-річний чоловік розповів суду, що 30 липня 2018 року близько 10.00 він перебував у своєму гаражі, розташованому на перехресті вулиць Пушкіна та Зигіна, що у Полтаві, розбирав двигун. У цей час до нього підійшов невідомий молодик та запропонував купити в нього пістолет «Марголіна» в робочому стані з глушником та 4 патронами.


Пенсіонер погодився та придбав для самозахисту усе це за півтори тисячі гривень та поклав у пакет. Потім обвинувачений розібрав головку двигуна, яку помістив у мішок та поклав у свій автомобіль Москвич 412, на якому їздив та періодично перевіряв гальма.


На автомобілі чоловік поїхав до пункту приймання брухту. ГУ Нацполіції зазначає, що металобаза знаходилася в Супрунівці (село під Полтавою). На території вказаного пункту витягнув головку двигуна, яку поставив на ваги. Під лівою рукою в пакеті мав при собі пістолет, який напередодні придбав. Після чого до пенсіонера підійшов потерпілий та повідомив, що приймають брухт по 60 грн за кілограм та зважив головку двигуна, яку обвинувачений приніс. Ваги показали 15 кг.


Потім обвинувачений та працівник зайшли у вагончик, де останній дав пенсіонеру 60 грн і сказав, що це вся сума за зданий ним брухт. 70-річний чоловік не погодився, вважаючи, що його обманюють та почав доводити, що головка двигуна з дюралюмінію, тому вартує дорожче. На це працівник металобази виштовхнув його з вагончика, обзиваючи бомжем. Від цієї ситуації пенсіонер дуже схвилювався, знову зайшов до вагончика, вийняв пістолет та зробив кілька пострілів в потерпілого, влучивши йому в груди, від чого він впав.


Після чого у нього вийшла осічка і він вийшов з вагончика, де зустрів іншого працівника металобази, який почав від нього тікати, маючи в руках металевий предмет. Вийшовши до воріт, він зімітував прицілювання в бік чоловіка і пішов звідти. Пострілів не здійснював, мети вбивати останнього не мав. Далі сів до свого автомобіля і поїхав додому. Дорогою викинув свій одяг та пістолет. Спиртного того дня не вживав.


Свою вину за порушення ч.1 ст.115 (умисне вбивство) та ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України визнав повністю та розкаявся.


Вдома розмірковував про те, щоб здатися, однак по прибуттю працівників поліції, сполошився і вистрибнув з вікна. При цьому зламав обидві ноги та був затриманий і госпіталізований.


Пенсіонер зазначив, що раніше мав велику сільськогосподарську фірму, однак її кошти були розкрадені, що позначилось на його психоемоційному стані. Крім того, має звання майстра спорту з кульової стрільби.


Вилучені у нього боєприпаси та вибухові пакети підтверджує, що зберігав у себе вдома, вони йому дістались давно ще з минулої роботи.


У помешканні обвинуваченого знайшли:

  • паперову коробку із надписом: «Target Rifle», в якій знаходились 50 патронів;
  • паперову коробку із написом: «Патроны - охотничьи» із 44 патронами, ,
  • паперову коробку з 50 патронами;
  • 1 саморобний вибуховий пристрій.

Також під час обшуку гаражного приміщення обвинуваченого вилучили:

  • 5 предметів схожих на вибухові пристрої;
  • 2 предмети схожі на підривачі.

Перед потерпілими публічно вибачився, пояснивши, що не втримався. Стан здоров'я наразі поганий, страждає на туберкульоз, гіпертонію, переніс ряд операцій.


Обставини злочину: покази чоловіка, в якого стріляв обвинувачений

Потерпілий розповів суду, що він працює робітником пункту приймання брухту. У день вбивства він був на роботі, розбирав запчастини неподалік вагончика адміністрації, в якому знаходився їх керівник. Близько 14.00 з цього вагончика він почув два постріли та підбіг до вхідних дверей, звідки на нього пішов обвинувачений, спрямувавши в його бік прихований пістолет з темним глушником. Чоловік почав тікати та забіг за автомобіль, приблизно за 50 метрів звідти.


Обвинувачений в цей час йшов на вихід та чотири рази вистрелив у нього, після чого пішов до москвича, що стояв за воротами, і поїхав. Тоді він одразу побіг у вагончик адміністрації, де виявив керівника з вогнепальним пораненням грудей, який помирав. Після чого одразу викликав швидку та поліцію. Він особисто поранень чи ушкоджень одягу не зазнав, від пострілів пробоїн чи гільз на території виявлено не було. Вважає, що пенсіонер був від нього на невеликій відстані, тому при бажанні мав можливість влучити в нього.


У вироку також зазначено, що показання потерпілого та свідка, іншого працівника металобази, щодо кількості та місця проведення пострілів різняться. Перший зазначав, що чув чотири глухих хлопки, а другий - два. При цьому обидва вказували, що пістолет був з глушником та вони від місця пострілів були на певній відстані, зокрема останній на відстані більше 30 метрів.


Тож обвинувачення щодо замаху на злочин (щодо намірів вбити іншого працівника металобази) не довели.


На тілі вбитого судмедексперти виявили кульові вогнепальні поранення голови та грудної клітини. Помер чоловік внаслідок вогнепального проникаючого кульового поранення голови.


У результаті чоловіка визнали винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) та ч.1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.


Призначили покарання:

  • за ч.1 ст.115 КК України у виді позбавлення волі на строк 9 років;
  • за ч. 1 ст. 263 КК України у виді позбавлення волі на строк 4 роки.

Остаточне покарання - 9 років тюрми.


Строк покарання обвинуваченому рахувати з 30 липня 2018 року.


Брат загиблого подав цивільний позов, у якому просив відшкодувати моральну шкоду у розмірі 500 тисяч гривень. Цивільний позов задовольнити частково - обвинувачений має виплатити 300 тисяч гривень.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: youtube ГУ НП в Полтавській області, pol.gp.gov.ua Джерело відео: youtube ГУ НП в Полтавській області
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

0
11 червня 2019 17:08

Каждому по стволу и станем добрее к друг другу! А так батя востановил справедливость,так как такие пункты приема металла всегда под крышей так называемой новой полиции! И приемщики тоже оборзевшие,так как чувтвуют безнаказанность! Ну мог бы конечно,ноги только отстрелить,было бы достачно!


18 0
307
11 червня 2019 18:36

Барыга пожадничал и отправился на тот свет, ну а у деда нервы сдали. 

Мораль - не надо обманывать ближнего.


18 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх