Субсидії на вибір - готівкою або безготівково: 5 основних змін з першого травня

2.05.2019, 09:03 Переглядів: 8 070 Коментарів: 2

 

У травні починається призначення субсидій на новий неопалювальний період. І уряд знову змінив порядок призначення цього виду допомоги

У травні субсидії (на новий неопалювальний період) призначатимуться за правилами, які дещо змінилися. Так, 17 квітня Кабмін ухвалив Постанову №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі».

 

Уряд обрав виплату субсидій та пільг готівкою. На готівкову форму переводять усіх субсидіантів (до 1 травня субсидії у безготівковій формі виплачували тим, кому вони були призначені у 2019 році). Проте є винятки – гроші на руки не даватимуть тим, хто не доносить їх до кас і не платить за компослуги.




«ТелеграфЪ» розбирався із урядовими нововведеннями, ми виділили 5 основних.

 

  1. Боржникам не даватимуть субсидію готівкою. Уряд втілив анонсовані раніше зміни, ухваливши нову Постанову про зміни до порядку призначення субсидій. Виняток встановили для громадян, які перебували у складних життєвих обставинах (інвалідність, стан здоров'я, вік) і через це не встигли отримати субсидію готівкою в «Ощадбанку» - цій категорії громадян субсидію на новий період призначать у готівковій формі, незважаючи на борги. Усім іншим неплатникам (після сплати боргів) субсидія може бути призначена у безготівковій формі. Простроченою вважається заборгованість понад місяць на суму, що перевищує 340 грн (20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).
  2. Субсидію (за бажанням) можна отримати не готівкою, а в грошовій безготівковій формі. Для цього слід подати заяву до управління соцзахисту населення, в якій обов’язково зазначити номер мобільного телефону. Надання субсидії у грошовій безготівковій формі означає, що кошти перераховуються на особовий рахунок субсидіанта в «Ощадбанку» і автоматично – виконавцям житлових та комунальних послуг. Субсидіанту потрібно буде доплатити лише свою частку платежу, тобто, як сказано в Постанові, «вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії». Так розраховувалися і раніше люди, яким субсидія була призначена із 1.01.19 року (уряд назвав це другою моделлю монетизації, і вона діяла паралельно із виплатою субсидій готівкою). При такій формі розрахунків зекономлену суму субсидії можна буде отримати готівкою по закінченні періоду, на який призначена субсидія. (Нагадаємо, субсидія призначається окремо на опалювальний та неопалювальний період.)
  3. Субсидію готівкою може отримати представник одержувача за довіреністю, завіреною нотаріально. Так передбачає нова урядова Постанова. Це частково зніме напругу у випадках, коли людина через хворобу або інші обставини не могла сама дійти до каси «Ощадбанку». Проте нотаріально оформлена довіреність коштує грошей.
  4. Якщо житлова субсидія перевищує 5 тисяч гривень на місяць, її виплачуватимуть у грошовій безготівковій формі. Житлова субсидія – це послуга з управління багатоквартирним будинком.
  5. Людей не позбавлятимуть субсидій через борги, які виникли не з їхньої провини. Зокрема, Постанова передбачає: не враховуватимуться борги, які виникли внаслідок того, що управитель, ОСББ, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ «Ощадбанк» для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі. Те саме стосується і штучних боргів, які нараховували облгази споживачам внаслідок приведення обсягів природного газу до так званих стандартних умов. Кременчужани з цією проблемою не стикалися – «Кременчукгаз» такі нарахування не проводив.

До уваги отримувачів пільг

Зверніть увагу на назву нової урядової Постанови: вона передбачає, що пільги, як і субсидії, з 1 травня виплачуватимуться у грошовій формі. Уряд затвердив новий документ – «Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі». По його особливості ми розповімо найближчим часом. Слідкуйте за публікаціями в «Телеграфі».

Автор: Тетяна Донченко Фото: Артём Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

1 658
2 травня 2019 09:35

«Кременчукгаз» такі нарахування не проводив.

Да ладно,как это они упустили такое дело?Как в судах оспаривать решение кабмина,а тут laughing


1 1
0
2 травня 2019 15:42

"Так розраховувалися і раніше люди, яким субсидія була призначена із 1.01.19 року"
 Я одна из тех, кто оформил субсидию в это время. Так вот, рассчитывалась за комунальные в полном обьеме, так как между банком, и организациями предоставляющими услуги не были ещё, даже  в начале апреля, заключены договора. И как заявили в соцзащиты - "Не Вы одна такая, таких тысячи и руководство города про это знает"


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх