Ні грошей, ні доїльного апарата: родина з Гориславців стала жертвою інтернет-шахрая

10.06.2019, 18:18 Переглядів: 5 778 Коментарів: 3

 

Слідство вели журналісти каналу «Україна»

7 червня на каналі «Україна» вийшов черговий випуск програми «Контролер». Мова у програмі йшла про жителів села Гориславці, що поблизу Кременчука. Багатодітна родина Сагайдаків хотіла купити доїльний апарат, проте натрапила на шахраїв: гроші віддали, товар не отримали.


28-річна Тетяни Сагайдак — мати 5 неповнолітніх дітей: двох рідних та трьох всиновлених. Жінка розповіла, що, маючи двох синів, завжди хотіла доньку, тому вирішила удочерити дівчинку. Та коли дізналася, що у малечі є ще дві сестри, вирішила забрати до себе всіх трьох дітей. Та не все пройшло спокійно — за вдочеріння дівчат з неї вимагали 120 тисяч грн, тому жінці довелося звернутися до СБУ. Тож відстоювати справедливість їй не вперше.


 


Аби прогодувати велику родину, Сагайдаки два роки тому почали займатися фермерством. Сім'я тримає господарство: кур, качок, нутрій та п'ятьох дійних корів. Корів вручну три рази на день доїть Тетяна — по 3,5 години, інколи їй допомагає мати. Потім 80 л молока і 10 кг сиру родина на продаж везе у Кременчук, де продукція фермерів користується попитом.


Сагайдаки мріяли про покупку доїльного апарата, який допоможе економити час та сили, дасть можливість придбати ще 5 корів і розширити господарство. Родина цілий рік збирала на нього кошти. Коли ж нарешті вирішили замовити, знайшли сайт з дуже вигідними пропозиціями. Інші сайти пропонували такі апарати за 12 тисяч грн, обраний родиною сайт — за 9. Під час телефонної розмови менеджер магазину розповів про те, що цей доїльний апарат якісний та вмовив його придбати. Також повідомив про обов'язкову передоплату — аж 4 тисячі грн, бо ніби замовляє апарат з Польщі, тому сам ризикує. Родина провела контрольну перевірку та з'ясувала, що на інших сайтах також беруть передоплати. Це Сагайдаків заспокоїло, тому вони переказали гроші.

 

Після отримання коштів шахрай продовжував підтримувати зв'язок з покупцями: обіцяв, що ввечері відправить доїльний апарат та смс-кою пришле номер накладної. Але цього так і не сталося. Зрозумівши, що їх ошукали, Сагайдаки вимагали у нахаби повернути їм гроші, проте по той бік слухавки над ними відкрито насміхалися: «Я шахрай, ніякі гроші я вам не поверну, а поліція мені нічого не зробить».


Тетяна Сагайдак зателефонувала до банку та назвала номер карти, на яку направила гроші. Як виявилося, це вже далеко не перша подібна скарга на її власника, а тому картку заблокували. Тоді аферист подзвонив жінці з погрозами та побажав смерті їй та її дітям, адже вона лишила його заробітку — 50 тисяч грн у день.


Жінка повідомила поліцію про те, що її ошукали та погрожують. Та поліція на виклик до села їхати відмовилася, а коли Тетяна сама приїхала у відділок, почула від слідчої:


- Що ви хочете від мене? У мене таких, як ви, тисячі.


Після того, як Тетяна Сагайдак звернулася до студії каналу «Україна», за справу взялася команда журналістів програми «Контролер» та за участі детектива влаштувала розслідування, щоб знайти афериста.


Справа пролежала у поліції не один місяць, журналістам без спеціальної підготовки вистачило кілька годин, аби натрапити на слід злодія. Їм допоміг детектив Руслан Болгов, алгоритм його дій був наступним.

 

 


Для початку він перевірив сайт шахрая. Виявилося, що веб-ресурсу немає і півроку. У розділі магазину «Дозвіл на роботу» знайшли свідоцтво про реєстрацію фізичної особи-підприємця на певне ім'я. На сайті Міністерства юстиції дізналися прописку цієї людини у Львові. За вказаною адресою журналісти стикнулися з матір'ю особи, яку розшукували. Мати подзвонила ймовірному шахраєві, але той сказав, що його свідоцтво використовують без його згоди.


Цього чоловіка зі Львова справді могли підставили, тому далі вирішили шукати у Сумах, адже це місто вказане в адресі інтернет-магазину. Знайшли ім'я афериста за банківською карткою, а потім за допомогою соціальних мереж встановили й особу ймовірного злочинця. Так виконавши нескладні дії, детектив зміг вийти на слід афериста. Та чомусь цього не зробили слідчі у поліції.


Аби розібратися, як просувається справа, ведучий програми Ярослав Куц разом з героїнею сюжету Тетяною вирушили до відділку. Поліція займалася справою кілька місяців, проте начальниця слідчого відділу Яніна Назаренко здивувалася, як багато вдалося дізнатися журналістам з відкритих джерел. Ведучий наполіг, аби слідча група поїхала разом з ними та допитала підозрюваного. Але цього так і не трапилося.


 


Журналісти знайшли та принесли інформацію про шахрая, який досі на свободі, прямо до поліції, проте це не змусило правоохоронців діяти. Тож журналісти «Контролеру» і далі все робили самостійно. За допомогою відкритих інтернет-сервісів дізналися адресу прописки власника банківської карти, на яку родина Сагайдаків перевела гроші.


Потрапити до квартири не вдалося, вихід був один — зателефонувати за номером з сайту магазину. Чоловік, який підняв слухавку, відповів, що на його телефон дзвонила якась жінка щодо доїльного апарату, мабуть, помилилася номером. А сам він нічого не знає про інтернет-крамницю.


Ведучий Ярослав Куц домовився з цим чоловіком про зустріч. 26-річний житель Сум відмовився спілкуватися на камеру та розповів небагато: вчився на маляра, нині не працює. Проте працівники банку підтвердили, що на ім'я цього чоловіка оформлена картка, на котру надходять гроші, а потім ці кошти знімаються у банкоматі.


За голосом Тетяна упізнала чоловіка, з яким говорила по телефону у день замовлення доїльного апарату. Але розповісти цю інформацію слідчій Яніні Назаренко журналістам так і не вдалося, адже вона просто не брала слухавку. 


Великою несподіванкою для глядачів у кінці програми стало те, що один з народних депутатів подарував родині доїльний апарат. Депутат обіцяв, що прикладе зусилля, аби афериста, що ошукав родину, знайшли.


Є кілька порад, як можна виявити шахрайський сайт:

  • примітивне оформлення сайту з мінімумом контактних даних, наприклад, лише номер телефону та електронна пошта без фізичної адреси магазину чи складу;
  • неймовірні, занадто великі акції та знижки;
  • вимога повної чи часткової передплати (краще платити за товар після його отримання);
  • перш ніж зробити покупку, почитайте відгуки про магазин, якщо вони погані чи їх зовсім немає, краще обрати іншу крамницю.


Автор: Катерина Турубара Відео: Канал Україна Джерело відео: youtube.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

1 168
10 червня 2019 19:33

Когда я был подростком, я спросил отчима почему милицию называют мусарами...Кадровый военный ответил мне, что туда идут те, кто ничего не умеет и не хотят работать, и которых  никуда больше не берут...Отсеивают как мусор...

20 лет прошло, а ничего не изменилось...

Я верю, что там работают действительно порядочные люди. Профессионалы. Причем работают на износ...Но их, в общей массе, критически малое количество...Единицы... 


18 1
875
10 червня 2019 20:46

Когда уже люди поймут, что по предоплате можно покупать вещи до 500 грн. Все, что выше только после получения товара. Лично я так делаю. Не нужно экономить 40 грн за отправку денег. За эти деньги вы защищены от кидалова.


7 0
115
11 червня 2019 13:00

Цитата: evil

Когда я был подростком, я спросил отчима почему милицию называют мусарами...Кадровый военный ответил мне, что туда идут те, кто ничего не умеет и не хотят работать, и которых  никуда больше не берут...Отсеивают как мусор...

20 лет прошло, а ничего не изменилось...

Я верю, что там работают действительно порядочные люди. Профессионалы. Причем работают на износ...Но их, в общей массе, критически малое количество...Единицы... 

Слово "мусор" пошло от "Московский Уголовный Сыск",сокращенно МУС.Хотя по содержанию ваша версия мне кажется справедливей.Большая половина-бездари,прикрывающая погонами свои комплексы и ищущая кого бы "покрышевать"

 


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх