Всі на морі, а ми – на цвинтарі. Дубль 2: прогулянка Байковим кладовищем

5.06.2019, 10:01 Переглядів: 12 578 Коментарів: 1

 

Кілька років тому «ТелеграфЪ» побував на Личаківському кладовищі у Львові, тож цьогоріч ми вирішили продовжити знайомити наших читачів з незвичними туристичними місцями і відвідали Байкове кладовище у Києві

Територія Байкової гори є єдиним в Києві місцем, де ховають відомих і видатних жителів столиці України. Також тут розташований єдиний у Києві та один з трьох в Україні крематорій. Тож Байкове кладовище по праву є головним зібранням посмертних меморіалів найвидатнішим киянам. Примітно це місце ще тим, що багато могил варто побачити з естетичної точки зору, а деякі склепи є справжніми пам'ятками архітектури.


У 2001 році Байкове кладовище було офіційно визнано видатною пам'яткою історії України, значимість якого підкреслюється як похованнями, так і його архітектурною спадщиною.


Адреса: вул. Байкова, 6 (Байкова гора).

Як дістатися: від ст. метро «Вокзальна» їхати на автобусі № 5 до зупинки Байкове кладовище. Або на метро до станції «Палац Україна», а звідти близько кілометра пішки.

Вхід вільний.


 


З історії


Кладовище відкрили з ініціативи генерала Байкова - учасника Російсько-Турецької війни (1828-1829 років), а також власника цих земель. Після виходу у відставку, генерал благополучно облаштувався в Києві і купив хутір за річкою Либідь, який згодом стали називати за прізвищем власника - «хутір Байкова». Згодом від хутора отримала назву Байкова гора. У 1831 році на горі було засновано Байкове кладовище. До 1834 року тут діяло конфесійне обмеження на захоронювати покійних - кладовище було розділене на католицьку і лютеранську зони. Православних тут дозволили ховати тільки з середини 1834 року.



Кладовищ насправді два


 


Вулиця Байкова розділяє кладовище на дві частини. Південна, мала частина - Старе кладовище, північна, більша частина - Нове кладовище (було закладено в кінці 80-х років 19 ст). Нове кладовище огороджене кам'яною стіною, а на воротах стилізованих під костел вціліла частина напису «Beati mortui qui in Domino moriuntur» - це вірш з Откровення апостола Іоанна Богослова (14:13), в перекладі: «Блаженні мертві, що в Господі вмирають».


 


Нині на Старому Байковому кладовищі 7 ділянок, а на Новому - 51. Загальна площа Байкового кладовища становить 72,47 га і включає в себе безліч підсобних приміщень будівель: адміністрації, склади, гранітна майстерня, морг, крематорій і колумбарій.


Склеп замість схованки


Найцікавішими спорудами на території кладовища є склепи, багато з яких були зведені архітекторами В. Городецьким і В. Ніколаєвим. Архітектура кожного з них унікальна, проте всіх їх об'єднує наявність маленької кімнати, призначеної для поминання покійних, і підземелля, в якому знаходяться захоронення.


 


Під час Другої світової війни склепи служили бомбосховищами для багатьох сімей, часто єврейських. За версією очевидців, німці боялися кладовищ і не могли запідозрити, що там може хтось ховатися. Таким чином багатьом євреям вдалося врятуватися.


Всі склепи є унікальними, оскільки виготовлялись за індивідуальними проектами та мали відповідати віросповіданнням похованих в них людей. Більшість з них були зруйновані під час війни. Тепер вцілілі склепи знаходяться в занепалому стані, входи в деякі з них замуровані, а ті, що відкриті, перетворилися на звалища сміття.


 


Чиї могили шукати


Байкове кладовище впевнено тримає першість за кількістю поховань відомих персон.


Тут покояться:

  • політики Михайло Грушевський та В'ячеслав Чорновіл;
  • письменники Леся Українка, Олена Пчілка, Максим Рильський, Остап Вишня, Володимир Сосюра, Василь Стус, Павло Тичина, Павло Загребельний, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Стельмах;
  • танцюрист Павло Вірський;
  • співак Микола Мозговий;
  • композитори Микола Лисенко, Григорій Верьовка;
  • актори Богдан Ступка, Панас Саксаганський, Леонід Биков, Марія Занковецька;
  • вчений-медик Микола Амосов;
  • вчений-інженер Євген Патон;
  • телеведучий Ігор Пелих;
  • футболісти Валентин Белькевич та Андрій Гусін;
  • тренери Валерій Лобановський та Андрій Баль;
  • хокеїст Андрій Ніколаєв;
  • гімнастка Поліна Астахова.


 


Крематорій


З 1975 року за цвинтарем діє крематорій, а з 1983 року існує колумбарій. Крематорій побудований за проектом Авраама Мілецького (відомий за роботами: готель Салют, пейзажна алея, площа слави), Ади Рибачук і Володимира Мельниченка (стіна пам'яті на Байковій горі). 


Будова залів - композиція з сімнадцяти увігнутих оболонок, звернених в небо. У всіх деталях, що становлять комплекс, автори прагнули уникнути статичності, мовою пластики висловлюючи безперервний рух - запорука і умова існування життя. Вони прагнули досягти легкості, але в той же час зберегти монументальність, називаючи сам об'єкт Храмом неба.



Претендувати на безкоштовне місце на найпрестижнішому кладовищі країни можуть:

  • Герої України, Радянського Союзу, Ветерани війни, нагороджені за бойові подвиги.
  • Особи, нагороджені орденом Леніна, орденом Слави трьох ступенів, орденом Трудової Слави трьох ступенів, чотирма і більше медалями «За відвагу», чотирма і більше орденами України або СРСР, повні кавалери ордена «За службу Батьківщині в Збройних Силах СРСР»,
  • Особи, відзначені почесними званнями «народний», «заслужений», «Мати-героїня», Держпремії України, СРСР і УРСР
  • Космонавти, які здійснили політ у космос, члени льотно-випробувальних екіпажів літаків
  • Спортсмени - переможці Олімпійських та Паралімпійських ігор, Всесвітніх ігор глухих, чемпіони і рекордсмени світу та Європи
  • Народні депутати України, депутати колишніх СРСР і УРСР, члени Кабміну і уряду УРСР.

Якщо ви не є носієм таких звань, то бажання спочивати біля знаменитих співвітчизників може коштувати кругленьку суму. Кияни продають місця з усіма документами в інтернеті від $20 тис.



Сподобався матеріал – преміюй автора!

5168755416652952 (ПриватБанк)


Автор: Руслана Горгола Джерело фото: gloss.ua, zametkin.kiev.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

64
5 червня 2019 22:53

Сподобався матеріал – преміюй автора! 5168755416652952 (ПриватБанк)

 

Прикольно. У Вас тоже с зарплатами туго, что приходится побираться?

Или это вариант економии зарплатного фонда в "Тъ"? Типа "хорошого журналиста и народ прокормит, а плохие нам не нужны". Плохая практика, как показала история...


8 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх