Як правильно визначити зріст і вагу дитини - поради кременчуцького лікаря

2.05.2019, 14:04 Переглядів: 27 061

 

Це параметри, які найбільше хвилюють батьків, адже це один із показників здорового та гармонійного розвитку дитини

Лікар-ендокринолог дитячого КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Ірина Роман підготувала матеріал, про те як правильно визначити зріст та вагу вашої дитина, та чи є це нормою для її віку. 


Зріст і вага дитини – це параметри, які найбільше хвилюють батьків, адже це один із показників здорового та гармонійного розвитку дитини.


Після народження малюка відразу зважують і вимірюють (довжину тіла). Кожна дитина має свої індивідуальні показники. Нормою вважається вага 2600-4000 г та зріст 46-56 см.


На 3-4-й день життя дитина може втратити 6-8% від ваги при народженні, але зазвичай до 7-го дня вага відновлюється.


Надалі збільшення ваги і зростання є одними з основних показників, за якими педіатри визначають фізичний розвиток дитини. Саме тому на першому році життя потрібно щомісяця вимірювати вагу і зріст малюка, порівнюючи його з офіційно прийнятими нормами.


Однак не потрібно панікувати, якщо показники ваги або зросту Вашої дитини відхиляються від норми - потрібно оцінювати не лише цифри, а ще й співвідношення зросту і ваги дитини.


Одне з найбільш частих питань, яке виникає у всіх мам – норма росту і ваги дитини в перші місяці життя малюка. Спираючись на рекомендовані норми, можна зрозуміти, чи правильно розвивається ваша дитина, чи варто проконсультувати її у лікаря ендокринолога.


Оцінка фізичного розвитку проводиться при кожному обов'язковому профілактичному  огляді дитини педіатром або сімейним лікарем, медична сестра вимірює зріст та вагу дитини, та вносить дані у відповідний графік фізичного розвитку, які заповнюються окремо для хлопчиків та дівчаток. У кожної дитини повинен бути свій індивідуальний графік, за яким здійснюється оцінка фізичного розвитку. За результатами оцінки фізичного розвитку дитини проводиться консультування матері (рекомендації по вигодовуванні, введення прикорму), та динаміка спостереження.


Індекс маси тіла (ІМТ) використовується для виявлення надмірної ваги у дитини та ступеню ожиріння.


Індекс маси тіла визначається за формулою: значення маси тіла розділити на зріст в квадраті.


Еталони маси і росту дитини, які широко розповсюджені сьогодні, насправді не відображають реального стану справ. Такі дані просто показують, як росте середньостатистична дитина.


Що стосується норм, розроблених ВООЗ, то ці дані являють собою щось більше, ніж просто еталонні параметри росту і ваги. Таблиці ВООЗ за нормами росту і ваги дітей дають можливість батькам визначити оптимальні величини фізичного розвитку малюків, враховуючи масу і ріст дітей різних вікових груп.


Як правильно визначити зріст і вагу дитини


В домашніх умовах для зміни росту дитини можна використовувати домашній ростомір або ж сантиметрову стрічку. Поставте дитину босою на підлогу спиною до лінійки.     


Слідкуйте за тим, щоб тіло малюка було прямим, а руки були опущені вздовж тулуба, стопи щільно зрушені, а коліна розігнуті. Голову дитини потрібно встановити таким чином, щоб край нижньої повіки і верхній край слухового апарату розташовувалися на одній горизонтальній площині. Під час вимірювання росту дитина повинна доторкатися стінки лопатками, сідницями і п’ятами. Прикладіть перпендикулярно до ростоміру якийсь плоский предмет і відзначте на шкалі ріст.


Що стосується маси тіла дитини, то її визначають на вагах. Найчастіше це електронні ваги. Слідкуйте за тим, щоб дитина перебувала у центрі ваг. В залежності від віку дитини, зважувати її потрібно в положенні лежачи, сидячи або стоячи. Якщо маленьку дитину ви зважуєте в пелюшках, то від загальної маси слід відняти вагу пелюшки. Зважують дитину в ранковий час, до годування, коли дитина помочиться і випорожниться.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх