Перший крок до нової котельні: незабаром оголосять тендер на будівництво тепломережі на Раківці

19.04.2019, 11:34 Переглядів: 2 824

 

Йдеться про перенесення теплових мереж — це частина проекту з будівництва нових теплогенеруючих потужностей замість ТЕЦ КВБЗ. На саму котельню ще не отримали кредит

Нова мережа коштуватиме 16 млн грн з бюджету


19 квітня у виконкомі відбулося чергове засідання робочої групи з питань будівництва теплогенеруючих потужностей на Раківці. Говорили, в основному, про першу частину проекту — винос існуючих теплових мереж із зони забудови. На ці потреби в міському бюджеті-2019 передбачено 16 млн грн — внески до статутного капіталу КП «Теплоенерго», які й мають бути використані на нову мережу.


Як доповів Іван Москалик, начальник департаменту ЖКГ, до кінця березня мала бути затверджена проектно-кошторисна документація на мережі та проведена експертиза. Однак експерти зробили зауваження щодо назви проекту: нещодавно були внесені зміни до ДБН, і поняття «винос» мереж не існує. Тому експерти заявили, що треба привести проектну документацію (назву) у відповідність до чинного законодавства.

Щоб це зробити, потрібно, винести питання на сесію про зміну напрямків використання бюджетних коштів (зі зміною назви проекту). Іван Москалик каже, що департамент ЖКГ підготував відповідне додаткове питання на сесію 24 квітня.


- Після цього розпочинаємо процедуру закупівлі. Затримка в підготовці та отриманні експертного висновку. Експертний висновок буде наступного тижня, - запевнив він.


Вартість проекту нових мереж разом з експертизою складає 60 тис грн.


Голова бюджетної депутатської комісії Олександр Плескун зауважив, що затримка з проектом та зміною назви ставить під загрозу завершення робіт до початку опалювального сезону.


Натомість Іван Москалик запевнив, що тендер буде оголошений наприкінці квітня, максимум 2-3 травня.

На саму котельню інвестори поки що не дали гроші


Радник мера з фінансових питань Юрій Тарасенко поінформував, як рухаються перемовини з потенційними інвесторами будівництва котельні на Раківці. Так, мерія отримала лист від компанії Danіda (юридичний орган уряду Данії для надання пільгових кредитів країнам, що розвиваються — ред.), проводиться тендер на відбір консультанта щодо техніко-економічного обгрунтування котельні на Раківці. Будуть залучені світові компанії, підсумки конкурсу підведуть 26 квітня.


16 травня у місті планується буде перша зустріч представників Danіda, консультантів проекту і фонду НЕФКО, з яким співпрацює Danіda та від якого й очікується отримання кредиту. За кредит ще мають проголосувати депутати на сесії міськради, поки що ж проект лише в стадії перемовин.


Наразі Юрій Тарасенко говорить лише про базові умови кредитування подібних проектів від НЕФКО: сума до 10-12 млн євро під 4-6% річних та можливість отримати грант у розмірі 35%.


- Ставка базова. Жодна цифра не має поки що ніякого підтвердження, - зауважив Юрій Тарасенко.


Він також підкреслив, що наразі місто для вдосконалення схеми теплопостачання працює одразу з двома потенційними інвесторами: для правобережжя — це корпорація НЕФКО, для лівобережжя — ЄІБ («Європейський інвестиційний банк»), два проекти розділені.

Нагадаємо, з 2014 року міська влада вела роботу з ЄІБ щодо будівництва нової котельні на Раківці, але так і не вийшли на угоду та опинилися на початку шляху.


Нагадаємо, що за проектом з Danіda передбачається початок будівництва котельні в міжопалювальному періоді 2020 року — про це говорив в інтерв'ю «Телеграфу» директор КП «Теплоенерго» Віталій Одношевний. Проте наразі поки що не підписані документи.




Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх