Пеня за комунальні борги: кременчужанам панікувати зарано

10.06.2019, 12:02 Переглядів: 5 172

 

Щоб нараховувати борги, постачальники комунальних послуг мають укласти нові угоди з населенням, наразі ж нові типові договори навіть не затверджені

На сайтах інформагентств з'явилися повідомлення про те, що з 10 червня українцям нараховуватимуть пеню на комунальні борги, що утворилися за травень. Пеню передбачає Закон України «Про житлово-комунальні послуги», норми якого в повному обсязі вступили в дію з 1 травня цього року.


Проте хоча нові норми й набули чинності, не всі вони можуть застосовуватися на практиці уже зараз, пояснює Іван Москалик, директор департаменту ЖКГ виконкому Кременчуцької міськради.


Річ у тім, що новий закон про ЖКП передбачає укладення нових договорів зі споживачами (відповідно до статей 13-15), де має бути, зокрема, прописано й те, яким чином нараховуватиметься пеня.


Наразі ж є роз'яснення Мінрегіону: пеня може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утворилася з моменту укладання відповідного договору про надання комунальних послуг. Наразі ж, як підкреслюють у департаменті ЖКГ, Кабмін ще не затвердив нові типові форми договорів — відтак і укладання їх неможливе.


«Практична реалізація нововведень, передбачених Законом, можлива за умови укладення договорів про надання комунальних послуг за правилами та особливостями, визначеними Законом (тобто, нових договорів про надання комунальних послуг)», - сказано у роз'ясненні Мінрегіону.


Проте Іван Москалик наголошує, що не слід накопичувати борги, адже підприємства, що надають компослуги, все одно стягуватимуть їх в судовому порядку. І в цьому випадку, крім боргів, потрібно буде сплатити судові витрати.


Нагадаємо, через відсутність нових договорів міська влада та НКРЕКП не можуть встановлювати для населення нові тарифи на комунальні послуги.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх