Ніжність квітів й міць металу: відкрита виставка коваля Геннадія Сметанка

7.04.2019, 10:11 Переглядів: 6 084

  

Окрім рекордної Диво-Троянди, коваль презентував свій новий шедевр – Орла, який тримає уламок від корабля з назвою «Кременчук на Дніпрі».

5 квітня у картинній галереї Наталії Юзефович відбулося відкриття персональної виставки «Від ремесла до мистецтва». Автор експонатів – коваль-художник Геннадій Сметанко. У ковальському ділі він вже 20 років, і за цей час його робота перетворилася на творчість, а вироби з вогню та заліза стали справжніми витворами мистецтва.


Квіти та метал

Основними темами творчості коваля є квіти, романтика, музика. У кожному експонаті простежується уважність до найменших деталей та висока якість виконання. Підтвердження тому – композиція «Соняшник». Геннадій пошуткував, що під час її створення йому вдалося підкувати бджолу, як Лівша підкував блоху.


 


 

- До свого сприйняття краси у виробах з металу йшов поступово: робота ковалем-виробничником, спілкування з друзями по роботі про ковальські спеціалізації, вивчення історії розвитку ковальської справи — все це дало мені змогу зупинитися на виготовленні образотворчих виробів, які народжуються під час художнього кування, – поділився пан Геннадій.


Геннадій — коваль з 1999-го року. Художньою ковкою почав займатися в 2007-му, коли створив першу металеву троянду: «У Паганіні була своя скрипка, так і я хотів, щоб у мене була своя власна троянда, не схожа ні на чию іншу». До речі, про головний експонат виставки - «Чудо-Троянду»: на її створення пішло півроку, і результат того вартий — вона гідна того, щоб її занесли до Книги Рекордів Гіннеса, як найбільшу ковану троянду. Автор подарував її Кременчуцькому краєзнавчому музею і після ремонту вона стане його експонатом.


 

На виставці були як старі, так і нові роботи майстра. Та особливу увагу коваль приділив своєму новому витвору, що вміщує в собі поняття любові, філософії та історії. Надихнула творця бувальщина про орла. Орел – дуже могутній птах, що стрімголов борознить висоти і не боїться, здавалося, нічого і нікого. Та є в нього ворог – Ворон. Недруг нападає на слабке місце Орла під час польоту: його потилицю і клює її. Орел, аби позбутись нападника летить у саму височінь, де розріджене повітря, ризикуючи своїм життям, чекає поки Ворон відчепиться без сил і спротиву. Це надихнуло Геннадія створити щось сильне з глибоким сенсом і потужним зарядом волі та впевненості в собі і своїх силах. Орел тримає в лапах уламок від корабля з назвою «Кременчук на Дніпрі». А на шиї у птаха в знак щирого та справжнього кохання висить медальйон у формі серця з ініціалами коваля. Композиція притягує погляд одразу. Адже вирізняється на фоні улюбленої тематики творця – троянд.


 


Пісні й визнання

На відкритті, аби гості й не думали сумувати, був підготовлений сюрприз від музичного гурту «Звуки Всествіту». Присутні  змогли насолодитися піснями, виконаними наживо за допомогою незвичних інструментів. Одна з пісень була присвячена безпосередньо Геннадію, ( «Вітер змін») як людині, що впевнено крокує своїм шляхом, гідно долаючи його складнощі.


Підтримати Геннадія прийшли також його близькі: дружина Галина та мати Олександра Андріївна. Мати коваля виконала декілька пісень, з-поміж них «Рідна мати моя» та «Тече ріка Волга», це було настільки душевно, що гості співали разом з нею.

 

- Це щастя — бути визнаним. Я цього прагнув багато-багато років. Є та енергія, яка дає мені поштовх створювати, дивувати всіх своїми роботами, – сказав Геннадій Сметанко.

 

Не пропустіть майстер-класи!

В рамках проведення виставки плануються 2 творчі зустрічі з майстром: 14 квітня з 12.00 до 14.00 і 20 квітня з 12.00 до 14.00. В галереї представлені 42 роботи майстра, більшість на тему кохання та квітів.

 

Виставка триватиме у галереї Наталії Юзефович (вул. Космічна, 9) до 5 травня. Вхід вільний. Галерея працює щодня з 10.00 до 17.00. Вихідний - понеділок.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Артем Кузьменко, Катерина Турубара, Альона Яцина Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх