Полтавська битва збирає українців та шведів на масштабну поетичну подію Meridian Poltava

13.05.2019, 12:20 Переглядів: 3 276

 

Наш обласний центр прийме 29 відомих митців з України та Швеції

7-9 червня у Полтаві пройде ІІ Міжнароднй поетичний фестиваль Meridian Poltava. Він збере письменників, перекладачів, музикантів, акторів із України  та Швеції.

 

Директор фестивалю Олександр Ткаченко розповів про історичне підґрунтя його проведення:

– Meridian Poltava – мистецький спосіб осмислення Полтавської битви 1709 року, яка мала колосальне значення в історії України, Швеції та всієї Європи. Після поразки у Північній війні шведи зосередилися на собі та збудували одну з найзаможніших держав світу. Україна надовго забула про самостійність. Тому зараз ми актуалізуємо назву міста Полтава у європейському контексті та хочемо, щоб європейці знали Полтаву в позитивному ключі – як місто, де проходить фестиваль європейського рівня, місто для співпраці, діалогу та розвитку.

 

Організатори відкрили завісу таємниці та поділилися іменами митців, які візьмуть участь у триденній поетичній події.

 

Серед іноземних гостей були названі такі імена: поет і перекладач Лассе Сьодерберґ (Швеція), письменниця й редакторка Марі Тонкін (Швеція), поет та літературний критик Петтер Ліндґрен (Швеція), поет та перекладач Ґуннар Гардінґ (Швеція), поетеса Анґела Ґарсія (Швеція), політолог Пітер Залмаєв (США-Україна), письменник і радіожурналіст Ігор Померанцев (Великобританія-Україна).

 

Українську сучасну культуру представлять акторка театру та кіно Ада Роговцева, композиторка Вікторія Польова, український поет і видавець Іван Малкович, письменники Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Катерина Калитко, Сергій Осока, Володимир Рафєєнко, Артем Чех, Олександр Бойченко, Олена Андрейчикова, поет і музикант Олег Каданов.

 

У творчому вечорі Ади Роговцевої також братимуть участь акторка та режисерка Катерина Степанкова, музикант Володимир Маляренко. Свою музичну програму «Готланд. Послання острову» Вікторія Польова виконуватиме разом із Назгуль Шукаєвою (вокал), Андрієм Павловим (скрипка), Артемом Полуденним (віолончель), Юрієм Немировським (кларнет), Ігорем Єрмаком (флейта), Олегом Пахомовим (маримба). Літературний вечір Олени Андрейчикової проходитиме під музичний супровід Світлани Дудяк. Учасники гурту «Лінія Маннергейма» – Сергій Жадан, Євген Турчинов, Олег Каданов – запалюватимуть глядачів своєю творчістю на відкритій сцені Театральної площі.

 

Це вже другий подібний поетичний захід, коли обласний центр Полтавщини перетворюється на справжній осередок сучасної лірики з України та Швеції.


Цього року збільшиться кількість заходів фестивалю: крім поетичних читань, буде більше 5 книжкових презентацій, музичні концерти, екскурсії від кращих гідів. А от формат залишиться незмінним – триденна культурологічна прогулянка найцікавішими місцями Полтави. Окремо заплановані виїзні читання у Решетилівці та відвідини поля Полтавської битви.

 

Більш детальну інформацію можна дізнатися зі сторінки у Фейсбуці Meridian Poltava.


Вхід на всі заходи в рамках міжнародного фестивалю – вільний.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх