Збори Союзу хіміків України на КЗТВ: чим завод дивує своїх колег

23.05.2019, 18:02 Переглядів: 3 330 Коментарів: 1

 

Не вперше керівники провідних підприємств вітчизняного хімпрому збираються на «Кременчуцькому заводі технічного вуглецю». Тут дбають про соціальну відповідальність бізнесу; раді ділитися досвідом підкорення європейських ринків, впровадження екологічних технологій. Гості заходу відзначали, що КЗТВ є прикладом для розвитку всієї галузі.

Мета зборів – ухвалити стратегію розвитку хімпрому

17 травня ПрАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» приймав у себе провідних фахівців хімічної галузі. Тут відбувалися збори Союзу хіміків України. Близько 50 гостей, серед яких керівники підприємств хімпрому, профспілок, організацій роботодавців, зібралися для того, щоб ухвалити стратегію розвитку хімічної галузі, яка допоможе у перемовинах із урядом.


 


- Цим документом ми хочемо показати, що може галузь, що від цього отримає країна, як розвиватимуться інші галузі, завдяки тому, що підприємства хімпрому випускатимуть нову продукцію, орієнтовані на імпортозаміщення, - каже про стратегію розвитку галузі Олексій Голубов, Президент Союзу хіміків України.


Він зазначив, що головне питання – це пошук шляхів розвитку хімічної галузі, адже минулого року вона показувала від’ємну рентабельність, а в 2018 році вийшла на рівень рентабельності лише 1,3%. Олексій Голубов окреслив ключові моменти стратегії розвитку галузі – документа, який ухвалили керівники хімпрому під час зборів:

  1. Модернізація існуючих установок. Це дозволить зробити виробництво більш економічним та привабливим для бізнесу, інвестицій.
  2. Імпортозаміщення. Є кілька перспективних напрямів для українських виробників, які можуть бути реалізовані за підтримки держави: це і засоби захисту рослин; і технічні еластоміри – спеціальні добавки до бітуму, які можуть вирішити проблему морозостійкості та міцності українських доріг, і високотехнологічна продукція для машинобудування та літакобудування, і вітчизняна сировина для хімічних препаратів.

У той час як перед хімпромом постали виклики, пов’язані з пошуком нових ринків, він відзначив досягнення КЗТВ, який з успіхом просуває свою продукцію на ринок ЄС.


 


Президент Союзу хіміків за вагомий внесок у розвиток галузі, за успішну інвестиційну політику вручив відзнаку – нагрудний знак «Знак пошани за заслуги перед хімічною галуззю України» Андрію Балдісу, заступнику голови Наглядової ради ПрАТ КЗТВ.

 

Хіміки сподіваються, що ухвалена ними стратегія допоможе розвивати бізнес та платити гідну зарплату людям.


 

Своїми надіями поділилася Ольга Курінько, голова Ради Полтавської обласної профспілкової організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості:


- Я дуже задоволена, що у той час, коли наша держава прямує до Європейського Союзу, ми  проводимо такі збори і намагаємося знайти свій шлях розвитку хімічної промисловості. Це провідна галузь, конче необхідна державі. І ми маємо допомогти державі знайти своє чільне місце у європейській родині. Але воно буде чільним лише тоді, коли ми будемо працювати, коли в нас буде робота, і коли розвиватиметься наша промисловість – щоб ми не йшли в ЄС з простягнутою рукою, а мали свої багаті статки. І  щоб ми будували Європу в себе в Україні, і кращі спеціалісти, молоді люди, не покидали державу. Для цього засновники нашої галузі й зібралися на цю нараду. Потрібно віднайти шляхи виходу з кризового стану, адже хімпром втратив ринки збуту. Як представник профспілки, я сподіваюся, що нам це вдасться. Усім бажаю гарного настрою, плідної роботи та обов’язково того, щоб ми знайшли свій шлях у цьому складному житті.

Ми вміємо працювати. Бажано, щоб держава, наші соціальні партнери, разом із роботодавцями, звернули увагу, що не все гарне за кордоном. Ми можемо виробляти своє, і воно буде не гіршим.

 

«Нам випала честь - приймати збори» - директор КЗТВ

Завод технічного вуглецю не випадково приймає збори Союзу хіміків України. Керівництву підприємства є про що розповісти своїм колегам. Завод виробляє продукцію понад 50 років. Попри кризу в українській хімічній промисловості, вдалося зберегти виробництво й осучаснити процеси. І це надало можливість впевнено почуватися на міжнародних ринках. Підприємство співпрацює зі світовими виробниками шин: Goodyear, Michelin, Nokian. Географія поставок розширюється. І керівництво КЗТВ радо ділиться досвідом із колегами-хіміками.


 


Директор ПрАТ КЗТВ Вячеслав Яворський зазначає:

- Нам випала честь - приймати збори Союзу хіміків України напередодні Дня хіміка. Очікуємо, що вони ухвалять рішення, що сприятимуть розвитку економіки та хімічної галузі. Виробництво потрібно розвивати, вкладати кошти, виходити на міжнародний рівень. Ми це зрозуміли наприкінці 90-х років. Побачили, що промисловість у стагнації, і взяли курс на світові ринки та на впровадження міжнародних стандартів якості. Пройшли сертифікацію, і тепер експортуємо продукцію у країни ЄС. Маємо й свої пропозиції до стратегії, яка обговорюється сьогодні. Пропонуємо спростити систему відшкодування ПДВ. У цьому ми зацікавлені як експортери: щоб система працювала стабільно, ефективно, а не в протистоянні з владою. З першого січня нас ввели до великої групи платників податків, і ми маємо проблеми, перевірки замість автоматичного відшкодування ПДВ. Тому звертаємося і до Федерації роботодавців, і до Союзу хіміків: необхідно, щоб експортери мали переваги. На жаль, внутрішній ринок не в змозі споживати нашу продукцію. Якби наші шинні заводи працювали – ми обома руками «за» і ми в першу чергу забезпечували б їх сировиною.


 


Олександр Давидовський, перший заступник директора – головний інженер ПрАТ КЗТВ доповнює:

- Нам є чим пишатися. Свої потужності ми завантажили практично на 100%. Відправляємо 90% продукції на експорт. Ми сертифіковані за міжнародними стандартами. Забезпечуємо робочі місця людям та гідну зарплату. На сьогодні середня зарплата на підприємстві у межах 17-18 тисяч гривень. І наша мета на подальше – вийти на випуск продукції у межах 200 тисяч тонн на рік (зараз випускаємо близько 90 тисяч тонн). Будемо розвиватися, збільшувати обсяги виробництва високоякісного технічного вуглецю на екологічно чистому підприємстві. Наразі вирішуємо питання залучення переробки альтернативних видів сировини та збільшення випуску технічного вуглецю. Попит на продукцію дуже великий. І зараз ми навіть не повністю його задовольняємо через нестачу потужностей.


Як зазначає керівництво підприємства, головне завдання КЗТВ на нинішньому етапі – розширення обсягів виробництва, пошук інвесторів для будівництва нової лінії.

 

Гості – про КЗТВ

Гості, оглянувши завод та його територію, відзначили потужні досягнення у виробництві високотехнологічної продукції та культуру самого виробництва. Ділилися й враженнями від заходу.


 


Михайло Бурмістр, голова галузевої організації роботодавців хімічної промисловості Дніпропетровської області, завідувач кафедри переробки пластмас Дніпропетровського українського державного хіміко-технологічного університету:


- Дуже приємно бути на такому підприємстві, яке є флагманом розвитку нафто- і хімічної промисловості. Це підприємство має велику історію. Його продукція потрібна всій цивілізації. Коли ми заходили сюди, звернули увагу на територію: як чисто! Здавалося б, технічний вуглець називають сажею. Але це не сажа, а високотехнологічний продукт, який потрібен для виробництва. Сподіваємося, що тут, на зборах, ми розробимо дієву стратегію розвитку нафтохімічної промисловості, підготовки як робочих, так і інженерних кадрів. На зборах є фахівці з різних питань. Така зустріч для нас дуже важлива.


 


Руслан Іллічов, Генеральний директор федерації роботодавців України:

- Я вдруге на цьому підприємстві. Ми вважаємо КЗТВ перспективним. За останні три роки керівництво підприємства провело величезну роботу. Сьогодні завод техвуглецю має експорт, закордонних партнерів; на підприємстві платять стабільну заробітну плату. Воно  працює успішно, конкурентоздатне. Тому, вважаємо, що цим підприємством можна пишатися, і дуже хотілося б, щоб воно розвивалося й надалі. Коксохімічна галузь – одна з таких, яка виготовляє продукцію з високою доданою вартістю. Це галузь, яка може платити високі заробітні плати, і це стратегічна галузь. Тому наше завдання тут, на зборах, напрацювати стратегічний розвиток галузі.


 


Олексій Голубов, Президент Союзу хіміків України:

- Завод технічного вуглецю – успішне підприємство. На жаль, в Україні таких небагато. Я хотів би, щоб таких підприємств хімічної промисловості було більше.

Стосунки бізнесу та громади

Серед почесних гостей заходу – міський голова Кременчука Віталій Малецький. У вітальному слові він підкреслив, що в місті відбувається конструктивний соціальний діалог між громадою та керівництвом підприємства; вирішуються проблемні моменти охорони довкілля та зменшення викидів. За його словами, директор підприємства Вячеслав Яворський завжди готовий до співпраці з містом.



Міський голова Віталій Малецький спілкується з учасниками зборів


- Є діалог із місцевою владою. Підприємство завжди підставляє плече: платить податки, вкладає кошти в розвиток соціальної інфраструктури, у модернізацію свого виробництва. Я вважаю, у Кременчуці ми з Вячеславом Вікторовичем змогли вибудувати модель відносин, яка може слугувати прикладом для інших міст України. Нам вдалося знайти золоту середину. Підприємство напружено працює над тим, щоб зберегти робочі місця, лідерські позиції в галузі. З іншого боку, працює над мінімізацією негативного впливу на довкілля. Сьогодні Вячеслав Вікторович, напевне, покаже вам досягнення у галузі поліпшення впливу на екологічну складову, що було результатом співпраці міської влади, екологічних активістів, преси. Збудовано унікальну установку, яка дозволила зменшити викиди ароматичних продуктів, супутніх із виробництвом, та зняти напругу в суспільстві. Крім того, підприємство завжди підставляє місту плече у важкі години, коли є касові розриви у бюджеті. Можна звернутися – і підприємство дасть 2-3 мільйони податків авансом, щоб ми виконали бюджет за місяць та виплатили зарплату. Відзначу й допомогу футбольному клубу. Є приємна новина: наш муніципальний футбольний клуб «Кремінь», завдяки підтримці деяких підприємств міста, достроково вийшов у Першу лігу. І в цьому теж є внесок КЗТВ, який допомагає утримувати команду, тренувальну базу і дитячо-юнацьку футбольну школу, котра виховує близько 600 дітей різного віку.


Не залишилася поза увагою мера й постійна робота КЗТВ над озелененням як власної території, так і міста. Висаджені на заводі троянди мер назвав «зеленим трендом розвитку нафтохіму в Україні», а також відзначив новий сквер на Молодіжному, який з’явився завдяки ініціативі КЗТВ.

 

За чисте довкілля

 


Гості зборів оглянули підприємство, зокрема й нові установки, які дозволили зменшити викиди в атмосферу, мінімізувати вплив на довкілля.


 


- Знаєте, нам сьогодні не соромно зустрічати таких поважних гостей. Погляньте навколо: все зелене, квітуче, немає сторонніх запахів, окрім аромату квітів, - зазначає Наталія Макаренко, керівник відділу охорони навколишнього середовища КЗТВ. - Усе це – результат багаторічної роботи з планування та виконання природоохоронних заходів, співпраці з науковцями, постійного моніторингу викидів. Проведена модернізація виробництва, змонтовані нові екологічні установки. Керівництво вирішило сертифікувати підприємство на відповідність вимогам міжнародного екологічного стандарту ISO 14001, вимоги якого до екобезпеки доволі жорсткі. Зараз триває процедура документального оформлення. Надалі на нас чекає екологічний та сертифікаційний аудит.

Управління екологічними аспектами сприяє як позитивному іміджу підприємства, так і його економічній діяльності. Підвищується конкурентоспроможність, адже зараз міжнародні партнери приділяють особливу увагу турботі про довкілля. І віддають перевагу діловим контактам із компаніями, в яких аналогічні цілі.

За рік хіміки знову зберуться на збори, підіб’ють підсумки розвитку галузі. І на КЗТВ впевнені – буде що показати знову.


Напередодні Дня хіміка, який відзначатимуть 26 травня, Вячеслав Яворський привітав працівників КЗТВ та колег з інших підприємств:


- Хочу побажати всім нам стабільної роботи, надійних партнерів у бізнесі, конструктивного діалогу з владою у вирішенні проблемних питань. Усім працівникам хімпрому – гідної зарплати в Україні, миру, щастя та добробуту в родині.

Автор: На правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

4 363
1
23 травня 2019 18:57

Давидовський постарел...А чего фоток мало , надо было реакторА сфотографировать , операторную....


2 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх