Протистояння продовжується: Кременчук втретє спробує відмовитись від алкоголю вночі

20.04.2019, 10:25 Переглядів: 2 383

 

У разі прийняття рішення, обмеження діятимуть із 22.00 до 8.00

18 квітня  відбулося засідання робочої групи з питань реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», де обговорили проект заборони продажу алкогольних напоїв в нічний час (окрім закладів ресторанного господарства).

 

Хвилююче питання заборони продажу алкоголю піднімається в нашому місті вже втретє. Окрім депутатів на засідання запросили підприємців, представників правоохоронних органів та всіх охочих і небайдужих кременчужан.

 

- На сьогодні питання щодо заборони нічного продажу алкогольних напоїв є найбільш обговорюваним в суспільстві.  Передумовою цьому стало те, що більшість адміністративних правопорушень в нічний час скоюється у стані алкогольного сп'яніння. Прийняття цієї заборони не суперечить  чільному законодавству України, а для Кременчука це буде крок назустріч позитивним змінам у суспільстві, - зазначив перший заступник міського голови Володимир Пелипенко.

 

Керівник управління розвитку підприємництва, торгівлі, побуту та регуляторної політики виконкому міської ради Людмила Жорняк наголосила на тому, що на даний час в більшості міст України заборонена нічна торгівля алкогольними напоями, а в Луцьку така заборона була введена близько 10 років. А у Чернігові заборона діє з 2014, і згідно офіційних даних кількість правопорушень зменшилась у 2 рази.

 

- За статистикою МОЗ України від алкоголю щорічно помирає понад 40 тис. українців, а показники зростання алкогольної залежності серед української молоді теж є невтішними. На сьогоднішній день у Кременчуці зареєстровано 14 тис. суб’єктів малого бізнесу, серед яких лише 307 осіб ведуть реалізацію алкоголю та мають відповідну ліцензію, - підкреслила Людмила Жорняк.

 

За інформацією правоохоронців, за 4 місяці в місті зареєстровано 144 протоколи по адміністративній лінії за розпиття алкогольних напоїв у публічних місцях, майже 90% правопорушень відбувається на ґрунті вживання алкоголю в вечірні та нічні години, подібна ситуація спостерігається і з насиллям у родинах.

 

Проект щодо заборони продажу алкоголю був оприлюднений місяць тому, аби підприємці мали змогу надати розрахункові дані стосовно того, як зменшиться кількість їхніх доходів. Однак жодного письмового звернення так і не надійшло.

 

На засіданні місцеві підприємці активно відстоювали свої інтереси. Заявили, що категорично проти таких  (на їхню думку жорстких методів), адже через обмеження можна втратити майже половину прибутків. В свою чергу кременчужани, які живуть поблизу великих супермаркетів, або  роздрібних магазинів, втомилися терпіти осіб, що купують алкоголь, а потім розпивають його біля під'їздів.

 

Під час дискусії з'явилось багато питань, які  стосуються наслідків прийняття рішення про заборону алкоголю, або ж навпаки його ігнорування. Адже це втрата не лише прибутків підприємців, а ще і збитки для місцевої влади, яка відновлює зруйновані порушниками дитячі майданчики, лави біля житлових будинків та прибирає залишене там сміття, бите скло. Також частково обговорювалося питання, що виплило згідно офіційних даних від патрульної поліції — алкоголізм серед неповнолітніх.

 

- З 2016 року проводились різноманітні заходи з управлінням торгівлі щодо обмеження торгівлі алкогольними напоями в нічний час. Вводились превентивні заходи. Проводились спільні наради з поліцією, роз’яснювальні бесіди з працівниками магазинів. Але реакції не було. Бізнес нас не чув. Тому було вирішено застосувати кардинальні і більш дієві методи. Впродовж 2016 -  початку 2018 року ми отримали 10 протоколів відносно продажу спиртного неповнолітнім. Матеріали були розглянуті і скеровані органам поліції,  за що підприємці позбавилися ліцензій на право продажу алкогольних напоїв. А за останні 4 місяці ми отримали лише 1 протокол щодо продажу тютюнових виробів неповнолітнім. Результат бачимо. Середній та малий бізнес зрозумів, що не потрібно гратися з владою, а потрібно дотримуватись закону, - заявив голова профільної депутатської комісії, заступник голови адмінкомісії виконкому Кременчука Валерій Мірошниченко.

 

Отже,  було вирішено ще раз винести проект регуляторного акту щодо обмеження на реалізацію алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних спорудах у нічний час на розгляд  робочої групи з питань реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» із подальшим обговоренням і затвердженням на сесії міської ради. У разі прийняття рішення, обмеження діятимуть із 22.00 до 8.00.

 

У подальшому планують обговорити обмеження на видачу ліцензій для закладів ресторанного господарства. Задля здорової ринкової конкуренції і поліпшення життя суспільства.

Автор: Альона Яцина
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх