Завод-сад у Кременчуці: 600 троянд порадує влітку працівників КЗТВ

18.04.2019, 11:01 Переглядів: 3 640 Коментарів: 3

 

На заводі технічного вуглецю продовжують багаторічні традиції, перетворюючи територію на справжній квітник. Щороку тут висаджують кущі троянд, і для підприємства це не просто квітка, а символ, який входить в емблему. Але квітники з першоцвітами тішать заводчан уже з ранньої весни: на підприємстві знають, що таке культура праці

 

Головне – настрій, із яким людина йде на завод

 

12 квітня біля прохідної ПрАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» було людно: автобус доправив ветеранів підприємства, які захотіли відвідати його та взяти участь у висадці квітів. Привітно зустрічала всіх старший майстер Людмила Тищук, яка багато років працює на заводі й знає практично кожного ветерана.


 


- Щороку в нас проводяться такі заходи, це вже заводська традиція. Ми намагаємося, щоб у нас на заводі було гарно, тоді людина з хорошим настроєм йде на роботу. Особливо навесні та влітку – така краса! І навіть взимку було дуже гарно – наші зелені ялини, і так чудово, що все це є! І ветерани теж люблять, коли їх запрошують на завод, і радісно відгукуються на такі пропозиції, – розповіла Людмила Тищук.


Завітали того дня на завод і перший заступник міського голови Володимир Пелипенко, і голова Асоціації роботодавців Кременчука Анатолій Литвиненко. Багато хто з гостей підприємства одразу підходив до квітучої клумби з першоцвітами – повз неї важко пройти, не помилувавшись красою.


 


Серед ранніх квітів і сон-трава лучна, яка входить до Червоної книги України. Тут вона прижилася і дуже добре почувається.


 


Як каже Наталія Макаренко, керівник відділу охорони навколишнього середовища КЗТВ, ця клумба – постійного цвітіння. Навесні з’являються першоцвіти, потім їх змінюють інші квіти – і так до самої зими. Облаштовувати клумби на заводі допомагають професійні дизайнери, дають поради щодо догляду.


 


- У цьому році ми висаджуємо троянди, розширюємо клумби. Також купили кущі та дерева, бо на території відбувається санітарне очищення. Старі дерева видаляємо, замість них підсаджуємо молоді. У нас є дизайнери, які нам підказують, як правильно підрізати, поливати, доглядати. Також на заводі є окрема дільниця, яка займається прополюванням, поливом рослин. На зиму ми рослини накриваємо, щоб усе зберегти, - розповіла Наталія Макаренко і поділилася з нами своїми очікуваннями: ще трохи – й обабіч прохідної розквітне алея сакур, яку висадили до 50-річчя заводу. У минулому році працівники підприємства вже мали можливість помилуватися їхнім цвітінням, і тепер усі чекають знову на біло-рожеве диво.


- Як почуваються квіти поряд із хімічним виробництвом, невже усе приживається?


- Фактично все, що висаджували, прижилося. Завод дбає про охорону довкілля, і щороку розробляються природоохоронні заходи, - посміхається Наталія Макаренко. - Проводимо технічне переоснащення на підприємстві. На ПрАТ «КЗТВ» змонтовано систему конденсації і збору випарів з буферних ємностей на дільниці підготовки сировини. Впровадження даної системи дозволило ліквідувати два джерела викиду ароматичних вуглеводнів в атмосферне повітря. Ефективність роботи системи доведено результатами досліджень Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва.


Катерина Ключева, начальник господарської дільниці КЗТВ, підтверджує: практично все, що висаджували у попередні роки – прижилося, і цього літа (разом із новими насадженнями) на заводі розквітнуть понад 600 кущів троянд, близько 20 сортів. Цілий ландшафтний парк, який працівники підприємства створювали та дбайливо доглядали не один рік.


 


- У нас люди хороші – прижилося все. Поливаємо, підживлюємо. Купили спеціальні добрива. Обрізаємо, коли потрібно. Насадження квітнуть, ростуть, радують нас. Доглядаємо, обсяги великі, але нам допомагають професійні дизайнери. Намагаємося підбирати такі сорти, які довго квітнуть, - розповіла пані Катерина про своє особливе заводське господарство.


«Ми допомагаємо ветеранам, вони – нам»


Доки ми розмовляємо, з ветеранами радо вітається директор КЗТВ Вячеслав Яворський та гостинно запрошує на територію, де вже все підготовлено для продуктивної праці: троянди та інші кущі очікують дбайливих рук, є інструменти, рукавички, вода для поливу. До ветеранів приєднуються інші працівники, вільні від основної роботи. Озеленення – процес не одного дня. На кожен цех видали дерева – люди посадять їх біля своїх дільниць у зручний час та створять куточки відпочинку, де можна порелаксувати під час обідньої перерви.


 


А зараз ветерани та їхні молодші колеги з КЗТВ беруться за справу – робота кипить. На наших очах пустир біля одного з цехів перетворюється на зелену зону.


Вячеслав Яворський каже, що ідея влаштувати тут зелений куточок належить пенсіонерам заводу.


 


- Оцей пустир був порослий травою. Ніхто нічого тут не садив. Пенсіонери кажуть: давайте влаштуємо зелений куточок. І тепер тут ростимуть кущі, прикрашатимуть підприємство. І головне – даватимуть кисень! – каже директор КЗТВ, який сьогодні працює не в кабінеті, а з лопатою у руках і спілкується з людьми.


За його словами, ветеранська організація підприємства, якою керує Михайло Баранович, не вперше виступає ініціатором корисних справ. І не лише для заводу, але й для міста.


- Ми допомагаємо ветеранам, вони – нам. Сквер на зупинці «Аврора» також наші пенсіонери допомагали робити. Завод співпрацює з містом. Якось зустрілися ми з мером Віталієм Малецьким. Прийшли на місце, до зупинки – а там брудно, багнюка. Він каже: це ж ваші люди тут живуть. Ми вирішили: що ж, зробимо нормальні умови для людей. Якраз підійшли пенсіонери, мешканці будинків. Ми обговорили, як краще, де що садити. Професіонали-фахівці підказали. Отак ідея втілилася у охайний скверик, - розповів Вячеслав Яворський.


Поділилася з нами враженнями від зеленої толоки й ветеран заводу Валентина Проскурня:


 


- Мене запросили, і я прийшла. А чого сидіти у чотирьох стінах? На заводі я пропрацювала 18 років. Починала в городній бригаді. Потім працювала токарем, а згодом перейшла в основний цех. Приємно, що завод впорядкований. Троянди були й раніше, і дуже добре, що підприємство підтримує традиції.


Чорна троянда – емблема КЗТВ

Чому в традицію на КЗТВ увійшла саме висадка троянд? Відповідь на це запитання – емблема заводу, чорна троянда. Зараз на території підприємства є й темно-червоні, майже чорні троянди. Але головна вимога до саджанців - щоб квітнули ціле літо, з урахуванням цього й підбирають сорти, каже Вячеслав Яворський.


За його словами, традиція висадження троянд існувала ще за перших керівників заводу, і наразі її відродив головний акціонер підприємства Мирослав Балдіс – він і подарував заводу цьогоріч 250 саджанців троянд для озеленення. А в минулі роки подарував саджанці черешень та гібіскуси, бо дбає про культуру виробництва. Завод відвідують іноземні партнери, і завжди вражені чистотою, охайністю та дизайном території.


 
Завод-сад: був і нині є

Почесний гість на підприємстві - Анатолій Литвиненко, голова Асоціації роботодавців Кременчука. Свого часу він керував містом - очолював виконком (нині це посада міського голови). І пам’ятає, яким був завод у 80-ті роки 20-го сторіччя.


- Я працював головою виконкому, співпрацював із колишніми директорами КЗТВ – Миколою Перетятьком, Анатолієм Нікуленковим. Це був і справді завод-сад! Росли чудові квіти, троянди. Був фруктовий сад, алея горіхів, вишні, черешні. Сюди приїздило багато делегацій, у тому числі й іноземних. І сьогодні цей завод працює. Знайшовся хороший інвестор, який зберіг технології, що зараз працюють на Україну. Мені дуже приємно, що є таке підприємство, такий чудовий колектив і такий акціонер, який продовжує традиції. КЗТВ працює на Європейський Союз – це той ринок, який потрібно освоювати. Він заробляє валюту, якої не вистачає країні. І я дуже вдячний керівництву підприємства, що мене запросили на це весняне свято - саджати квіти, кущі. Хочу всім подякувати і побажати успіхів у роботі – щоб був потужний колектив, і щоб не забували ветеранів заводу. І саджайте троянди!


 


Після роботи ветерани спілкувалися, користуючись можливістю зустрітися, ділилися теплими спогадами про завод, бажали підприємству процвітання та говорили, що обов’язково прийдуть саджати квіти й наступного року.

Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

593
18 квітня 2019 21:53

Бред.

Как это обходит жителей города ?

Ну еще бы сделали какую клумбу в городе, то да.

А там у меня на дачу тоже много чего будет, когда дачу куплю)))


1 0
104
19 квітня 2019 06:41

Весна - лето. И вся Молодёжка ощутит  все пзапахи от этого предприятия. Розы не спасут нас с вами от травли выбрасами. 


1 0
4 365
1
19 квітня 2019 06:45

Цитата: YURIY
от травли выбрасами
от вабрасав не спасут и от незнания тоже. На саже хоть котлы утилизаторы построили , что сделано на НПЗ или ТЭЦ в плане экологии?



Цитата: ankrem
еще бы сделали какую клумбу в городе
так сделали, если вы не в курсе. это не значит что ее нет....


0 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх