«Я була впевнена, що виграю суд!» Як кременчужанка потрапила у пастку з «теплим кредитом»

13.03.2019, 12:32 Переглядів: 8 080 Коментарів: 10

 

Без вікон та без 30 тисяч гривень - історія кременчуцької пенсіонерки, яка оформила «теплий кредит»

63-річна кременчужанка звернулася до нас із «віконною епопеєю». Розповіла, як оформила «теплий кредит» на 30 тисяч гривень. І не побачила вікон, які замовила. Чекала на них кілька місяців. А коли підприємець «відморозився», звернулася до суду. Суд визнав правоту «віконних справ майстра». За кредит жінка розплачується й досі. Які помилки не можна допускати і на що звертати увагу, коли берете такий кредит?


1. Кременчужанка купила «вбиту» квартиру. Вирішила почати із заміни вікон. Вона зайнялася оформленням «теплого кредиту», за яким держава компенсує ставку за кредитом. У серпні звернулася до банку за консультацією. Кредитний експерт простягнула візитку підприємця, що займається встановленням вікон. До нього кременчужанка і вирішила звернутися.


! Не йдіть до першого ліпшого бізнесмена. Дізнайтеся ціни та умови різних компаній. Менеджер, який поділився в банку візиткою, може отримувати свої відсотки за їх роздачу. Якщо оформлюєте «теплий кредит», попросіть у банку надати вам повний перелік компаній-партнерів банку. Йдіть в інтернет (або попросіть знайомих). Шукайте інформацію про ціни фірм-конкурентів, збирайте контактні телефони компаній. Зателефонуйте, спитайте ціни. Вивчіть відгуки про обрану компанію. Дуже нахвалюють? Це дивно. Можливо, компанія платить за відгуки або ж знищує негативні. Спробуйте перевірений роками метод: «сарафанне радіо». Запитайте у сусідів-знайомих, у кого вони ставили. Вручили флаєр на вулиці? Переконайтеся, що у компанії є офіс, ліцензія, реєстрація.


2. «Теплий кредит» кременчужанка оформила в іншому банку, де знайшла вигідніші умови. Але договір склала з підприємцем, якого їй порадили раніше. Ціна питання - 30 тисяч гривень. Підприємець мав протягом місяця виготовити та поставити вікна.


- Я підписала договір. У мене і думки не було, що людина може мене просто «кинути». Я плачу гроші - ти виконуєш. Ніхто не хоче псувати свою репутацію. На жаль, я не звернула уваги на багато речей. У мене на руках не залишилося жодного договору з підприємцем.


! Договір – то є «священна книга», яку доведеться перечитати уздовж і впоперек, яким би дрібним шрифтом його не настрочили. Якщо є сумніви, з підписанням краще не поспішати. Хоч як би вас не пресували тим, що «завтра ціни будуть іншими» і «грошей на компенсацію майже не лишилося». Візьміть копію папірців, запропонованих на підписання (сфотографуйте) і проведіть із ними захоплюючий вечір. Запропонуйте друзям приєднатися до вашої компанії. Бажано, щоб була людина, яка вміє транслювати юридичну мову на звичайну.


3. Термін поставки за договором був місяць. Він минув, вікна теж проходили повз кременчужанки.
- Телефонуємо підприємцю, запитуємо: «Ну коли вже будуть вікна?». «Ви розумієте, зараз всі беруть ці кредити. Напевно, з наступною машиною». І так кілька місяців водив мене за ніс. А потім каже: ви мені маєте доплатити через зміну курсу долара. Але ціна після підписання договору вже не змінюється! Почав мені грубіянити, мовляв, я йому мушу доплатити, а потім вже будуть вікна. Я нічого не мушу! Він сам нарахував 30 тисяч! Відповідь була: «Ну, тоді і вікон не буде».


! Підприємець порушує умови договору і годує вас казочками? Розповідає, що ви винні йому гроші? Хоче кинути. Що робити? Не чекати погоди біля моря. Брати за горло і не підписувати з ним більше ніяких папірців. Вивчати вже наявні папери, прикидати, як будете діяти під час «війни».


4.- Я оплачувала в банку комунальні послуги. Випадково зустріла жінку, яка оформлювала мені «теплий кредит». Вона запитала, чи надійшла мені компенсація. Я не знала. Вона подивилася документи. Помітила, що у мене немає видаткової накладної. А без неї компенсацію ніхто не виплатить. Я дзвоню підприємцю. Кажу, що у мене немає документа. «Приходьте, я випишу». Я прийшла в офіс. Він дав накладну, я підписалася. Ніхто не говорив про те, що цей папірець свідчить про завершення робіт! Про це мова не йшла!


!! «Хитрість» «теплих кредитів» - компенсація за них надійде після постачання товару. Іноді люди самі просять підприємців підписати акт виконання робіт або накладні раніше, ніж їм поставлять товар. Тоді компенсація за кредитом «зайде» на рахунок. А коли отримав гроші, легше розраховуватися за сам кредит. Кременчужанка Тетяна, яка також встановлювала вікна, вчинила саме так. Але вона знала підприємця, з яким працює. Проблем не виникло: роботи виконали якісно і в обумовлений термін. Але такий «трюк» може спрацювати проти вас, якщо компанія захоче «кинути» на гроші. Просто не поставить замовлення. Ви ж уже розписалися за його отримання ...


5. Кременчужанка звернулася в поліцію. У листопаді надійшла відповідь, що складу кримінального злочину в діях підприємця не виявлено - це цивільно-правові відносини. Жінка найняла адвоката і звернулася до суду: хотіла розірвати договір і повернути гроші.


- У суді все перекрутили, мене ще й перевіряти почали: чи плачу я за кредитом. У мене ані дня заборгованості!


Суд відмовив у задоволенні позову. Одне з обґрунтувань - видаткова накладна, підписана кременчужанкою. А також свідчення свідків:

- З’явився нібито свідок, який бачив, як я вантажила вікна в «газельку». Ну як п’ять вікон, включаючи балконні, можуть у неї вміститися? І цей його свідок живе поруч із ним, у сусідньому під’їзді. Вони в одній пісочниці разом гралися! І суд не звернув на це увагу, як і на багато інших неузгоджень! Я була впевнена, що виграю суд. Адже я віддала гроші, а мене обдурили. Може, я допустила помилку з документами: мені 63 роки. Але це ж не привід, щоб мене так на гроші карати. Що таке для пенсіонера 30 тисяч? Це два роки моєї пенсії!


Зараз кременчужанка, яка працює крановщицею, розраховується за кредитом за вікна, які, за її словами, вона так і не побачила.


коментар юриста

«99% усіх шахрайських «схем» побудовані на неуважності»

- Перше та найголовніше правило при підписанні будь-яких договорів, зокрема, зі встановлення вікон, дверей (за «теплими кредитами») – уважно читайте, що в договорі написано. Не вірити «на слово», не зважати на пояснення: «це не страшно», «потім перепишемо», «це так потрібно». Все, що написано в договорі, мусить так і виконуватися. Тобто, якщо в договорі обумовлені строки, порядок розрахунків тощо, то на цих умовах договір і мусить виконуватись. Якщо одна зі сторін не виконуватиме умови, є великі шанси на захист прав судом. 99% усіх шахрайських «схем» побудовано саме на людській неуважності і легковажності в момент підписання документів.


Якщо в договорі обумовлена оплата, наприклад, 10 тис грн., а споживач, на вимогу підрядника, сплачує «на руки» 20 тис. грн, розраховувати на повернення грошей у повному обсязі не доводиться. Аналогічно із випадками, коли споживач підписує договір, у якому не зазначені строки виконання робіт, а потім йде до суду з претензіями: минуло понад півроку, а роботи не виконані.


Як обрати виконавця та підписати договір

Для оформлення «теплого кредиту» особа може звернутися до одного з банків: «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Укргазбанк». Про деталі і про порядок укладення договору на оформлення кредиту та необхідний пакет документів докладніше можна дізнатись у відділеннях зазначених банків.
Юридичні особи та/або фізичні особи-підприємці, якщо бажають працювати як партнери по напряму «теплий кредит», обов’язково укладають із банками угоди про співпрацю. У будь-якому відділенні цих банків можливо (і потрібно) дізнатись повний перелік суб’єктів господарювання, з якими банк співпрацює у цьому напрямі.


Перш ніж підписати договір із незнайомими людьми щодо енергоефективності будинку (утеплення, встановлення вікон тощо), необхідно:

  1. впевнитися, чи вони насправді є партнерами одного із банків з надання споживачам вказаних послуг;
  2. перевірити реєстраційні документи підприємця (свідоцтво, ліцензія, витяг тощо). Перевірити дійсність реєстрації підприємства або ФОП можна і самому через особистий кабінет на сайті Мін’юсту.
  3. Уважно прочитати запропонований на підпис договір, узгодити. За потреби - вимагати або включення необхідного пункту, або виключення, або зміни формулювання. Лише після цього підписувати.
  4. Дуже обережно і уважно ставитись до підпису інших документів, які надає підприємець (акти, квитанції, накладні тощо).
    Якщо всі зазначені пункти будуть виконані, вірогідність того, що ви зможете захистити свої права в суді, є дуже високою.


Змінення вартості послуг: коли вони можливі?

- Чи можливе змінення ціни після укладання договору, як у цій історії?
- Умови договору, погоджені сторонами (підписаний договір), є обов’язковими для обох сторін і мають виконуватися. Внесення змін та/або одностороннє розірвання договору не допускається. Якщо ціна договору, строки його виконання погоджені і в договорі не передбачено їх зміни в односторонньому порядку з боку підприємця, всі його вимоги про підвищення оплати (через курс долара, зміни ринку тощо ), продовження строку виконання робіт не мусять задовольнятися. Це є підставою для повернення коштів, якщо підприємець не хоче судової тяганини зі стягненням із нього судових витрат.
Тож перед початком судових слухань необхідно ретельно вивчити всі матеріали і докази та правильно визначитись зі стратегією і тактикою ведення справи. Адже судовий процес базується на принципі диспозитивності . Кожна сторона мусить довести ті обставини, на які вона посилається.


Завершення угоди: як не підписатися під пасткою

Після виконання договору сторони мають скласти акт виконаних робіт (наданих послуг), який засвідчує, що сторони виконали всі умови договору належним чином і претензій у сторін одна до одної не має. Якщо ж є претензії до якості виконаних робіт, обов’язково потрібно вказати про це в акті. Якщо цього зроблено не буде, довести свою правоту в суді буде дуже складно. Пам’ятаємо про вищезазначений пункт 4 алгоритму дій - уважно читати всі документи, які підписуєте, зокрема й акт виконаних робіт. Дуже часто підприємці, маленьким, майже нечитабельним шрифтом прописують в акті: сторони претензій одна до одної не мають або сторони виконали всі умови тощо. Якщо є претензії по якості, строках – це необхідно зазначати.


- Чи є видаткова накладна підтвердженням виконання робіт?
- Видаткова накладна може бути доказом отримання товару. У випадку судового провадження будь-який документ, підписаний обома сторонами, може бути доказом, залежно від його змісту в конкретній ситуації. Необхідно вивчати всі матеріали справи, щоб надати відповідь, чи правильно жінка діяла в суді. Але видаткова накладна дійсно може підтверджувати факт отримання вікон.

Автор: Вікторія МУДРА
Теги: суд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 10

1 088
13 березня 2019 12:43

Спасибо Телеграфу за статью.


36 0
0
13 березня 2019 13:13

Цитата: Angel737

Спасибо Телеграфу за статью.

Присоединяюсь. Такие статьи действительно полезны.


21 0
95
13 березня 2019 13:26

Теперь пусть берет кредит на снайперскую винтовку....


32 1
184
13 березня 2019 13:42

Да, у нас не Китай. Мошенникам у нас раздолье. И в основном наказания для них смехотворные. 


27 0
325
13 березня 2019 14:14

Прошу прощения, но "*** - это судьба". Это же какой ... нужно быть, чтобы подписать не читая и договор, и расходную! И еще договор не забрать!


12 9
1 031
13 березня 2019 16:16

Терпець може урватися .... І тоді бабуся (діти або внуки) може звернутися до тих хто вирішить проблемку з вікнами (за певний відсоток або окрему оплату) , точніше з самим "майстром".  А от сама стаття  повчальна .


7 0
938
13 березня 2019 17:15

петя винний, ну ахто як  не він


3 21
166
13 березня 2019 17:52

Цитата: почемучка

петя винний, ну ахто як  не він

то что петя - "щоколадное ***", это факт. Но это один из редких случаев, когда он прямо не виноват.  Надо понимать в какой стране ты живешь и не подписывать что-либо не читая. А у нас половина не читают кредитных договоров, а потом ноют, когда из-за просроченного кредита по телефону (утюга, холодильника и т.п.), забирают квартиру. В этой стране кроме вас самих о вас никто не позаботится!!!

P.S. адвокат тоже норм. бабла срубила, хотя скорее всего понимала что дело не выиграть, а клиенту сказала что дело "верняк".


18 4
0
13 березня 2019 21:11

В суд треба було подавати до підписання видаткової накладної. Жінка дуже переживала за % по кредиту і підписала хутко накладну, а в результаті втратила всю суму кредиту. А шахрай потирає руки і шукає інших таких довірливих.


7 0
0
14 березня 2019 10:43

Ясно, что женщина оказалась слишком наивной и доверчивой в деловом вопросе, когда кроме впечатления "приличный человек" надо еще и перечитывать документы. Но разве ни у кого не визникло вопросов, в том числе у правоохранителей, к этому "мастеру", который явно не в первый раз проворачивает такую сделку. 

 


8 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх